Vacanță în Croația (3): popas la Zadar

Croatia_Zadar 21

Am părăsit, după trei zile, zona lacurilor Plitvice din Croația. Îmi tot fac curaj să scriu despre acest loc paradisiac, dar nu reușesc, nu-mi vin cuvintele, am rămas fără glas în fața măreției naturii din această parte a lumii. O să-mi revin, dar între timp am pornit spre litoral și, în drum spre Split, am făcut o mică oprire în orașul de coastă Zadar.

Zadar se află la jumătatea drumului dintre Plitvice și Split: sunt 147 km între Plitvice și Zadar, iar de acolo încă 144 până la Split, inclusiv o porțiune de autostradă, la altitudine. Este un drum spectaculos, printre munții strâncoși, un peisaj arid, pustiu, pe alocuri deșertic, dar drumul are o calitate ireproșabilă. Chiar dacă e august și turiști din toate părțile Europei se fâțâie de-a lungul și de-a latul Croației. O țară care, la capitolul turism, poate concura lejer cu destinații faimoase din Europa sau de pretutindeni, pentru că are atâtea de oferit: munte, mare, rezervații naturale, orașe cu cetăți romane, fortărețe medievale, insule scăldate în soare, mâncare delicioasă și autostrăzi așa cum am mai văzut în Austria, Italia, Germania sau orice altă țară civilizată. Din păcate, și prețurile sunt la același nivel, cu atât mai mult cu cât devine și o destinație din ce în ce mai căutată de turiști de pretutindeni.

Croatia_Zadar 1

Revenind la drumul nostru, am făcut, cum spuneam, un mic popas de câteva ore la Zadar, un orășel despre care am auzit lucruri frumoase. Își merită renumele, pentru că are multă savoare locală, seamănă cu orășelele toscane, cu biserici vechi, din piatră și case cu obloane din lemn. Zadar este situat în Dalmația de Nord, pe țărmul Mării Adriatice. Are o istorie tumultuoasă, dar azi atrage mulți turiști, care se bucură de clima mediteraneană și atmosfera de vacanță.

Croatia_Zadar 2

Croatia_Zadar 3

Am vizitat centrul vechi al orășelului care are aproximativ 75.000 de locuitori. Am găsit un loc de parcare chiar lângă portul din care pleacă la fiecare câteva minute ferryboat-uri către diverse insule, în partea de est a orașului. Am trecut de zidurile romane și am pornit către biserica Sf. Donatus, care datează din secolul al IX-lea. Aici este, practic, centrul orașului vechi, locul de întâlnire al localnicilor și cel de promenadă al turiștilor. Tot aici se află și ruinele Forumului Roman, precum și Muzeul Arheologic din Zadar.

Croatia_Zadar 4

Croatia_Zadar 5

Croatia_Zadar 6

Croatia_Zadar 7

Croatia_Zadar 9

Croatia_Zadar 10

Croatia_Zadar 12

Din dreptul bisericii Sf. Donatus se deschide o faleză foarte largă și plină de turiști, care duce către două monumente emblematice ale orașului Zadar. Nu vă gândiți la cine știe ce statui plictisitoare: este vorba despre Orga Marină (Sea Organ) și Salutul Soarelui (Sun Salutation), realizate de un cunoscut arhitect croat, Nicola Basic. Cele două instalații artistice pun în valoare măreția naturii: prima dintre ele – Orga Marină – reprezintă câteva șiruri de tuburi sculptate în piatră albă, chiar la malul mării, pe niște trepte care duc către apă și la care “cântă marea”. Loviturile valurilor creează astfel niște sunete, prin tuburile de lungimi diferite, asemănătoare cu cele produse de orgă.

Croatia_Zadar 13

Croatia_Zadar 14

Croatia_Zadar 15

Croatia_Zadar 17

Croatia_Zadar 18

Croatia_Zadar 19

 Orga Marină (Sea Organ)

Croatia_Zadar 20

Croatia_Zadar 22

Croatia_Zadar 23

Salutul Soarelui este format din panouri solare dispuse într-un cerc cu diametrul de 22 de metri, chiar pe faleză, panouri care folosesc energia solară pentru a ilumina întreaga faleză din Zadar. Ceea ce este, însă, cu adevărat interesant, este efectul de lumini pe care îl dau aceste panouri la apusul soarelui: un spectacol fascinant, în care se aprind sute de luminițe multicolore, transformând discul într-un adevărat covor disco! Am revenit la Zadar după o săptămână, pe drumul de întoarcere, și am avut ocazia să vedem apusul de soare reflectat în Sun Salutation. Este un spectacol grandios, o experiență de neratat, pentru că turiștii și localnicii se adună aici, în fiecare seară, pentru a admira – și a aplauda! – apusul de soare din Zadar. L-am văzut și pe Moș Crăciun, am văzut și o mireasă… Ce mai, a fost de neuitat!

Salutul Soarelui (Sun Salutation)

Croatia_Zadar 24

Croatia_Zadar 26

Croaia_Zadar_apus 1

Croaia_Zadar_apus 2

Croaia_Zadar_apus 3

Croaia_Zadar_apus 4

Croaia_Zadar_apus 5

Croaia_Zadar_apus 6

Croaia_Zadar_apus 7

Croaia_Zadar_apus 8

 

Am lăsat în urmă faleza din Zadar și am revenit în centrul vechi al orașului, la ruinele Forumului Roman, luând la pas principala stradă pietonală din Zadar, Siroka. Aici se întind, unul după altul, magazine de haine, încălțăminte sau suveniruri, restaurante, cafenele, muzee și alte atracții turistice. Însă nimic nu întrece numărul gelateriilor: înghețată de toate felurile, pentru toate buzunarele! La 37 de grade la amiază, nu ai cum să reziști… Cu 7 kuna (aproape 1 euro, 1 euro=7,5 kuna) am luat o înghețată imensă cu ciocolată și vișine abia scoase din lichior.

Croatia_Zadar 28

Croatia_Zadar 29

Croatia_Zadar 30

Croatia_Zadar 31

Cu o înghețată într-o mână și o felie de pizza în cealaltă (păcat că aveam doar două mâini), am pornit, din nou, spre port, pentru a lua drumul orașului Split.

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb

Comentarii

[…] Vacanță în Croația (3): popas la Zadar […]

Gradinaru Ctin , 6 March 2016 at 1:12 pm

Nu m am indoit NICIODATA ca atunci dupa ce se vor termina toate grozaviile din fost Jugoslavie sau urss ul mic, CROATIA si SLOVENIA vor rivaliza cu marile destinatii turistice ale LUMII <3

Lasa un comentariu