Vacanțe toscane (2): Pisa, 
Lucca și Viareggio

Pisa 8

Continui periplul toscan, început cu Siena și împrejurimile sale, cu partea de nord-est a regiunii italiene. Unde am vizitat litoralul (Viareggio și alte stațiuni din jur), Pisa și bijuteria acestei părți de lume, orășelul medieval Lucca. Toate localitățile sunt destul de apropiate între ele, legate de autostradă și merită vizitate.

Pisa

Orașul – un port vestit al Mediteranei încă din vremea romanilor – a cunoscut o amplă dezvoltare în Evul Mediu. Perioadă din care datează și bijuteriile sale arhitectonice, păstrate până astăzi. Stilul “pisan” este consacrat în arhitectură și sculptură și la dezvoltarea acestuia a avut o mare contribuție Giovanni Pisano, care a adus elemente noi în sculptura toscană. Elemente ce pot fi văzute în cadrul monumentelor din complexul Campo dei Miracoli – unde se află și celebrul Turn din Pisa.

Campo dei Miracoli este centrul monumental al orașului Pisa. Reunește Baptisteriul (Battistero), Catedrala, Muzeul Domului, Turnul Înclinat (Clopotnița sau Campanile), Camposanto și Museo delle Sinopie (o colecție de desene). În apropierea vastului Campo dei Miracoli se mai află bisericile Santa Maria della Spina și San Paolo a Ripa d’Arno.

Pisa 1

Pisa 2

Pisa 3

Pisa 5

Pisa 6

Turnul din Pisa, celebru în toată lumea a devenit simbolul orașului. Înclinarea Turnului, se știe, e cauzată de calitatea solului, iar autoritățile italiene caută mereu soluții și resurse ca să consolideze fundația monumentului înalt de 56 de metri.

Vizitarea Turnului din Pisa cere mult timp și răbdare. Biletele (destul de scumpe) includ mai multe clădiri ale complexului, iar cozile la intrări sunt foarte mari la orice oră. Turnul se vizitează în grupuri, la anumite intervale orare, așa că e bine să te înarmezi cu multă răbdare dacă vrei să ajungi până sus!

Lucca

Cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume și, pentru mine, orașul toscan preferat! Da, mi-a plăcut chiar mai mult decât Florența, Siena sau Pisa. Lucca are un șarm și o autenticitate pe care nu le-am găsit în niciun alt loc din Toscana.

Cetatea medievală a rivalizat, de-a lungul istoriei, din punct de vedere comercial și administrativ, cu Florența și Pisa. Astăzi, orașul Lucca are aproape 80.000 de locuitori și atrage anual sute de mii de turiști.

Lucca este dispus concentric, în jurul Pieței del Mercato (foto mare sus), circulară, mică, atât de boemă, mărginită de magazine de suveniruri, cafenele și restaurante. E foarte ușor să te pierzi pe străduțele sale. Orășelul e împrejumuit de niște ziduri groase din cărămidă și majoritatea străduțelor sunt pietonale. Ai grijă, ține bine minte pe unde ai intrat (numele porții este vizibil) și unde ai parcat (dacă e cazul) pentru că te poți rătăci foarte ușor în acest loc!

Lucca 8

Lucca 6

Lucca 5

Lucca 4

Lucca 3

Lucca 2

 

În Lucca ai de vizitat Domul, Pinacoteca Națională, biserica San Michele in Foro, Catedrala San Martino și Basilica San Frediano, printre altele. Tot în Lucca se află și Casa Puccini (foto jos)  – casa natală a compozitorului italian Giacomo Puccini, iar vara aici se organizează un festival de muzică, Lucca Summer Festival, unde concertează artiști celebri. Pentru vara lui 2012, sunt programate concerte cu Blink 182, Laura Pausini, Tom Petty, Kasabian, Norah Jones și alții!

Viareggio și împrejurimile

Viareggio este locul în care am petrecut o săptămână la plajă, un sejur pe malul mării Tireniene. Este o stațiune destul de frecventată de familiile italiene, foarte aglomerată în weekend, cu o plajă lungă, largă, dar în care se face turism de masă. Cu alte cuvinte, 99% din plajă este privată, cu condiții bune, dar cu șezlong lângă șezlong și prețuri destul de mari. O zi de plajă, cu 2 șezlonguri și o umbrelă costă între 15-20 de euro, în funcție de hotelul la care stai și zonă.

Am ales Viareggio pentru că este o stațiune mare, cu o promenadă lungă (foto jos), plină de parcuri, magazine, restaurante, cafenele, gelaterii și hoteluri cu o arhitectură tipic toscană. Mâncarea este delicioasă, oriunde intri mănânci o pizza adevărată, salate uriașe și preparate foarte gustoase din fructe de mare. Sunt și multe spa-uri, de o calitate foarte bună. Este, însă, un loc mai potrivit pentru familii, care nu are o viață de noapte palpitantă.

Viareggio este cunoscut și pentru carnavalul care are loc aici, în fiecare an, primăvara.

Puțin mai la nord de Viareggio sunt și alte stațiuni estivale, cele mai cunoscute fiind Lido di Camaiore, Marina di Pietrasanta și Forte de Marmi – o stațiune plină de vile luxoase și cu plaje liniștite, frecventată de lumea mondenă a Italiei, care deține case de vacanță în zonă.

Din Viareggio am făcut, într-una din zile, și o excursie pe mare la Cinque Terre, o zonă superbă a Italiei, cu peisaje de coastă fantastice, aproape de Genoa, despre care am scris aici.

Comentarii

Bia , 26 April 2012 at 5:45 am

Ufff, Pisa e primul oras toscan pe care l-am vizitat (de 2 ori) si care evident m-a cucerit din start. Una dintre cele mai romantice seri ale mele a fost petrecuta aici. Desi nu s-a intâmplat decat sa ploua, sa stam sub un copac in Piazza dei Miracoli, să râdeam de cat de obositi eram si sa imi spun “ce superba opera imperfecta!” (daca ai timp si rabdare si iti place, vezi la mine la blog pagina Calatoriile mele, am descris fiecare dintre cele 5 vacante ale mele in Italia).

Lucca a fost ultimul oras toscan vizitat si mi-am lasat o parte din suflet si acolo, plimbandu-ma pe zidurile orasului îmbracat in culori de toamna. Mi s-a parut colosal in intimitatea lui acest oras, data viitoare o sa-i rezerv mai mult timp. Daca ar fi dupa mine, m-as muta macar pentru an in Italia, atat de mult imi place! 🙂

Cristiana Constantinescu , 26 April 2012 at 6:58 am

Așa e, Bia, Italia are ceva care te atrage ca un magnet! Iar orășelul Lucca e o bijuterie, sentimentul că te pierzi pe străduțele înguste și întortocheate e sublim! O să citesc cu curiozitate tot ce ai scris despre Italia.

[…] Vacanțe toscane (2): Pisa, 
Lucca și Viareggio […]

[…] Vacanțe toscane (2): Pisa, Lucca și Viareggio […]

[…] Vacanțe toscane (2): Pisa, 
Lucca și Viareggio […]

Radu Popescu , 22 July 2015 at 1:37 pm

Buna. Stii ca sunt un fan al relatarilor tale. Unde ai stat in Viareggio? Cum va deplasati in zona? Cu fetita a fost totul OK? Mersi

Cristiana Constantinescu , 22 July 2015 at 2:32 pm

Bună, mulțumesc pentru mesaj și pentru apreciere! 🙂 La Viareggio am stat la Hotel Mirage – http://www.hotelmirageviareggio.it. Îl găsești și pe Booking.com. Este foarte bine așezat, aproape de plajă, dar altfel nu are nimic deosebit, am avut un buget limitat, nu mai știu cât a costat, dar oricum e irelevant, a fost în 2011 și sigur s-au schimbat prețurile. Oricum, a fost ok hotelul. Am fost cu mașina noastră, așa că ne-am deplasat cu mașina, altfel pentru plajă sau restaurante pe jos, e și un fel de Minicar prin oraș. A fost foarte frumos, am făcut și o excursie la Cinque Terre pe mare, foarte frumos. Nu am avut niciun fel de probleme cu copilul, totul a fost OK. Mulțumesc, numai bine!

Radu Popescu , 22 July 2015 at 2:53 pm

Multumesc. Nu ascund ca este gandul meu (asuns deocamdata) pentru la anul in conditiile in care sotia Andreea ma inebuneste cu … Italia! Ma gandesc la un sejur de cca 10 zile din care primele zile Pisa (legat si de zbor), cu trenul spre Firenze, Lucca, Spezia si ce se mai poate, apoi plaja la Viareggio sau mai sus. Multumesc pentru info. Vacante frumoase va doresc!

Cristiana Constantinescu , 22 July 2015 at 3:15 pm

Toscana este minunată! Am mers și cu trenul, se circulă foarte bine, sunt legături bune și circulă frecvent. Italia e cam scumpă, dar dacă faci rezervări din timp la cazare poți să găsești dealuri bune. Și la mâncare sunt variante mai accesibile, în Italia se mănâncă bine oriunde. Și cu copiii nu ai absolut nicio problemă. Dacă alegi zona asta, nu rata Cinque Terre (oricare dintre orașe), este un peisaj extraordinar!

Radu Popescu , 22 July 2015 at 3:30 pm

Multumesc

Lasa un comentariu