Orașele Riga și Umeå sunt Capitalele Culturale Europene 2014

Scandinavia_BogdanÎn 2014, două orașe din nordul continentului sunt desemnate Capitale Culturale Europene: Riga, capitala Letoniei, și Umea, un important centru universitar suedez.

O mulțime de expoziții, festivaluri, întreceri sportive, concerte și alte festivități vor avea loc în cele două orașe europene în 2014. Riga este capitala Letoniei, are o populație de 700.000 de locuitori și centrul vechi al orașului a fost declarat, în 1987, Patrimoniu UNESCO, mai ales datorită arhitecturii Art Nouveau. Dacă ajungeți la Riga, puteți să vizitați Domul, Castelul Riga și Biserica Sf. Petru, Casa Pisicii, Monumentul Libertății sau Catedrala Luterană (cea mai mare din Tarile Baltice). Riga este și un important port în sud-estul Mării Baltice. Iar una dintre personalitățile care s-au născut la Riga este dansatorul Mihail Barîșnikov!

Umea se află, de asemenea, pe malul Mării Baltice, în partea de nord-vest, și este cel mai nordic oraș ales vreodată drept Capitală Culturală Europeană. Orașul suedez este un important centru universitar: 39.000 dintre cei 75.000 de locuitori sunt studenți. Tocmai din acest motiv, în 2014 Umea va fi gazda unui lung șir de petreceri și unui mare număr de festivaluri muzicale.

Foto: Bogdan Chirilă (mulțumiri).

S-a putea să vă placă și:

Marsilia și Kosice, Capitalele Culturale Europene 2013  

Capitalele Culturale Europene 2012

 

 

Lasa un comentariu