Strada Skadarlija, cel mai boem loc din Belgrad

Skadarlija 12

Chiar dacă am vizitat pentru a treia oară orașul Belgrad, mi-am dat seama că sunt destul de multe locuri pe care nu am apucat să le văd. Unul dintre acestea este Skadarlija, zona boemă a capitalei Serbiei, o stradă pietonală plină de farmec, mărginită de restaurante, cafenele, magazine de suveniruri și galerii de artă.

Skadarlija (sau Skadarska) se află în centrul Belgradului și pare ruptă de restul orașului. Atunci când intri pe Skadarlija, dinspre Piața Republicii, ai impresia că te-ai întors în timp, în secolul 19. Strada pietonală lungă de 400 de metri, îngustă, pietruită, puțin curbată și înclinată, este plină de farmec și are ceva din atmosfera cartierului parizian Montmartre. Cu care a și fost, de altfel, de multe ori comparată, mai ales datorită faptului că, la începutul secolului al XX-lea, aici locuiau o mulțime de artiști – actori, poeți, cântăreți sau pictori sârbi. Istoria străzii Skadarlija din Belgrad a început, însă, mai devreme, pe la 1830, când era un cartier de țigani. Treptat, a devenit locul preferat al artiștilor, care locuiau în hanurile de aici, pentru ca astăzi să atragă zilnic mii de turiști în căutarea farmecului orașului de altădată.

Pe Skadarlija găsești, unul după altul, restaurante cu specific sârbesc, în care seara răsună tobele și tromboanele lăutarilor și cu denumiri ușor de ținut minte: Doi Porumbei Albi, Doi Cerbi, Trei Pălării sau Doi Sergenți! Printre restaurante se pierd mici magazine de suveniruri, galerii de artă și berării.

 

S-ar putea să vă mai placă și:

Ce poți face într-un weekend la Belgrad

Podul Ada din Belgrad

Comentarii

Adriana , 9 January 2013 at 3:59 pm

Articolul tau m-a dus cu gandul la Samovodska Charshia di Veliko Tarnovo, dar Skadarlija pare sa fie ceva mai cocheta 🙂

Cristiana Constantinescu , 9 January 2013 at 6:14 pm

Nu am fost niciodată la Veliko Târnovo, ar merita o vizită? Am auzit lucruri bune.

Adriana , 10 January 2013 at 11:08 pm

Mie mi-a placut foarte mult si am tot revenit. Plus ca ai ce vedea si prin imprejurimi si e destul de aproape de Bucuresti. Numai plusuri.

Adriano , 20 August 2016 at 1:17 pm

Da confirm ! Este un loc minunat 🍀

Lasa un comentariu