Despre cicloturism în România, în The Guardian

“The Guardian” a publicat recent un articol despre călătoria cu bicicleta a unui jurnalist britanic în Munților Buzăului. Mircea Crisbășanu, de la Cycling Romania, i-a fost ghid pe parcursul a cinci zile și i-a arătat lui Kevin cum este România: simplă, frumoasă, bogată în peisaje de poveste.

Jurnalistul britanic Kevin Rushby a participat, în iunie 2011, la o excursie aventuroasă pe bicicletă în sălbăticia ținutului Buzăului. Acesta a fost încântat de acest colț de lume și de nopțile sub cerul liber și prezintă, în articolul din The Guardian, Romania ca destinație pentru amatorii de cicloturism în natură.

Deși Kevin a avut dubii, ca majoritatea străinilor, înainte să se decidă să viziteze România, el și-a luat inima în dinți și a aflat că țara noastră este surpinzător de frumoasă.

„Numele România, scrie Kevin în articol, îmi apărea sub două imagini cumva contradictorii. Pe de o parte, stau mărturie cărțile minunate scrise de William Blacker, un englez stabilit în România, Along the Enchanted Way și de Patrick Leigh Fermor, care insistă asupra frumuseților naturale și nu numai, în Between the Woods and the Water. În același timp, aveam imaginea țării creată de către ziarele și posturile tv britanice: copii orfani, Ceaușescu și ale lui construcții comuniste, rromii alungați din Franța. Cele două fețe ale României păreau, așadar, incompatibile, și ar fi trebuit să cred că, odată ajuns aici, mă voi afunda în neprevăzut”. Britanicul a fost însă plăcut surprins și a avut parte de experiențe unice, chiar și pentru el, explorator încercat, cu numeroase expediții în toată lumea.

Ghid i-a fost Mircea Crisbășanu, un pasionat al mersului pe bicicletă. După ce și-a încheiat studiile de Master în Construcții Civile în Olanda, Mircea a decis să revină acasă pentru a iniția tururi pentru cei care deresc să descopere, pe două roți, o Românie de puțini știută. El organizează excursii educativ-culturale pe bicicletă pentru turiști străni și români. “Este un mod de a promova România în străinătate ca destinație excelentă pentru cicloturism. În același timp, doresc să-i încurajez pe români șă-și descopere țara și să-și petreacă vacanțele într-un mod plăcut și, în același timp, sănătos, folosind mai puțin mașinile”, spune Mircea.

Mai multe informații despre tururile cu bicicletele poți găsi aici.

Mircea Crisbășanu, inițiatorul proiectului, poate fi contactat la 0746 11 00 33 sau îi poți scrie la mircea@cyclingromania.ro.

Foto: Cycling Romania

 

 

Lasa un comentariu