Ce poți face într-un weekend la Veliko Târnovo

Orașul bulgar Veliko Târnovo se află la numai 180 de kilometri de București și poate fi o idee foarte bună pentru un weekend în care vreți să vă relaxați plimbându-vă și mâncând bine și ieftin!

Am fost la Veliko Târnovo la mijlocul lui februarie 2016 și am avut parte de vreme schimbătoare: o zi înnorată, umedă și rece și una însorită, care m-au convins că orașul bulgar merită vizitat primăvara, târziu sau vara, când e cald și verde.

Veliko Tarnovo 16_ Street 5

Veliko Târnovo se află în nordul Bulgariei, de-a lungul văii Râului Yantra și are o populație de aproximativ 70.000 de locuitori. I se mai spune Orașul Țarilor, pentru că în Evul Mediu, între secolele al XII-lea și al XIV-lea, a fost capitala celui de Al Doilea Imperiu Bulgar, cunoscând o amplă dezvoltare culturală, economică și politică. Acestei perioade i se datorează și arhitectura unică, în stil balcanic, ce atrage un mare număr de turiști.
Veliko Târnovo este, și astăzi, un oraș bulgar important, în care se află două universități și care are o viață culturală și artistică efervescentă.
Nu am să vă mai plictisesc cu detalii despre istoria și cultura orașului, vreau doar să vă conving că merită să îl vizitați, mai ales pentru arhitectura și atmosfera unică. Cu atât mai mult cu cât este plin de hoteluri pentru toate gusturile, restaurante, terase și cafenele plăcute – totul la prețuri foarte bune. Mă hazardez să spun că este chiar ieftin, comparativ cu restul Europei turistice sau cu România.

Veliko Tarnovo 16_Gurko Street 7

Veliko Tarnovo 16_Gurko Street 1

 

Am stat la hotelul Gurko, un loc foarte frumos, cu arhitectură tradițională, cu camere spațioase și curate, decorate în spiritul locului – balcanic. Și restaurantul hotelului, care are un meniu local, este foarte bun și cu prețuri accesibile, îl recomand oricui dorește să guste bucătăria bulgară, care mie îmi place foarte mult: preparate din legume proaspete, salate în combinații simple, dar foarte bune, brânzeturi pregătite în toate felurile sau plăcinte gustoase. Pentru aceia mai carnivori dintre voi, bulgarii gătesc foarte bine carnea de miel, alături de pilaf sau legume. Pentru mine, însă, vinetele sau dovleceii umpluți cu brânză, la cuptor, sau brânza telemea coaptă în pergament, alături de o simplă salată din castraveți și roșii și o bere Zagorka, sunt un adevărat festin!

Hotel Gurko

Veliko Tarnovo 16_Gurko Hotel

Veliko Tarnovo 16_Gurko Restaurant

Veliko Tarnovo 16_Gurko Street 2

Strada Gurko

Veliko Tarnovo 16_Gurko Street 3

Veliko Tarnovo 16_Gurko Street 4

Veliko Tarnovo 16_Gurko Street 6

Veliko Tarnovo 16_ Street 1

Veliko Tarnovo 16_ Street 2

Veliko Tarnovo 16_ Street 3

Veliko Tarnovo 16_ Street 4

De la hotelul din partea veche a orașului puteți să luați Veliko Târnovo la pas. Adică să urcați spre strada Samovodska – principala stradă turistică, pe care se află ateliere meștesugărești, ale fierarilor, sticlarilor sau cofetarilor, dar și magazine de suveniruri, cafenele, restaurante și hanuri vechi.

Strada Samovodska

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 16

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 12

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 11

Veliko Tarnovo 16_Souvenirs 5

Veliko Tarnovo 16_Souvenirs 4

Veliko Tarnovo 16_Souvenirs 3

Veliko Tarnovo 16_Souvenirs 6

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 14

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 15

Veliko Tarnovo 16_Souvenirs 2

Veliko Tarnovo 16_Souvenirs 1

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 17

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 13

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 9

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 8

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 7

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 6

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 5

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 4

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 3

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 2

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 1

Veliko Tarnovo 16_Samovodska 18

În această zonă se află o cofetărie unde găsiți orice desert vă trece prin minte. Nu am să insist cu enumerările care vă lasă gura apă, vă spun doar că se cheamă Stratilat și se află pe strada Rakovski nr. 11.

Mai departe puteți să faceți o plimbare până la Fortăreața Țareveț, cel mai important punct de atracție turistică din zonă. Fortăreața, care datează din secolul al XII-lea, este foarte bine păstrată, intrarea costă foarte puțin (3 euro pentru adulți și 1 euro pentru copii) și de aici se deschide o panoramă foarte frumoasă către toată zona. Puteți petrece aici o oră sau o jumătate de zi, este un loc foarte plăcut.

Veliko Tarnovo 16_Fortress

Veliko Tarnovo 16_Fortress 2

Veliko Tarnovo 16_Fortress 3

Veliko Tarnovo 16_Fortress 4

Veliko Tarnovo 16_Fortress 5

Veliko Tarnovo 16_Fortress 6

Veliko Tarnovo 16_Fortress 7

Veliko Tarnovo 16_Fortress 8

Veliko Tarnovo 16_Fortress 9

Veliko Tarnovo 16_Fortress 10

Veliko Tarnovo 16_Fortress 11

Veliko Tarnovo 16_Fortress 12

Veliko Tarnovo 16_Fortress 13

Veliko Tarnovo 16_Fortress 14

Veliko Tarnovo 16_Fortress 15

Veliko Tarnovo 16_Fortress 16

Veliko Tarnovo 16_Fortress 17

Veliko Tarnovo 16_Fortress 18

Veliko Tarnovo 16_Fortress 19

Veliko Tarnovo 16_Fortress 20

Veliko Tarnovo 16_Fortress 21

Veliko Tarnovo 16_Fortress 22

Veliko Tarnovo 16_Fortress 24

Veliko Tarnovo 16_Fortress 25

În jurul fortăreței se mai află muzee, biserici, un centru de informare turistică și multe restaurante – despre care, însă nu pot să vă spun prea multe, pentru că nu le-am vizitat, dar sper să revin într-o zi de vară, când totul este verde și înflorit.

Veliko Tarnovo 16_Fortress 1 crop

Veliko Tarnovo 16_Cats 5

Veliko Tarnovo 16_Streets 1

Veliko Tarnovo 16_Cats 4

Veliko Tarnovo 16_Cats 2

Veliko Tarnovo 16_Cats 1

FOTO: Arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Veliko Târnovo, prin ochii Adelei Popescu și ai lui Radu Vâlcan

 

Comentarii

Nikos , 16 June 2017 at 10:05 pm

Mi aplacut foarte mult.dorim ss vizitam si noi regiunea vara asta si dupa sa venim citeva zile si la grunoasa romania si binenteles la bucureti.nikos si konstantia din grecia.multumim inca o data de la povestirea a dumneavoastra si va dorim o vara placuta

Gheorghe Marius , 29 October 2018 at 7:58 am

buna dimineata, mi-a placut materialul, precum si fotografiile, care valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte (care la randul lor au alcatuit o lectura placuta). Intentionez sa ajung in acest oras foarte interesant si original, dar am auzit ca unele obiective specific(magazine, localuri, obiective, etc) sunt deschise doar in anumite perioade ale anului. Asa este? (am remarcat ca ati fost acolo iarna) . In caz ca ati revenit primavera/vara, este vreo diferenta fata de iarna, din acest punct de vedere? Multumesc! (formati un cuplu perfect 🙂

Cristiana Constantinescu (author) , 29 October 2018 at 10:24 am

Buna ziua, multumesc pentru mesaj si aprecieri. Majoritatea obiectivelor turistice, a restaurantelor si magazinelor sunt deschise tot anul. Noi am fost in februarie 2016, erau cateva magazine inchise, dar majoritatea aveau program normal. Vacanta frumoasa!

Kitty Deparateanu , 22 July 2019 at 9:52 am

Multumim de impresii. f utile si poze frumoase. Curand ajungem si noi !!!! Vara minunata !!!!

Lasa un comentariu