Vacanță la Istanbul (1): primele impresii

IstanbulCum? Ai blog de călătorii și nu ai ajuns niciodată la Istanbul? Haha… Dacă aș fi primit câte un bănuț (fie și câte o liră turcească) pentru fiecare întrebare de felul ăsta pe care am auzit-o… aș fi mâncat încă o porție de baclavale cu fistic. Azi am ajuns pentru prima dată în Istanbul și mă întreb de ce am așteptat atât, când e numai la o oră de zbor de București.
Nu știu de ce nu am ajuns până acum în Turcia. Probabil că, pur și simplu, s-au deschis alte porți, alte drumuri înainte de acesta. Dar am reușit, în sfârșit, să văd și acest colț de lume, care cred că își va cere… peșcheșul, pentru că s-a lăsat atât de mult așteptat. Adică o să mă cucerească definitiv, și o să mă cheme încă mult timp de acum încolo.
Poate că o să vă întrebați de ce am ales orașul turcesc pentru vacanța de Paști, așa că am să vă spun că este ideal pentru un concediu de o săptămână, primăvara e un anotimp potrivit, pentru că vara e foarte aglomerat și cald, iar iernile sunt geroase, iar a pleca în Duminica Paștelui înseamnă a cumpăra un bilet de avion cu Turkish Airlines cu 90 de euro (cu trei luni înainte, cu tot cu taxe).

Care este prima impresie pe care mi-a lăsat-o acest oraș magnific precum Suleyman? Aceea de Imens și de Imperiu. Istanbulul e un oraș cu aproape 14 milioane de locuitori, iar în timpul săptămânii numărul acestora crește la aproape 18 milioane, datorită celor din afara orașului, care lucrează aici. Are o suprafață de peste 5000 de km pătrați și aproximativ 100 km lungime, așadar, proporții gigantice. Care sunt greu de cuprins chiar și din avion.

Am găsit un oraș viu, colorat, foarte aglomerat și vesel, plin de turiști europeni aflați în vacanța de Paști, gălăgios, cu arome îmbietoare și care are ATÂT de multe de oferit. Abia aștept să îl descopăr, la pas, și să împărtășesc cu voi toate aceste experiențe!

Zbor deasupra Bosforului

Istanbul avion 2

Istanbul avion 3

Istanbul avion 4

Istanbul avion 5

Istanbul avion 6

Istanbul avion 7

Istanbul avion 8

Istanbul avion 9

Istanbul avion 10
Istanbul avion 13

Istanbul Efes 1

Istanbul signs 1

Istanbul street 1

Istanbul street 2

 

Moscheea Albastră

Istanbul_Blue Mosque 1

Istanbul_Blue Mosque 2

Istanbul_Blue Mosque 3

Istanbul_Blue Mosque 4

 

După o zi de mers pe jos, e bine când îți iese în față un suc de rodie proaspăt

Istanbul_fruits_street

 

Moscheea Sf. Sofia

Istanbul_Sf Sofia 1

Comentarii

Matyas Mirel , 21 April 2014 at 5:25 pm

Indiscutabil Istanbulul este unul dintre cele mai fascinante orase din lume. L-am vazut de trei ori si imi doresc mereu sa revin.

Maria , 23 April 2014 at 9:53 pm

Sa vizitezi neaparat Dolmabahce, este unul din cele mai grandioase palate din lume.

Cristiana Constantinescu , 24 April 2014 at 9:24 am

Neapărat vizitez și Dolmabahce, mulțumesc!

Cristina , 4 December 2014 at 12:04 am

Buna,
Istanbulul este un oras minunat. Eu l-am vizitat de trei ori si nu l-am epuizat. Merita sa mergi si la Muzeul Khora, la Biserica Izvorul Tamaduirii unde se afla chiar Izvorul Tamaduirii, la Biserica Aco peramantul Maicii Domnului (Vlaherne), la Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, la Cafeneua Pierre Loti. Sunt foare, foarte multe de vizitat.

Georgescu Viorel , 23 June 2015 at 6:17 pm

Foarte interesant si util..Am sa merg la Istambul dupa 25 de ani…in 1990 am fost o “fuga” cu autocarul..cu ceva rulmenti si electronice..un chin…nu mai tin minte decat Bazarul..atunci nu eram turist…in turcia am mai fost de doua ori dar numai in trecere spre Grecia prin Edirne pe care l-am vizitat (un orasel la marea Marmara).Acum am decis sa merg pentru ca sotia ma tot bate la cap…am fost in mai toata Spania, jumatare din Italia..o fuga la Paris, Londra…o saptamana Portugalia, o saptamana Malta.. Grecia…(Salonic, Meteora Halkidichi..)etc..dar Istanbul…ioc..asa ca am luat bilete si pe 30 iunie plec cu Tarom pentru 3 nopti..sper sa imi ajunga sa vizitez..sa fiu turist..am sa am ziua de 30 mai toata la dispozitie, 1 si 2 iulie si ziua de 3 pana la ora 16 ..cred ca o sa ma incadrez cand voi reveni poate am sa va povestesc si eu cate ceva, sau cel putin ceva poze ..Multumesc pentru impresiile impartasite si pentru poze..sanatate si la mai multe excursii

Cristiana Constantinescu , 23 June 2015 at 6:23 pm

Multumim, vacanta frumoasa! La intoarcere sa ne impartasiti impresii!

Lasa un comentariu