Ce am mâncat și am băut bun la Amsterdam

Amsterdam_Hoppe Pub

Mâncarea națională a olandezilor sunt… cartofii prăjiți! Preparați într-un stil special, rumeniți în baie de grăsime ca să fie crocanți, pe care îi mănâncă mai ales pe stradă, în cornete de hârtie, cu maioneză, muștar, ketchup sau tot felul de sosuri grele. Sunt atât de buni, încât îți vine să te oprești la fiecare magazin să îți mai iei un cornet!
Cum restaurantele sunt destul de scumpe, mai ales dacă adaugi o sticlă de vin sau câteva halbe de bere, am ales mai degrabă pub-uri în care poți să stai ore întregi la masă cu o gustare în față, fără să te dea nimeni afară. Bruschete, tapas (ceva… tradițional!), cartofi prăjiți, măsline picante sau platouri cu brânză – sunt delicioase și completează perfect berea olandeză.
Un alt preparat pe care îl mănâncă des în astfel de pub-uri sunt Bitterballen, niște chifteluțe mici și rotunde, crocante, bine prăjite, umplute cu carne sau brânză, care se servesc cu muștar.

Amsterdam food 2

Amsterdam food 4

 

Celebre sunt și brânzeturile olandeze, care se găsesc și pe la noi, în marile magazine, și sunt foarte bune: Edam, Gouda, Leerdammer, Maasdam și multe altele, toate, foarte gustoase, denumite în funcție de laptele din care sunt preparate și zona din care provin. Nu ocoliți magazinele de brânzeturi pentru turiști: puteți să degustați în voie!

 

Amsterdam cheese 1

Amsterdam cheese 2

Amsterdam cheese 3

 

Pentru că este un oraș cosmopolit, în care s-au întâlnit minorități din toate colțurile lumii, în Amsterdam sunt foarte multe restaurante cu specific asiatic sau african autentice, ținute de imigranți harnici și muncitori, care au servicii foarte bune și mâncare delicioasă. Am văzut restaurante coreene, indiene, indoneziene, japoneze, thailandeze, turcești, marocane sau libaneze care arătau foarte convingător – dar, probabil, destul de scumpe. Dacă vă place mâncarea asiatică sau nord-africană, Amsterdam este locul în care nu trebuie să vă temeți, pentru că cererea și oferta sunt prea mari ca să dați greș.
Am încercat unul chinezesc și unul indonezian. Primul se cheamă Asian Kitchen, este foarte aproape de stația de tramvai Munttoren, pe Vijzelstraat 5a și nu este deloc scump. Serviciul e foarte rapid, iar mâncarea excelentă. Ne-am delectat cu supă de pui, rață crocantă, noodles și găluști cu pui foarte, foarte bune și în porții mari.

 

Supă de pui – 2,50 euro

Amsterdam_Asian Kitchen 1

Vită cu orez și legume – 7,50 euroAmsterdam_Asian Kitchen 2
Rață cu orez (Crispy Peking Duck) – 12,50 euroAmsterdam_Asian Kitchen 3

 

Restaurantul indonezian se cheamă Puri Indonesia și este pe Albert Cuypstraat 58-60, dar nu vă avântați dacă nu vă place cu adevărat mâncarea picantă! Bucătăria indoneziană este, în general, o combinație între cea chinezească și indiană, se mănâncă mult orez, paste de orez și carne de pui, vită sau rață cu sosuri foarte parfumate, dar și foarte iuți. A fost nevoie de multă bere ca să sting tot sosul cu chilli! A fost o masă ok, dar cred că era și loc de mai bine.

 

Amsterdam_Pui Indonesia 1

Amsterdam_Pui Indonesia 2

Amsterdam_Pui Indonesia 3

Amsterdam_Pui Indonesia 4

 

Atâta Heineken și Amstel cât am degustat la Amsterdam nu am băut nicăieri în lume. Evident, peste tot aleg berea la halbă locală, evitând-o pe cea îmbuteliată, așa că am ocolit peste tot în lume, din reflex, Amstel, Heineken sau Tuborg, de exemplu – mărci prezente mai peste tot. La Amsterdam, am băut Heineken și Amstel “de la mama lor” și am descoperit gustul autentic, care nu se compară, firește, cu ce știam despre aceste mărci de bere olandeză. La ea acasă, berea e mult mai proaspătă, mai gustoasă, are o culoare și un gust perfecte.

 

Amsterdam_Amstel beer

Amsterdam_Hoppe Pub 2

 

Nu ocoliți zona Spui: aici se află și Hoppe, un cunoscut pub din Amsterdam cu bere bună și atmosferă autentică

Amsterdam_Hoppe Pub

Amsterdam_Hoppe Pub 3

Amsterdam_Rembrandtplein 5

Desigur, olandezii nu fac numai Heineken și Amstel, ci și multe alte feluri de bere. Tot de aici vine și Grolsch, o bere la fel de bună, dar au și berea albă de grâu, Witbier, pe care, personal, nu o agreez. Iarna, olandezii beau Bokbier, o bere brună, mai dulce. Au și o bere blondă mai ușoară, denimută generic kopstoot.
Am mai încercat și Palm, o bere des întâlnită în barurile din Amsterdam, preferată de localnici, de culoare chihlimbarie, cu gust pronunțat, care te amețește rapid!

 

Amsterdam_Palm beer

 

Foto: arhiva personală.

 

S-ar putea să vă placă și:

City-break la Amsterdam: Van Gogh, canale și lalele

Vacanță la Amsterdam cu copiii

Ce poți face o zi în orașul belgian Ghent

Lasa un comentariu