Planificat sau spontan? Early booking sau last minute?

Multă lume mă întreabă cu cât timp înainte este bine să își planifice vacanțele și dacă merită să aștepte oferte last minute. Cred că depinde mult de stilul fiecăruia de a călători, nu există o regulă generală, dar ca să nu ai parte de surprize neplăcute în concediul pe care îl aștepți multă vreme, e bine să pregătești măcar traseul și localitățile în care vrei să înnoptezi.

 

Călători exploratori, șoferi pasionați de drumuri lungi, turiști puși pe shopping, gurmanzi, însetați, iubitori de munte sau amatori de plaje liniștite, familii cu copii mici sau mari, cupluri sau găști de tineri dornici de distracții nocturne – orice fel de călător ești, e bine să îți pui la punct detaliile vacanțelor potrivit gusturilor tale. Din experiența mea, vacanța de vară, pauza aceea de două săptămâni pe care o merităm cu toții în anotimpul cald, e cea mai importantă și de aceea merită plănuită din timp. Aici optez mereu pentru oferte early booking, fie că este vorba despre bilete de avion, cazare sau închiriere de mașini. Căutând oferte cu 3-4 luni înainte, găsesc prețuri mai bune, pentru că am de unde să aleg, pot să obțin reduceri și am timp să planific excursiile locale. Pentru că mașina este nelipsită din vacanțe – indiferent dacă mergem cu cea personală sau închiriem -, fac planuri timp timp legat de trasee, obiectivele turistice locale sau distanțele pe care le avem de parcurs, ca să reușim să vedem cât mai mult și să avem parte de experiențe inedite. Am descoperit, recent, un site care vă ajută să calculați distanța rutieră, dedicat utilizatorilor care vor sa calculeze rutele între orașe. Este gratuit, nu necesită crearea unui cont și cu ajutorul acestuia puteți afla rutele informative (între orașe intermediare din România, Europa sau în orice altă țară din lume), fără a avea nevoie de o aplicație specială.

 

Mergând mai departe, dacă vacanțele mai lungi au nevoie de planuri făcute din timp, atunci când vine vorba despre city-break sau weekenduri prelungite, lucrurile sunt ceva mai spontane, pot să mă hotărăsc și cu câteva zile înainte, timp și bani să fie! Însă last-minute în adevăratul sens al cuvântului – adică oferte de nerefuzat cu doar câteva zile înainte de plecare – eu nu am găsit, până acum. Nu am văzut nicăieri prețuri cu adevărat avantajoase. Dimpotrivă, cu cât se apropie mai mult data la care vrei să pleci, cu atât prețurile sunt mai mari la transport sau cazare.

În vara aceasta o să aleg Spania, pe care am vizitat-o de vreo două ori, dar nu am ajuns nicidată în sud. Planul este să aterizăm la Valencia și de acolo, cu o mașină închiriată, să mergem spre Malaga, oprind și în Granada și alte orășele pe care abia aștept să le descopăr. Voi folosi calculatorul de rute auto pentru călătoria de la Valencia la Malaga, pentru că îmi afișează numărul de kiometri, timpul în care îi parcurg, consumul de combustibil, rutele alternative, prețul aproximativ, informații despre trafic, starea drumului, condiții meteo – toate astea fără să se încarce greu și să consume inutil datele. Nu îmi mai rămâne decât să găsesc cele mai frumoase plaje pe Costa del Sol, dar mă bazez tot pe site-ul menționat pentru a găsi obiective turistice! Pentru că are o secțiune specială care mă ajută să găsesc restaurante, cafenele, magazine, muzee, ATM-uri, benzinării și multe atracții turistice.

 

Lasa un comentariu