Vacanța de vară de anul acesta – trei săptămâni în America – am cumpărat-o prin luna februarie. Pentru cea de toamnă (o săptămână în Toscana în octombrie) am cumpărat bilete de avion ieftine în luna mai, iar zilele astea căutăm cazare pentru Revelion. Biletele de avion sunt luate de vreo două săptămâni.
Ce nebunie!, s-ar putea să spuneți. Dar dacă vă mărturiesc faptul că am economisit cam 40% din sumele pe care le-aș fi plătit dacă făceam rezervările cu o lună sau două înainte de plecare, s-ar putea să nu fie chiar o nebunie.
V-am mai povestit, vacanțele mari sunt o chestiune serioasă, pe care e bine să o pregătiți din timp. Atunci când vine vorba despre weekend-uri prelungite, escapade de primăvară sau city-break, spontaneitatea face lucrurile mult mai frumoase, sunt pregătită pentru orice fel de surprize, pentru orice destinație. Dar vacanțele mari, adică cea de vară sau de Anul Nou, care sunt costisitoare, au nevoie de mult timp de pregătire. De exemplu, acum un an, în luna iunie, aveam deja cumpărate biletele de avion și făcuserăm rezervări pentru cazare în Sri Lanka, de Revelion, și a fost tare bine! Mai ales dacă mă gândesc că am economisit câteva sute bune de euro, cumpărând un bilet de avion pentru Colombo cu 800 de euro. Luna aceasta, am găsit bilete de avion pentru Asia de Sud cu 700 de euro/persoană, cu legături foarte bune, escale rezonabile și condiții excelente. Din superstiție, am să vă zic mai multe la momentul potrivit. Nu vreau să spun că sunt vacanțe ieftine, ci doar faptul că, rezervând din timp, faceți economii de sute de euro la transport și cazare.
Nu e un plan bun dacă vă place spontaneitatea. Dar e o alegere bună dacă plănuiți vacanțe în grup sau cu familia, în destinații îndepărtate, în perioade de vârf de sezon. Pentru că – nu-i așa? – atunci când depinzi de vacanțele copiilor nu poți fi prea spontan și nici nu merge să te sui în avion în extra-sezon, doar pentru că o companie aeriană are super oferte last-minute.
Dacă chiar nu găsesc imediat bani pentru bilete de avion pe care mi le doresc foarte mult, împrumut bani. Un credit de nevoi personale poate fi un ajutor de nădejde, cu condiția să fii cumpătat. Nu e un obicei, dar poate fi o soluție, atunci când îmi doresc cu adevărat să ajung într-un loc.
Mai am un truc: încep să plănuiesc următoarea vacanță imediat după finalul unui concediu. În felul ăsta scap de depresia post-vacanță, am la ce mă gândi până la următorea plecare și știu pentru ce renunț să cumpăr încă o pereche de pantofi de la reduceri, încă un ruj, o rochiță sau o geantă de care, oricum, nu am nevoie.