Dacă vizitați Budapesta, nu ocoliți cofetăria Szamos!

Bomboane de ciocolată, prăjituri cu blaturi însiropate și cu fructe, creme catifelate sau frișcă adevărată, fursecuri, înghețată, plăcintă cu mere, tort Doboș, ciocolată caldă, cafele aromate și, mai ales, marțipan din cel mai fin. V-am atras atenția?
Ca să vă convingeți că ele există și sunt chiar atât de bune precum sună, trebuie să vizitați cofetăria Szamos din centrul Budapestei. De fapt, este un lanț de cofetării din capitala Ungariei și orașul Szentendre (unde se află și un muzeu al delicateselor Szamos), celebru mai ales datorită dulciurilor din marțipan. Dar marțipanul acela adevărat, din migdale, nu pasta de zahăr colorată care ți se lipsește de dinți! Așadar, dacă vă place marțipanul, la Szamos găsiți dulciuri incredibil de bune.

Cofetăria cea mai mare din acest lanț – Szamos Gourmet Palace – se află în centrul Budapestei, pe celebra stradă cu magazine Vaci Utca, lângă Piața Vörösmarthy, piață care găzduiește, în fiecare an, un bogat târg de Crăciun.
Acest loc dulce (și la propriu, și la figurat) s-a deschis în 2011, dar tradiția Szamos datează din anii ’30, când un tânăr cofetar din orașul maghiar Szentendre a început să prepare dulciuri din marțipan. Aceasta este specialitatea care a făcut celebră cofetăria din Budapesta, situată într-o clădire elagantă, în care veți găsi nu mai puțin de 40 de feluri de bomboane cu marțipan!
Szamos este, deopotrivă, cafenea, cofetărie, școală de gătit deserturi din ciocolată și restaurant – pentru că aici puteți servi și preparate tradiționale ungurești sau austriece: aperitive, supe, salate, preparate cu carne sau sandvișuri. Tot aici se organizează, pentru pasionații de ciocolată, cursuri de preparare a deserturilor cu ciocolată.

 

Revenind la cofetăria care mi-a rămas în minte, încercați tartele cu fructe, tortul Doboș sau prăjtura cu mere și asortați-le cu o cafea bună! Singurul regret este acela că o să vă placă atât de mult, încât o să mai vreți!

Foto: Marcel Stef, arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Ce poți face într-o vacanță la Budapesta

10 lucruri de făcut la Szeged, Ungaria 

 

Lasa un comentariu