Se apropie Carnavalul de la Veneția

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Romantică, surprinzătoare, maiestuoasă și plină de secrete, Veneția este frumoasă oricând.

Am vizitat de trei ori Veneția, în decembrie 1999, aprilie 2008 și martie 2011. Am găsit-o, de fiecare dată, la fel de frumoasă și plină de turiști. Dacă mă întrebați, ideal este să vizitați Veneția primăvara sau toamna, pentru că iarna este frig, umezeală și canalele destul de învolburate, iar vara este foarte aglomerat. Nu, nu miroase neplăcut și nici nu este mizerie, așa cum am auzit lume spunând – mai ales pe cei care nu au fost acolo.

În 2015, Carnavalul de la Veneția va avea loc între 31 ianuarie și 17 februarie. Obiceiul este ca festivitățile să se desfășoare cu 40 de zile înainte de Paște, ca un fel de ultim “desfrâu” înaintea perioadei de reculegere premergătoare sărbătorii pascale. De altel, mai multe țări din Europa au acest obicei, al carnavalului, dar niciunul nu este atât de popular precum Carnavalul de la Veneția.

Am văzut, deja, destul de multe oferte ale agențiilor pentru Veneția, așa că am să vă spun ce merită vizitat în acest oraș special, misterios, fermecător și extrem de romantic. Unic.

Este impresionant drumul de la gara St. Lucia la Piazza San Marco, pe străduțele pietruite, podețe care traversează canale înguste și piațete ascunse. Mărginite de magazine de suveniruri, cafenele, preparate tradiționale (brânzeturi, paste, salamuri), pizzerii, magazine de bijuterii scumpe sau îmbrăcăminte de lux. Fiți mereu cu ochii la clădirile venețiene, care cine știe ce povești de amor ascund, dar și la punțile care traversează canale pe care se plimbă îndrăgostiți în gondolele negre. Acesta e adevăratul farmec al Veneției. Poți sta zeci de minute în micile piețe mărginite de firișoare de apă, între zidurile umede, să privești, pur și simplu, turiștii zgomotoși și localnicii blazați. Nu o să-i confunzi niciodată.

După ce ați străbătut labirintul de străduțe înguste, momentul în care ajungeți la San Marco este surprinzător, pentru că veți găsi o piață foarte întinsă, aglomerată, zgomotoasă, vegheată, la un capăt, de bazilica romano-catolică în stil bizantin. Imediat ajungeți la Palatul Dogilor și Podul Rialto, peste Canal Grande.

Merită vizitată și Basilca di Santa Maria della Salute, o impunătoare biserică romano-catolică, așezată într-un loc cu o priveliște extraordinară.

Piațete, canale și străduțe venețiene

Venetia 2

Venetia 3

Venetia 4

Venetia_Canaletto 3

Venetia 17

Venetia_Canaletto 2

Venetia_Canaletto 1

Venetia 5

Venetia 6

Venetia 7

Venetia 9

Venetia 10

Venetia 11

Bazilica San Marco

Venetia_Piazza San Marco 1

Venetia_San Marco Basilica 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Venetia_Palazzo 3

Palatul Ducal

Venetia_Palazzo 2

Venetia_Palazzo 1

Venetia 16
Podul Rialto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Venetia_Rialto 2

Canal Grande

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Venetia 15

 

Travel tips

  • Transportul în Veneția se face cu ajutorul vaporașelor (vaporetto), care au stații dese și circulă frecvent. Există, desigur, și variante mai costisitoare – taxiul pe apă sau gondola.
  • Veneția nu este un loc bun pentru shopping, magazinele sunt foarte scumpe, dar dacă vă plac în mod special măștile, costumele de carnaval sau sticla de Murano aveți de unde alege. Merită să intrați și în magazinele cu dulciuri tradiționale, măcar sa vă clătiți ochii…
  • Cu cât vă apropiați mai mult de Piazza San Marco, cu atât veți găsi pizzerii și restaurante mai scumpe. Dacă vreți să mănâncați la prețuri decente, căutați un loc la distanță de principala atracție venețiană.
  • Dacă aveți timp, luați vaporașul către insula Murano, pentru a vedea ateliere ale sticlarilor, este o experiență inedită.

 

Lasa un comentariu