Vacanțele sunt o chestiune serioasă, să știți! Sunt prețioase, pentru că le așteptăm cu sufletul la gură luni (uneori, chiar ani) întregi, costă mult, pot deveni imprevizibile atunci când vremea, documentele, rudele, bolile sau evenimentele locale nu te lasă să pleci când și unde vrei și, mai ales, cer o planificare serioasă.
Eu nu prea cred în spontaneitate, atunci când vine vorba despre vacanțe reușite. Și nu mă refer la câte un weekend prelungit sau un city-break furat atunci când se ivește o ocazie – da, atunci poți fi cât de spontan îți permit buzunarele! Dar lucrurile se schimbă dacă vorbim despre concediul anual, programat, de obicei, vara sau toamna, sau despre vacanța de iarnă.
În urma experiențelor personale de tot felul, am tras câteva concluzii despre planificarea unei vacanțe reușite, pe care vi le înșir mai jos.
1. Ce vrei să faci?
La mare, la munte, la țară sau în oraș? În România sau în străinătate? Leneveală sau tropăială? Exotic sau familiar? Gândește-te de ce ai avea chef și abia apoi alege destinația cea mai potrivită. Altfel, s-ar putea să te gândești: ce bine era dacă alegeam alt loc…
2. Câți bani vrei să cheltuiești?
Stabilește-ți un buget clar pentru fiecare vacanță, care să includă totul: transport (autostrăzi, benzină etc.), cazare, mâncare, băutură, plajă, taxe locale, intrări la muzee, parcuri și alte atracții turistice, cumpărături, asigurări… totul!
3. Planifică totul din timp
Cred că niciodată nu e prea devreme pentru a începe să faci planuri pentru o vacanță! Te poți gândi la destinație, tipul de activități pe care ai vrea să le faci sau ce fel de sejur îți dorești oricând, urmând ca, ulterior, să pui la punct restul detaliilor.
4. Profită de Early-booking
Cum spuneam, gândește-te cu câteva luni înainte unde ai vrea să mergi (La mare sau la munte? În țară sau străinătate? Într-o stațiune sau un loc izolat? Camping sau hotel? etc.) și urmărește periodic ofertele agențiilor de turism sau ale site-urilor specializate în promoții. Nu știi niciodată de unde sare iepurele, s-ar putea să ai norocul să dai peste o ofertă potrivită gusturilor tale, foarte avantajoasă!
5. Urmărește ofertele companiilor aeriene
Din ce în ce mai multe companii lansează campanii de reduceri masive, mai ales în lunile cu puțin trafic turistic. Urmărește pe Facebook, site-urile companiilor aeriene sau site-urile specializate în oferte turistice și poți găsi prețuri incredibil de mici pentru biletele de avion!
6. Cu cine mergi în vacanță?
Alege-ți cu grijă partenerii de drum, pentru că alături de ei vei petrece câteva zile în care îți dorești să te relaxezi! Dacă nu aveți pasiuni și gusturi comune, același stil de a călători sau există, de la început, conflicte mocnite – mai gândește-te!
7. Verifică toate condițiile
Asigură-te că știi ce te așteaptă: verifică detaliile legate de climă, anotimpuri, prețuri și taxe locale, restricții impuse de religie (vestimentația, cosumul de alcool, accesul în anumite spații) etc. Nici mâncarea nu este de neglijat: am auzit de cazuri în care oamenii și-au ratat vacanța în Asia pentru că nu au suportat gustul și mirosul mâncării!
8. Pregătește toate documentele
Interesează-te din timp în legătură cu toate actele necesare, vize, documente, vaccinuri, eventuale pericole de ordin politic (în zonele considerate având un anumit grad de conflict), epidemii și, mai ales, află coordonatele Ambasadei României.
9. Mergi pe cărări bătătorite!
Dacă vizitezi arii mai puțin turistice, în zone de conflict, anunță o agenție de turism sau Ambasada României ce traseul ți-ai ales. E mai bine să știe unde te aflii, în eventualitatea în care izbucnesc conflicte periculoase sau în caz de dispariție.
10. Asigură-te!
Dacă pleci în străiniătate – chiar și în Bulgaria – încheie o asigurare de sănătate, e o investiție minimă, necesară. Informează-te și despre asigurările storno, care, în anumite condiții, te ajută să îți recuperezi o parte din bani, în cazul în care călătoria nu s-a mai putut efectua din motive obiective.
Poate că unele dintre aceste idei vi se par elementare, dar experiența m-a învățat că, în entuziasmul pregătirii costumului de baie sau al ochelarilor de snorkelling, uităm acasă procura de la Leasing, certificatul de naștere al copilului, asigurarea de sănătate sau chiar voucherele pentru hotel! Așa că, o mică recapitulare, nu strică niciodată!
Și pentru că mi-am amintit tot felul de perpeții prin care am trecut prin călătorii, am să vă spun, cu altă ocazie și câteva idei ca să… vă ratați sigur vacanța!
[…] – cateva recomandari de evenimente dragute care se intampla in weekendul 15-17 februarie, sfaturi pentru planuirea unei vacante reusite, si sfaturi despre cum sa nu fiti furati in […]
Interesant postul, dar sunt multe variante care nu se potrivesc scenariului tau. Mare sau munte, leneveala sau hoinareala… de ce nu o locatie care permite ambele, ceva gen Munte Negru unde muntele cade efectiv in mare sau ca Barcelona, unde ai si hoinareala prin oras dar si o plaja minunata. Buget, planuri…meticulozitatea in organizarea vacantei poate deveni plictiseala. Cu site-uri precum booking.com poti hotari dimineata in ce directie vrei sa mergi, sau daca vrei sa mai stai in acelasi loc pentru cateva momente in plus, si in cateva minute sa ai hotelul rezervat, platit si confirmat.
Așa este! Depinde, până la urmă, de multe – timp, buget, număr de persoane (copii) și, mai ales, creativitatea fiecăruia. M-am gândit, mai degrabă, la cei mai nehotărâți, care caută idei pentru următoarea vacanță.