Cum să-ți ratezi vacanța: două sfaturi esențiale ca să dai greș!

Aitutaki 19

Nr. 1: nu verificați, înainte de toate, dacă aveți nevoie de viză sau pașaport ca să intrați sau să tranzitați o țară. Nr. 2: nu cumpărați pe loc biletele de avion cu prețuri reduse. Oricare dintre opțiuni vă asigură o vacanță ratată sau cel puțin senzații tari înainte de plecarea mult dorită!

V-am mai povestit cum era să nu plecăm în Dubai, din cauză că nu ne-am interesat la timp de viză. Sau cum am pierdut avionul către Florența, când trebuia să ajung acolo cu un scop foarte precis, un interviu cu Adi Mutu, și m-au trecut toate apele când am ocolit puțin prin Treviso, apoi am mers cu trenul și, după vreo 10 ore în loc de 2, am ajuns la Florența. Iată câteva idei testate și utile dacă vrei să îți ratezi o călătorie planificată cu mult timp înainte și pentru care ai cheltuit și ceva bani!

La jumătatea verii, cineva – un amic de-al unui amic, nu are importanță – povestea, pe Facebook, cum ar fi trebuit să plece în vacanță în Australia, dar… după 6 (șase!) luni de pregătiri, a fost nevoit să renunțe. A avut parte, în schimb, de o călătorie minunată în Europa, însă Australia a rămas un vis frumos. De ce? Pentru simplul motiv că nu s-a interesat la timp de viză. A rezolvat problema vizei de tranzit pentru Dubai, însă nicio clipă nu și-a pus problema vizei pentru Australia, până cu câteva zile înainte de plecare. Abia cu o săptămână înainte de decolare și-a amintit, întâmplător, de acest detaliu – care s-a dovedit fatal.
Luați aminte: românii au nevoie de viză pentru Australia! Viza pentru Australia se obține între 7-10 zile!

Legat de vize și pașapoarte, există variațiuni pe aceeași temă: ca să intri în Serbia nu este nevoie de pașaport, dar știu destule persoane care nu s-au interesat la timp și au trecut prin emoții crunte, până să afle cum stau lucrurile. La fel și pentru tranzitarea Bosniei-Herțegovina, în drumul prin Croația. Deci: aflați din timp ce formalități sunt necesare pentru orice călătorie.

Am să vă mai spun un secret, unul mult mai recent. Pentru că ne dorim, de ceva vreme, să petrecem Anul Nou pe o plajă, la peste 25 de grade, acum câteva zile, vineri după-amiaza, am început să caut oferte pentru Maldive. E un vis vechi – care, după toate probabilitățile, nu se va împlini prea curând. Am intrat pe www.kayak.com și am găsit o ofertă foarte bună: trei bilete pentru Male, prin Dubai, cu FlyDubai, de Anul Nou, costau 1800 de euro – un preț extrem de bun pentru această destinație, în luna decembrie. În mod normal, un bilet depășește 1200 de euro, deci am găsit un super deal. Am vrut să așteptăm până a doua zi, ca să verificăm cum e cu viza, ce oferte de cazare găsim și să ne mai gândim. Surpriză: a doua zi biletele de întoarcere erau epuizate! Iar alternativele depășeau de trei ori bugetul.
Morala: atunci când găsiți bilete de avion la prețuri promoționale, cumpărați-le loc! S-ar putea ca peste câteva ore să nu le mai găsiți.

Foto: Claudiu Schmidt (fotografie din Aitutaki, insulele Cook, Pacific)

Comentarii

Gabriela Galescu , 4 September 2013 at 5:23 pm

Nu dispera cu biletele de avion. Eu am ajuns la concluzia ca nu prea sunt reguli. Este o perioada, sa zicem cu 5-6 sampatamani inainte de calatorie cand gasesti preturi promotionale. Dar si cu o saptamana inainte e posibil sa gasesti! Ma rog, e cu putinta ca asta sa se aplice mai ales la zborurile interne din US, dar e ceva de tinut minte. Si pt. Las Vegas si la Philadelphia am luat bilete cu cateva zile inainte de calatorie si am avut cele mai bune preturi din istoria zborurilor comerciale din US. 🙂

Din experienta mea cea mai mare greseala e sa crezi ca daca iti faci planuri cu mult timp inainte esti cumva “rasplatit” pt. asta. Preturile la avioane pt. calatorii peste 3-4 luni sunt obscen de scumpe!

Desigur, lucurile sunt probabil mai complicate cand vrei sa calatoresti de sarbatori. Inteleg si faptul ca pt. o vacanta cum vrei tu trebuie sa-ti faci planuri cu mult inainte. Oricum, Kayak e o resursa foarte buna – noi numai asta folosim de multa vreme – si, dupa cum ziceam, nu dispera! Singura regula cu biletele de avion e “mai cauta”. 🙂

Lasa un comentariu