Cum? Cimitir în vacanță? În city-break mă trimiți la cimitir? V-ați gândit un pic la asta, nu-i așa? Pentru o primă (sau a doua) vizită în capitala Austriei – în niciun caz, aveți destule de văzut. Dar dacă ați reușit să bifați bulevardele, clădirile, parcurile și expozițiile pe care doreați să le vizitați și vreți ceva inedit, Cimitirul Central din Viena este o idee bună. Sau dacă vă place muzica și vreți să vedeți locul unde compun, în Rai, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, membri ai familiei Strauss, Franz Schubert și mulți alții.
Cimitirul Central din Viena este unul dintre cele mai mari din lume, ca număr de morminte și al doilea ca mărime din Europa (primul este la Chișinău). A fost deschis în 1874 și reunește secțiuni dedicate mai multor religii: catolică, protestantă, ortodoxă, iudaică, islamică, budistă și altele.
Pe lângă compozitori celebri aici se mai află înmormântate multe personalități ale Austriei, foști șefi de stat, medici, arhitecți, scriitori, sportivi, actori, oameni de afaceri și alții. Iar dacă v-a plăcut melodia Amadeus a lui Falco, aflați că și cântărețul austriac este înmormântat tot aici.
Cimitirul Central din Viena are o suprafață de 2,4 km pătrați, cuprinde peste 330.000 de locuri de veci și aici sunt înmormântate peste 3 milioane de persoane.
Cum ajungeți? Adresa este Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Wien, dacă veniți cu mașina aveți parcare, intrați pe la Poarta 2. Se poate ajunge și metroul și apoi cu tramvaiul: cu linia U3 până la Simmering, apoi tramvaiul 6 până la Poarta 2 a cimitirului. Nu se plătește intrare, puteți lua o hartă gratuit de la intrare și un audio ghid, care costă 7 euro.
Să nu vi se pară morbid sau ciudat – este ca un parc cu alei largi, copaci umbroși, liniște, multe flori și poate fi o idee bună pentru o zi foarte călduroasă!
Aleea centrală
Beethoven, Schubert și monumentul dedicat lui Mozart. Este impresionant să vezi câtă admirație plutește în acest loc vizitat zilnic de oameni veniți din toată lumea pentru a-și aduce omagiul, pentru a lăsa flori, lumânări și mesaje pline de afecțiune, scrisori și versuri în care mărturisesc cum le-au schimbat viețile marii artiști ai lumii, mulțumindu-le pentru tot ceea ce au lăsat în urmă.
Monumentul dedicat lui Mozart, care este înmormântat în alt cimitir vienez
Ludwig van Beethoven
Mormântul lui Falco
FOTO: Arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
5 lucruri de făcut în vacanță cu copiii la Viena