Giverny, locul în care respiri Monet

Giverny

Astăzi mi-am împlinit încă un vis: am vizitat casa lui Claude Monet de la Giverny, cu grădina sa japoneză, podul, nuferii și aromele sale încântătoare, venite dinspre plante ale căror nume nici nu le mai știu. Știu doar că este un loc binecuvântat.

Mi-am dorit de ani buni să ajung la Giverny, locul în care Claude Monet a locuit și a creat. Deși este a patra oară când vizitez Parisul, nu am reușit până acum, pentru că am preferat să iau la pas orașul. Însă a patra oară Giverny a fost un must-see.

Înțelegi de cum intri în satul verde din ce cauză Monet s-a lăsat inspirat de mica localitate aflată la 75 km în estul Parisului: aici găsești liniște, oameni prietenoși, case cochete, grădini cu flori în toate culorile și peisaje inundate în verde – un verde neverosimil, care îți pătrunde prin toți porii. Cred că ar trebui să se inventeze o culoare: verde de Giverny, pentru că nu am văzut nicăieri această nuanță de verde. Și, probabil, ceea ce am văzut într-o zi însorită de octombrie pălește în fața peisajelor din mai, iunie sau iulie. O să cercetez!

Am petrecut doar două ore la Giverny, în care am vizitat grădina cu flori, casa lui Claude Monet și, desigur, grădina japoneză, cu faimosul său pod. Totul este de dimensiuni cu mult reduse față de ceea ce mi-am imaginat – însă atât de frumos așezat, ca și cum Artistul însuși ar fi luat floare cu floare, arbust cu arbust, cărămidă cu cărămidă și nufăr cu nufăr, ca să le așeze cu măiestria sa de impresonist. Singurul meu regret a fost acela că nu am venit la Giverny primăvara sau vara, ca să văd nuferii în toată splendoarea lor. Dar nu este timpul pierdut, mi-am promis să revin cât de curând.

Dacă vizitați Parisul și vă plac impresioniștii, sfatul meu este să mergeți mai întâi la Orangerie, unde sunt expuse multe dintre lucrările lu Monet, apoi să vă îndreptați către Giverny. Merită cu prisosință!

Giverny 1

Giverny 2

Giverny 3

Giverny 4

Giverny 5

Giverny 6

Giverny 8

Giverny 9

Giverny 10

Giverny 11

Giverny 12

Giverny 13

Giverny 14

Giverny 15

Giverny 16

Giverny 17

Giverny 18

Giverny 19

Giverny 20

Giverny 21

Giverny 22

Giverny 24

Giverny 25

Giverny 26

Giverny 27

Giverny 28

Giverny 30

Giverny 31

Giverny 32

Informații utile:

Am vizitat Giverny în cadul unui tur organizat, de o zi, care a inclus Palatul Versailles și Giverny, organizat de Local Paris Tours. Am fost foarte mulțumiți, dar este o variantă mai costisitoare, fiindcă nu am prea avut de ales, din lipsă de timp.

Se poate ajunge și cu mașina sau cu trenul, găsiți informații la zi aici.

Comentarii

[…] Giverny, locul în care respiri Monet […]

[…] am preferat să aleg o vizită organizată, care a durat o zi întreagă și a inclus și casa lui Claude Monet de la Giverny. În general, nu sunt adepta vizitelor în grup, cu turma, în autocar, dar uneori sunt o idee […]

Lasa un comentariu