FOTO: Miami Beach, un pic altfel

Miami Beach_verde

Când auzi de Miami Beach te gândești la surferi, fete în bikini, hoteluri luxoase și zeci baruri pe plaja kilometrică. Iată câteva fotografii surprise recent la Miami Beach (Florida, S.U.A.), care arată un peisaj un pic mai altfel decât ne-am aștepta.

Miami Beach este un oraș (sau, mai degrabă, o stațiune) cu 87.700 de locuitori, cu propriul primar și consiliu. O grupare de insule, de fapt o limbă de pământ îngustă, tăiată în două de Collins Avenue. Tot Collins Ave. se transformă și în podurile care leagă Miami Beach de Miami.

Gabriela Galescu (verișoara mea stabilită în SUA de ani buni) este cea care a fotografiat locul și care îl descrie:

Unul dintre lucurile cele mai interesante pe care le-am aflat noi a fost că, de fapt, Miami Beach a fost creată de mâna omului în anii ’20. O mare parte din insulițele care creează Miami Beach (care a devenit oraș, i.e. “city” d.p.v. legal în 1917) au fost construite din nisip scos de pe fundul Biscayne Bay. În 1925, Miami Beach a devenit o insulă în momentul în care a fost separată (tot de mâna omului) de uscat. O limbă de pământ care făcea ca Miami Beach să fie peninsulă, și nu insulă, a fost eliminată, în așa fel încât oceanul să comunice cu Bay-ul.

La fel ca multe alte locuri din Florida, perioada de dezvoltare nebună din anii ’20 a fost terminată abrupt de un uragan, în 1926. După care a venit Marea Depresie.

În Miami Beach, una dintre atracții e Lincoln Mall, care e un “pedestrian mall”. Adică tot felul de magazine, gelaterii, cafenele etc. de o parte și de alta a unei zone numai pentru pietoni. Pe mijloc ai tot felul de ronduri de flori, fântâni arteziene, statui etc. Cred că cea mai buna descriere e de parc+shopping.

În Lincoln Mall duminica sunt tot felul de “markets”. Aici vin oameni care vând câte ceva. Când am fost eu era un Antique Show and Market, dar și oameni care vindeau fructe, mâncare, coșuri de nuiele, bijiterii etnice etc. La dugheana cu orhidee am făcut câteva poze. Cel mai fain era cum își făceau reclamă: “Easy to grow orchids and bromelias”. Da, da, easy to grow… acolo!

Vă las să admirați Miami Beach, în fotografii făcute de Gabriela Galescu (mulțumesc!).

Mami Beach_cladiri 4

Miami Beach _plaja

Miami Beach -_promenada 1

Miami Beach_City Hall

MIami Beach_cladiri 1

Miami Beach_cladiri 2

Miami Beach_cladiri 3

Miami Beach_cladiri 6

Miami Beach_cladiri 7

Miami Beach_cladiri 8

Miami Beach_cladiri 9

Miami Beach_ocean

Miami Beach_plaja

Miami Beach_promenada 2

Miami Beach_promenada 3

Miami Beach_verde

orhidee 1

orhidee 2

orhidee 3

orhidee 4

 

 

 

Lasa un comentariu