Cum să-ți iei viza turistică pentru SUA

Recent mi-am reînnoit viza turistică pentru Statele Unite, așa că vă povestesc ce pași trebuie să urmați pentru a obține viza!

Zece ani trec foarte repede, atunci când vine vorba despre termenul de expirare a vizei, a unui document de identitate sau a unui alt act important. În mai 2006, când mi-am pierdut aproape o zi întreagă la Ambasada SUA de pe Strada Batiștei, stând la coadă alături de alte zeci de români dornici să traverseze Atlanticul, luna mai 2016 părea foarte departe, parcă în altă existență. Pe atunci eram absolut convinsă că în zece ani vizele vor fi eliminate, că am să merg, poate, de două-trei ori în State, că nu o să-mi placă agitația, aglomerația și spiritul americanilor și că nu o să mai stau la coadă la Ambasadă cu emoții: îmi dau viza sau nu?
Iată că, zece ani mai târziu, vizele de SUA nu au fost eliminate, am fost de vreo șapte sau opt ori în State și îmi place atât de mult, încât aș pleca acolo oricând, iar de statul la coadă și emoții legate de viză tot nu am scăpat! Diferența constă în faptul că procedura de obținere a vizei s-a simplificat, timpii de așteptare pentru programare s-au redus semnificativ, interviul este mai simplu și vizele se acordă, zic eu, mai ușor.

 

NYC_B&W 47

Revenind la pașii care trebuie urmați pentru a obține viza, în primul rând citiți cu atenție toate informațiile de pe Site-ul de Informații Vize SUA pentru România.

Sunt câteva proceduri pe care trebuie să le respectați, dar este simplu, dacă sunteți atenți la fiecare pas. Alocați-vă o jumătate de zi ca să completați formularul online, să vă faceți fotografia și să plătiți taxa la bancă și alte câteva ore (vreo două-trei) pentru ziua în care mergeți la Ambasada SUA.
Iată ce pași am urmat:

1. Faceți-vă o fotografie. Pentru completarea formularului online, aveți nevoie de o fotografie recentă, color, pe fundal alb, cu dimensiunile 5×5 cm, cu rezoluție minimă de 600 de pixeli și rezoluție maximă de 1200 pixeli și 240 KB. Ideal este să aveți fotografia în format digital, eu i-am rugat pe cei de la studio să mi-o trimită prin e-mail și nu am mai avut nevoie și de pozele tipărite.
Aici găsiți mai multe informații despre fotografii.

2. Completaţi formularul online DS-160 şi tipăriţi Pagina de Confirmare când terminaţi. Mie mi-a luat aproape o oră completarea acestui formular. Este bine să aveți lângă voi pașaportul, să aveți fotografia digitală pregătită pentru încărcare, să știți adresa la care veți sta în SUA și să vă amintiți datele ultimelor cinci vizite, dacă este cazul. Verificați cu atenție toate informațiile și la final tipăriți Pagina de Confirmare. După părerea mea acesta este pasul cel mai solicitant, pentru că cere timp și atenție, dar dacă respectați toate cerințele nu vei avea niciun fel de probleme.

3. Creați-vă un cont online pe www.ustraveldocs.com, pentru a putea programa interviul. După înregistrarea online, trebuie să tipăriţi ordinul de plată solicitat de BRD pentru achitarea taxei.

4. Achitați taxa pentru interviu. Taxa se plătește la orice filială BRD, petru viza turistică (tip B1/B2) am plătit 160$. Găsiți mai multe detalii aici.

Important: când mergeți la BRD ca să plătiți taxa de interviu, trebuie să aveți la voi ordinul de plată de la punctul 3! Adică cel pe care îl tipăriți după ce vă faceți contul online, e foarte simplu. De la bancă veți primi o chitanță, păstrați-o cu grijă, pentru că veți avea nevoie de numărul acestei chitanțe atunci când vă programați pentru interviul la Ambasadă.

5. Programați-vă pentru interviu. Vă puteţi programa online, pe www.ustraveldocs.com/ro, sau la numărul +40 31 7800 260.
Când vă programați, fiți siguri că aveți lângă voi pașaportul, chitanța de la BRD și Pagina de Confirmare de la punctul 2 (confirmarea pentru completarea Formularului Online DS-160). În 2006 se făceau programări peste două sau trei săptămâni, acum se fac pentru a doua sau a treia zi.

6. Mergeți la Ambasadă pentru interviu. În ziua și la ora la care sunteți programați, mergeți la Ambasada SUA din București, în zona Băneasa, adresa este Bulevardul Dr. Liviu Librescu nr. 4-6. Pentru o anumită oră sunt programate mai multe persoane, dar se intră individual (sau pe familii). Este un proces foarte simplu, dacă respectați regulile. Trebuie să aveți la voi Pagina de Confirmare pentru completarea formularului online DS-160, chitanța de la BRD și, desigur, pașaportul!
Nu aveți voie să intrați cu bagaje mari sau rucsac și nici nu aveți unde să le lăsați. Veți lăsa telefoanele la ghișeul de la intrare, apoi veți primi un bon de ordine. Pe baza acestui bon vă veți perinda pe la câteva ghișee: pentru verificarea actelor, pentru amprentare și, în final, pentru interviu, care este, în cele mai multe cazuri, simplu, rapid și detașat! Nu am avut nevoie de alte acte în afară de cele deja menționate, dar am avut la mine alte acte care m-ar fi putut ajuta să dovedesc că nu am de gând să fug în America! Puteți avea, de exemplu, copii după certificatul de căsătorie, certificate de naștere ale copiilor, extrase de cont, contractul de proprietate a locuinței, contractul de muncă sau adeverință de salariat, acte de proprietate a firmei sau orice altceva credeți că ar putea să vă ajute în cazul (excepțional) în care vi s-ar putea cere alte documente care să garanteze intențiile bune.

7. Ridicați-vă pașaportul de la sediul TNT. Dacă primiți viza, pașaportul rămâne la Ambasada SUA și în decurs de o zi sau două îl puteți ridica de la unul dintre sediile companiei de curierat TNT. Puteți opta și pentru a fi livrat acolo unde doriți. Opțiunea se face în momentul programării la interviu.

Aveți posibilitatea să urmăriți statusul livrări pașaportului, găsiți informații aici.

Alte informații:

  • Taxa de interviu nu este returnabilă, în cazul în care nu primiți viza.
  • Păstrați cu grijă chitanța de la bancă, dacă o pierdeți nu veți primi alta și, prin urmare, trebuie să plătiți din nou taxa!
  • Vizele pentru copii: copiii plătesc aceeași taxă pentru viză și trebuie să se programeze la interviu, dar minorii sub 14 ani nu sunt obligați să se prezinte la ambasadă, se pot prezenta doar părinții sau reprezentanții legali. Găsiți informații aici.

New York_scari 1

Comentarii

Sin Gabriela , 27 August 2018 at 1:05 pm

Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo firma care contra cost sa ne complecteze dosarul de viza.Astept raspunsul dv.Multumesc.

Vadan Irina , 4 December 2018 at 11:22 am

Buna ziua.
Am citit si rascitit toate paginile cu privire la viza SUA,dar ceva inca nu-mi este clar.Va rog,spuneti-mi ,trebuie sa duc rezervarea hotel /bilete de avion?Nu as vrea sa le fac inainte ca ei sa-mi dea viza,pentru ca este posibil sa-mi nege viza si sa pierd banii pentru hotel si bilet avion.Multumesc.

Cristiana Constantinescu (author) , 4 December 2018 at 1:56 pm

Buna ziua! Nu cumparati bilete de avion si nu platiti cazare inainte de a obtine viza! La Amdasada nu va cere nimeni biletul de avion sau confirmarea cazarii, dimpotriva, ei spun sa nu cumparati biletele de avion inainte. Vi se va cere o adresa la care veti sta in SUA – puteti sa treceti adresa unui hotel la care doriti sa stati cand veti merge acolo. La interviu e posibil sa va intrebe unde veti sta pe parcursul sederii in SUA – la fel, mentionati hotelul la care intentionati sa stati. Deci nu cumparati nimic pana cand nu aveti viza, ci dupa. Numai bine!

Trandafir S. , 7 September 2019 at 9:04 pm

Pentru o excursie prea multe acte..

Lasa un comentariu