Dacă vă așteptați să citiți despre Red District, Coffee Shops, cluburi cool sau cinematografe non stop pentru adulți, veți fi dezamăgiți. Știu, se spune că la Amsterdam nu trebuie să mergi cu copiii, dar așa a fost să fie: prima vizită în capitala olandeză am făcut-o în familie. Așa că nu știu nimic despre cele de mai sus, dar am descoperit un oraș fabulos, care mi-a întrecut așteptările.
Încă din prima zi petrecută la Amsterdam am avut o revelație: străzile, clădirile, restaurantele, atmosfera – totul seamănă atât de mult cu orașul meu preferat: New York! Apoi mi-am dat seama că tocmai am spus o prostie și că e taman invers. De ce? Simplu, pentru că New York-ul a fost fondat de olandezi în 1624, iar doi ani mai târziu a fost botezat New Amsterdam, până când au preluat controlul englezii. Este un amănunt pe care l-am mai auzit, știind că o mare parte din Lower Manhattan, în special Meatpacking District, are denumiri de străzi sau zone rezidențiale cu rezonanțe olandeze. Dar abia acum, când am ajuns pentru prima dată la Amsterdam, mi-am dat seama ce influență au avut olandezii – printre alte popoare – asupra arhitecturii newyorkeze. Abia acum am realizat cât de vesel, colorat, animat, cald și primitor poate fi un oraș dintr-o țară nordică.
Spuneți-i igoranță, așa este: pe lângă faptul că am amânat vizitarea Amsterdamului mult prea mult, m-am dus acolo cu așteptări total greșite. De fapt, greșit este să mergi într-un loc nou cu orice fel de așteptări, pentru că doar călătorind cu inima și sufletul deschise, fără niciun fel de prejudecâți sau expectații, poți descoperi și înțelege cu adevărat locul, oamenii, cultura sau tradițiile.
Mergând în capitala Olandei, doar pentru că vorbim despre o țară nordică, bătută de vânt și ploi și cu un grad maxim de civilizație, mă așteptam să găsesc o anumită răceală din partea oamenilor, politețe excesivă, atmosferă plictisitoare. Pentru că acum câțiva ani, vizitând Copenhaga, cam așa m-am simțit. Poate sunt subiectivă, poate că de vină a fost vremea complet neprietenoasă sau lucrurile s-au mai schimbat din 2006 până acum, dar, cel puțin deocamdată, mai amân o eventuală vizită în Danemarca.
Revenind la Amsterdam, prima vizită a fost începutul unei frumoase prietenii și abia aștept să revin. Poate într-o primăvară, pentru a vedea Olanda lalelelor în floare, poate vara, pentru a mă plimba pe canale în razele soarelui sau iarna, la un târg de Crăciun plin de veselie!
Până atunci, am să vă spun ce puteți face în câteva zile la Amsterdam.
Pe locul 1 aș pune… berea! Dar nu dă bine să încep cu berea, așa că o să vă povestesc despre Muzeul Van Gogh, singurul pe care l-am vizitat în această vacanță. Da, la Amsterdam se află celebrul Rijksmuseum, care adăpostește capodopere semnate de Vermeer, Rembrandt și alți reprezentanți ai Epocii de Aur din pictura flamandă, Muzeul Amsterdam, Ermitaj, Casa Annei Frank și multe alte muzee extrardinare. Însă mi-am dorit să văd doar Muzeul Van Gogh, pentru a rămâne în minte cu ramura de migdal înflorit, cu irișii, floarea-soarelui, peisajele din Arles sau autoportretele ieșite din comun.
Da, ceea ce vedeți în fotografia de mai sus este coadă la casa de bilete a Muzeului Van Gogh. Ca să scăpați de coada atât de mare cumpărați-vă bilete online și mergeți la muzeu la prima oră.
Vizita a meritat pe deplin, pentru că la Muzeul Van Gogh din Amsterdam se află cea mai cuprinzătoare colecție a artistului olandez care a murit la numai 37 de ani, după ce s-a împușcat, chinuit de proprii demoni și de o boală psihică despre care, la sfârșitul secolului al XIX-lea, se cunoștea prea puțin.
Prețul unui bilet este de 15 euro. Mai multe informații despre Muzeul Van Gogh găsiți aici.
Clădirea se află în Cartierul Muzeelor, foarte aproape de Rijksmuseum și celebrul semn I amsterdam, un fel de Punct Zero al orașului și un alt loc foarte căutat de turiștii care vor să se fotografieze în fața literelor uriașe devenite simbolul contemporan al Amsterdamului.
Tot în Museumplein (cartierul muzeelor), chiar vizavi de Muzeul Van Gogh, se află și House of Bols, celebrul cocktail bar cu design futurist, în care veți avea o experiență ieșită din comun. Pentru că aici puteți face o incursiune de neuitat în lumea lichiorurilor, a băuturilor rafinate, cocktailurilor și bartending-ului. Detalii despre prețuri, program și alte informații găsiți pe www.bols.com.
Înainte de a vă repezi să beți bere, puteți să vă plimbați cu vaporașul pe canalele râului Amstel. Este unul dintre cele mai plăcute moduri de a admira orașul, mai ales într-o zi cu soare. Mai multe despre plimbarea cu vaporașul am scris aici.
Piața centrală a orașului este Dam Square, în mijlocul căreia se află Monumentul Național și care este înconjurată de clădiri importante, printre care Palatul Regal și Nieuwe Kerk, o catedrală în stil gotic. În anumite perioade Piața Dam se transformă într-un fel de bâlci zgomotos și aglomerat, așa cum am avut și noi ocazia (sau ghinionul) să o văd. Din păcate, nu am reușit să o apreciez așa cum trebuie, deci va trebui să revin și când nu are loc bâlciul!
Din Dam Square puteți face o plimbare pe principala stradă comercială, Kalverstraat, unde veți găsi o mulțime de branduri cunoscute: Rituals, Esprit, Timberland, Urban Outfitters, WE, Crocs, Superdry, Forever 21 și multe altele. Dacă tot ați intrat pe Kalverstraat, merită să vă opriți la Begijnhof: un mic ansamblu de case situat în inima orașului, dar izolat de zgomotul citadin. Begijnhof a fost fondat în secolul al XIV-lea de comunitatea beghinelor (femei văduve din mănăstiri) și este o oază de liniște, un loc parcă rupt de tot ce îl înconjoară. Nu se plătește intrare, dar trebuie să păstrați liniștea și să respectați spațiile private, pentru că majoritatea caselor sunt locuite.
Revenind pe Kalverstraat, luați-o spre Munttoren (Turnul Monetăriei), unde vă puteți opri să cumpărați un cornet cu cartofi prăjiți, și imediat veți da de Piața de flori (Bloemenmarkt), de unde puteți lua bulbi de lalele sau semințe de flori. Primăvara este anotimpul în care merită, cu adevărat, să vizitați acest loc plin de culoare.
Cactuși și plante carnivore, printre kit-uri pentru canabis!
De la Munttoren mergeți pe strada Reguliersbreestrat spre Teatrul Tuschinski, pentru a admira clădirea deosebită a teatrului, în stil Art Nouveau.
În scurt timp veți ajunge în Rembrandtplein – Piața Rembrandt. În centrul căreia se află, desigur, statuia celebrului pictor flamand Rembrandt van Rijn și care este înconjurată de numeroase restaurante, cafenele și baruri înțesate, în fiecare seară, de turiști și localnici. Aici puteți savura celebra bere olandeză, proaspătă și rece, alături de o porție de chifteluțe (Bitterballen).
Pentru că am pomenit de bere, un alt loc căutat de turiști – pe care, din păcate, nu l-am vizitat de această dată – este Heineken Experience, de unde puteți afla totul despre fabricarea berii Heineken.
Nu aș vrea să trag, încă, nicio concluzie despre Amsterdam, pentru că mai am încă multe de aflat despre acest oraș minunat. Trebuie să-i descopăr toate secretele, să bântui și prin locurile “interzise” și, mai ales, să îl vizitez primăvara. Așa că mi-am programat, deja, următoarea vacanță la Amsterdam.
Foto: arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
Vacanță la Amsterdam cu copiii
Ce poți face o zi în orașul belgian Ghent