Top 10 orașe în care vreau să ajung în 2016

Pentru că e început de an și nu îmi stă în obicei să fac bilanțuri, liste de “rezoluții” sau chestii de bifat, ca în oricare altă zi din an am în cap, bineînțeles, multe locuri în care îmi doresc să ajung. Iată câteva orașe pe care fie le-am vizitat și, din anumite motive, îmi doresc să revin, fie visez să ajung acolo de mult timp. Și sper ca în 2016 să reușesc!

1. Lisabona, Portugalia. Din motive variate, nu am ajuns încă în Lisabona, oraș despre care am auzit numai lucruri bune. Deși am vizitat Portugalia în 2012, când am fost la concertul Coldplay de la Porto, și am bătut orașul faimos pentru vinurile sale în lung și în lat, în capitala țării încă nu am ajuns. Poate 2016 o să aibă grijă și de asta!

2. Madrid, Spania. Rămân în Peninsula Iberică, pentru că a trecut ceva vreme de când am fost în Spania, la Madrid, Toledo și Barcelona. Am făcut cunoștință cu orașul Madrid în urmă cu mulți ani, în 1997. Prado a fost primul mare muzeu al lumii pe care l-am vizitat și, pe vremea aceea, arta nu mă pasiona în mod deosebit, deși țin bine minte tablourile lui Goya sau pe cele ale lui Velazquez. Îmi doresc foarte mult să revăd Madridul, cu minunile sale din Prado, cu Plaza Mayor, clădirile imperiale, dar și să simt pulsul acestui oraș chiar chiar știe să trăiasă viața! Iar pe bileteavion.ro am găsit chiar bilete accesibile pentru Madrid.

3. Hanoi, Vietnam. În acest moment, Vietnamul este locul care mă atrage cel mai mult. Dacă aș putea, aș zbura chiar mâine la Hanoi! Poate și pentru că ieri m-am întors din Asia și încă îmi sună în urechi foșnetul ramurilor mari de cocotier și simt în nări mirosul pastelor de orez cu fructe de mare și soia și vântul sărat. Iar pentru Vietnam am o atracție specială de când am gustat mâncarea tradițională și am răsfoit un ghid turistic în care am zăbovit minute în șir în fața fotografiilor cu Delta fluviului Mekong, cu piețele plutitoare, culturi de orez, oameni senini și fețe primitoare.

4. Londra, Marea Britanie. Deși am vizitat Londra de câteva ori, parcă niciodată nu am reușit să o cunosc așa cum i se cuvine unui oraș cu o istorie atât de încărcată. Londra e întinsă, agitată, un pic apăsătoare din cauza vremii și a aglomerației, scumpă și pare distantă, la prima vedere. Dar ceva mă mână să revin aici ca să o cunosc mai bine, iar concertul Coldplay din luna iunie sper să fie un bun pretext!

Londra

Londra 2015

 

5. Alba Iulia, România. Încă nu am revăzut orașul care a trecut recent prin mari transformări, din câte am citit, așa că la vară o să-mi rezerv un weekend prelungit pentru această parte a României, pentru a vizita Cetatea, biserici și catedrale și pentru a mă delecta cu celebrele ciorbe ardelenești!

6. Viena, Austria. Orice ocazie este bună pentru a reveni în capitala Austriei. Probabil că am fost de mai mult de zece ori și tot nu mă satur de Viena. Mai am încă multe lucruri de făcut aici: să merg la Operă, la balet, să văd atâtea expoziții, să mă plimb la nesfârșit prin grădinile Castelului Belvedere sau să mănânc un ștrudel cu mere pe Graben. Ah, și puțin shopping, pentru că nu strică nimănui, nu-i așa? Mai ales în perioadele de reduceri!

Viena, Castelul Belvedere

Viena_Belvedere 4
7. San Sebastian, Spania. Din nou în Spania! E clar, e un semn, Spania mă cheamă! San Sebastian (Donostia, în limba bască) este, alături de orașul polonez Wrocław, Capitală Culturală Europeană în 2016. Ceea ce înseamnă că aici se vor desfășura o mulțime de festivaluri, concerte, expoziții și tot felul de manifestări culturale. Așadar, este un motiv în plus pentru a vizita orașul spaniol celebru pentru piesajele care îți taie respirația, unde se îmbină oceanul și munții și pentru Festivalul Anual de Film, printre altele. San Sebastian se află în nordul Spaniei, pe malul Atlanticului, aproape de granița cu Franța, are 186.000 de locuitori și centrul său vechi (La Parte Vieja) atrage mulțimi de turiști.

8. San Francisco, S.U.A. Niciuna dintre vizitele în SUA nu m-au purtat și în San Francisco, deși mi-am dorit să îl văd mai mult decât alte orașe în care am fost. Mă tot gândesc la variante de a ajunge acolo. Poate – cine știe? – la un moment dat voi reuși să mă plimb pe străduțele înclinate, să intru în galeriile de artă, să merg cu celebrul tramvai vechi, să fotografiez Golden Gate Bridge la apus sau să mănânc pește într-unul din restaurantele de pe malul Pacificului.

9. Bangkok, Thailanda. Cred că sunt ultimul blogger de travel care nu a călcat până acum în Thailanda. Trebuie să remediez situația! Iubesc Asia cu oamenii săi zâmbitori, cu ritmul ei special, cu pădurile tropicale, verdele incredibil, templele venind de departe, din istorie, cu mâncărurile condimentate, plajele și apusurile incredibile, iar Thailanda le reunește pe toate plus multe altele. Sper să ajung la Bangkok, dar și pe una dintre insulele celebre pentru plaje și peisaje exotice minunate.

10. Casablanca, Maroc. M-am gândit mult dacă să pun Casablanca pe listă sau nu, pentru că, oricât de mult mi-ar plăcea să ajung în Maroc, în momentul de față nu mi se pare o țară suficient de sigură. Poate că e o prostie. Dar asta nu mă împiedică să visez cu ochii deschiși cum merg prin bazarurile aglomerate și mă târguiesc pentru un șal din cașmir, cum savurez o porție de couscous sau mă plimb printre clădirile coloniale, în căutarea lui Rick și a Ilsei…

Casablanca

Casablanca 2014_22

 

Lasa un comentariu