Malaezia: ziua 6. Cascada Telaga Tujuh și plimbare în pădurea de mangrove

LGK Waterfall drum 2

În cea de a treia zi petrecută în insula Langkawi am făcut o drumeție până la cascada Telaga Tujuh (The Seven Wells Waterfall sau Cascada celor 7 izvoare) și un tur ghidat, într-o pădure de mangrove.

Am aflat multe lucruri interesante despre acești arbori care creează un ecosistem fabulos și despre care nu știam mai nimic.

În ciuda ploii de azi-noapte, soarele a ars parcă și mai puternic. Cu greu ne-am dezlipit, pârliți de soare, de plaja cu nisip alb, ca să pornim la drumeție, într-o atmosferă umedă ca într-o saună.

Cascada Telaga Tujuh

The Seven Wells Waterfall (sau Cascada celor 7 izvoare) se află în partea de sud-vest a insulei Langkawi din Malaezia, denumită Burau Bay. Se poate ajunge ușor cu taxiul, în excursii organizate, cu autocarul, sau pe jos, dacă nu locuiești departe de The Oriental Village. Noi am ales ultima variantă, am mers 1,7 km până la cascadă.
Drumul urmărește mai întâi o șosea puțin circulată, aproximativ 15 minute, iar de acolo începe urcușul, pe trepte, amenajate din loc în loc cu bănci pentru mici pauze. În total sunt peste 600 de trepte, prin pădurea tropicală, înconjurate de arbori exotici, maimuțe care foșnesc printre frunze și tot felul de melci, șopârle, insecte și păsări specifice climei tropicale.
Cascada Telaga Tujuh e formată prin unirea a șapte izvoare și, până la vărsarea în Marea Andaman, are mai multe căderi de apă, cea mai spectaculoasă fiind de la 90 de metri (pe care am văzut-o). Interesante sunt și formațiunile geologice săpate de apă.
Nu se plătește intrarea, urcușul e destul de solicitant și ai nevoie de apă și încălțăminte comodă, sport (adidași, nu sandale!). Pe drum, nu ai să găsești toalete, apă sau mâncare, doar la începutul urcușului treptelor, care durează cam 20 de minute.

 

Pădurea de mangrove

Aventura excursiei de două ore până la cascada Telaga Tujuh a continuat, după o scurtă ploaie tropicală – pe care nu am mai simțit-o, oricum, fiind uzi până la piele din cauza umidității și căldurii – cu o plimbare printr-o pădure de mangrove, chiar în interiorul resort-ului. E uimitor cum proprietarii hotelului au păstrat o mlaștină cu apă sărată, mangrove, crabi și tot felul de vietăți marine, numai pentru a respecta ecosistemul și pentru a proteja, de fapt, insula.

Mangrovele sunt arbori care se întâlnesc în zonele de coastă, acolo unde apa dulce a izvoarelor întâlnește apa sărată a mării și, ca urmare a fluxului și refluxului, zona se inundă permanent, creând un ecosistem unic. Mangrovele au o structură deosebită, un adevărat sistem de filtrare a apei sărate, care le ajută să se adapteze la condițiile unui sol deloc propice arborilor. Pădurile de mangrove aduc o mulțime de beneficii: protejează coastele de eroziunea valurilor, de vânturi puternice și funcționează ca o barieră în calea tsunami-urilor și furtunilor, împiedică apa sărată a mării să pătrundă în apa de izvor, rețin și reciclează substanțe nutritive și le filtrează pe cele toxice, printr-un proces natural și, nu în ultimul rând, contribuie la dezvoltarea unui teren propice pentru o mulțime de specii de pești, crabi, scoici și alte animale marine.

 

Comentarii

Gabriela Galescu , 22 April 2012 at 2:48 pm

Ah, cand mai veniti in America sa mergeti neaparat la Niagara Falls. Sigur, toate cascadele sunt frumoase, dar cred ca dupa ce ai vazut Niagara preferi sa bei o cafea undeva si sa asculti pasarile (sau traficul) decat sa mai mergi la alta cascada.:-)

Cristiana Constantinescu , 24 April 2012 at 7:34 am

Mergem și la Niagara, cum să nu?! 🙂 E pe listă!

Lasa un comentariu