În ce măsură ne afectează terorismul călătoriile?

Paris_chei 1

La prima vedere, răspunsul este simplu: depinde de cât de mult îl lăsăm să ne afecteze. Dar în acest noiembrie tulbure, în care pare că istoria își schimbă cursul, a te sui într-un avion sau tren, a trece granița cu mașina, a merge la un concert sau a lua masa într-un restaurant te obligă să te gândești înainte, măcar pentru o fracțiune de secundă, ce avion, tren, țară sau restaurant să alegi.

Nu vă speriați, sunt ultima care ar renunța la vacanțe îndepărtate și nu vă îndemn să nu mai călătoriți. Dimpotrivă, le-aș da satisfacție celor care seamănă teroare. Dar m-am gândit mult, în aceste zile marcate de atacurile teroriste de la Paris de vineri, 13 noiembrie 2015 și de blocarea Bruxelles-ului, dacă să scriu despre ceea ce mă frământă sau nu. Adică riscul la care ne expunem atunci când călătorim. În mod normal, nu aș fi făcut-o, dar citind, zi de zi, știrile, oricât de lucid și de optimist ai fi, nu poți să le lași să treacă pe lângă tine și să te gândești cu seninătate la următoarea plecare, ca și cum nimic nu s-ar petrece în jur.

Am să spun lucrurilor pe nume, am să vă mărturiesc că îmi este din ce în ce mai greu să aleg desinațiile spre care să vă încurajez să mergeți. Din simplul motiv că eu, una, nu m-aș duce acolo, din rațiuni legate de securitate. Dacă mi s-ar oferi acum o excursie gratis, m-aș duce în Turcia, Maroc, Tunisia, Egipt sau Kenya? Nu, în mod sigur nu. Sincer, nici la Paris sau Bruxelles, pentru că nu îmi doresc să văd aceste capitale europene minunate, pe care le-am cunoscut pline de viață, împânzite de soldați înarmați, trupe anti-tero, cu magazine închise și străzi pustii. M-aș duce în Italia, în Austria, în Cehia, Ungaria, Țările Nordice și în multe alte locuri din Europa. Aș pleca la New York? Cu siguranță, DA! Dar nu prin Paris sau Londra – din cauza aglomerației, ci pe alte rute. Iar acolo aș evita locurile supraaglomerate și aș respecta toate regulile impuse de autorități.

Revenind la întrebarea din titlu, chiar dacă istoria se schimbă sub ochii noștri, și nu în cel mai delicat mod, eu, una, nu am să mă las doborâtă de amenințările unor nebuni. Nu o să le fac pe plac renunțând la libertatea de a călători și nici nu o să îmi fie frică să iau avionul. Dar o să fac toate astea cu mai multă atenție, îmi voi lua toate măsurile de precauție și voi încerca, atât cât este posibil, să aleg destinații sigure. Deși a devenit un termen relativ, gândind rece.

În fine, ceea ce vreau să vă transmit este să nu renunțați să visați la vacanțele pe care vi le doriți, chiar dacă le amânați puțin și sunteți mai atenți. Să nu vă fie frică să călătoriți, pentru că pe asta mizează și nebunii dezumanizați, care se aruncă în aer din rațiuni greu de bănuit.

Bruxelles – Grand Place

Bruxelles Grande Place 2

Lasa un comentariu