Ștefan Luchian la Art Safari București!

Cea de a patra ediție a Pavilionului de Artă București 2017 – Art Safari, organizat de Fundația Centrul Cultural Art Society, se va desfășura între 19 mai și 18 iunie în București, la Galeriile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 45.

 

Prima ediție a Pavilionului de Artă București a avut loc în 2014 și accentul a fost pus pe conexiunile dintre arta de patrimoniu și cea contemporană și pe cele dintre întregul sistem cultural și publicul larg. Fiecare ediție a cuprins o colecție vastă de lucrări aparținând artiștilor consacrați sau debutanți, împreună cu o serie de expoziții tematice organizate în parteneriat cu muzeele și instituțiile culturale din România. Prin organizarea unei importante expoziții de artă, Pavilionul de Artă București își propune să aşeze Bucureştiul pe harta culturală a Europei.

În cadrul celei de a patra ediții puteți vizita Expoziția Centrală, curatoriată de Wim Waelput, directorul Centrului de Artă Contemporană din Ghent. De asemenea, există și un program educațional complex, care include conferințe, prezentări de artist, dar și lansări de carte pentru iubitorii de artă. Programul Art Safari Kids, dedicat copiilor, le oferă acestora posibilitatea de a-și dezvolta creativitatea prin ateliere de pictură, sculptură, colaj și tururi ghidate de către elevi, special concepute pentru cei mici.

Cu prilejul Centenarului Luchian, Pavilionul Muzeal din cadrul Art Safari București va prezenta expoziția Luchian și Independenții, care va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituții muzeale și din cele mai importante colecții private, în încercarea de a recrea atmosfera artistică în plină schimbare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Avem, astfel, ocazia să descoperim cea mai mare expoziție Luchian din ultimii 50 de ani, care va oferi o privire de ansamblu asupra creației înnoitorului picturii românești, făcând referire și la gruparea de secesiune artistică ce s-a conturat în jurul personalității sale.

 

 

Coloana vertebrală a expoziției este concepută în jurul creației excepționale a lui Ștefan Luchian, care în decursul a 25 de ani de carieră racorda pictura românească, dar și tipul de societate artistică, la modelele vest europene muncheneze și pariziene.

Expoziția va reflecta și activitatea artistică a grupării tinerilor „independenți”, alături de care Luchian a surprins societatea și conveniențele vremii: Vermont, Artachino, Grant, Satmary, Pascaly, evocând, în același timp, și influența pe care Nicolae Grigorescu, părintele spiritual al grupării, a avut-o asupra tinerilor artiști, în incercarea de a reflecta spiritul vremii și de a schimba tiparele îmbătrânite ale picturii academiste.

  • Informații utile:

Pavilionul de Artă București 2017 – Art Safari
19 mai – 18 iunie 2017
Galeriile Kretzulescu
Calea Victoriei 45, lângă Muzeul Național de Artă al României
www.artsafari.ro

Program expoziție
Zilnic (cu excepția sâmbetelor), 12:00-21:00
Sâmbătă, 12:00-24:00

 

Lasa un comentariu