Cum a fost la concertul Depeche Mode de la Cluj

Îmi găsesc cu greu cuvintele ca să vă spun cât de mult mi-a plăcut concertul Depeche Mode de la Cluj. Frumos, fantastic, minunat, extraordinar mi se par adjective insuficiente pentru a descrie atmosfera de la Cluj Arena și felul în care a cântat trupa. Un singur cuvânt se apropie de starea mea de după concert: emoționant.
Am așteptat, ca de fiecare dată, cu sufletul la gură acest eveniment. Într-un fel, sunt invidioasă pe clujeni pentru că au parte de atâtea concerte și festivaluri de calitate, de câțiva ani încoace, dar, pe de altă parte, mă bucur că a trebuit să-mi părăsesc casa pentru a veni la Cluj, unde mă simt ca un adevărat turist de fiecare dată. Am avut un noroc nesperat, căutând cazare prin Airbnb am ajuns în casa primitoare a unui mare artist român și a familiei sale nemaipomenite. Gazdele noastre au fost Rodica și Liviu Mocan, care ne-au primit cu mare bucurie și ne-au făcut să ne simțim ca parte din familia lor mare și frumoasă. Dar despre cazarea la Cluj o să vă mai povestesc în curând, chiar este o experiență pe care merită să o trăiți dacă vizitați orașul. Vă spun doar atât: dacă găsiți, pe site-ul menționat, numele Rodicăi Mocan, întrebați dacă e liber apartamentul, veți avea o revelație!
Revenind la concertul Depeche Mode de la Cluj Arena, pot să vă spun că, la început, nici nu aveam de gând să scriu despre el, nici să fac vreo poză, ca să păstrez, în cel mai egoist mod posibil, această seară doar pentru mine. Mă rog, și pentru cei peste 40.000 de spectatori. Dar aș vrea să las acest post în urmă, poate doar tot pentru mine, ca să retrăiesc, peste ani, bucuria unei seri memorabile. Acesta este și motivul pentru care am doar câteva poze făcute în grabă, cu telefonul, pe care l-am scos de două ori din geantă, preț de câteva secunde.

În ceea ce privește organizarea, mi s-a părut totul foarte bine pus la punct, nu am nimic de obiectat, dimpotrivă, accesul s-a făcut ușor și – cu excepția toaletelor de la Gazon – nu am văzut cozi nicăieri, deci nota 10 pentru organizatori!

Ziua concertului, 23 iulie, a coincis cu aniversarea de 56 de ani a lui Martin Gore din Depeche Mode. Poate că momentul când tot stadionul i-a cântat, cu lanternele de la telefoanele mobile aprinse, Happy Birthday, a fost cel mai emoționant al serii.

 

Depeche Mode a cântat mai bine de două ore, iar acest tuneu are un lineup inedit. Este, pur și simplu, ALTFEL. La fel ca lumea în care trăim și care se schimbă de la un an la altul. La fel ca ultimul album Depeche Mode, Spirit, pentru promovarea căruia trupa se află în turneu din mai 2017. Reprezentația de la Cluj a fost ultima din seria de concerte din Europa, urmând ca artiștii să își reia concertele în luna august, în SUA și apoi să revină în Europa. Cum spuneam, Spirit este un album întunecat, cu profund mesaj politic, împotriva pasivității tinerei generații față de situația actuală socio-politico-economică din lume. Nu aș vrea să intru în politici, dar mesajul lor este cât se poate de limpede: a sosit timpul să luăm atitudine, să nu ne mai lăsăm exploatați și mințiți de politicieni corupți, de corporații și de mâini lacome.

Albumul Spirit este atât de dark, încât, atunci când l-am auzit pentru prima dată, nici măcar nu am putut să îl ascult de la cap la coadă. Este apăsător, trist, dar sună atât de bine! De aceea și setlistul pentru turneul Global Spirit are același aer dark. Au introdus piese pe care, de obicei, nu le cântau în concertele lor, sau le cântau rar – precum Barrell of a Gun, Corrupt, Wrong, A Pain That Im Used To sau In Your Room, una dintre melodiile mele preferate. De aceea, la Cluj nu am auzit nici Policy of Truth, nici Behind the Wheel, nici Shake the Disease sau Strange Love – adică refrenele lor celebre despre iubire, despărțiri și împăcări, promisiuni sau dezamăgiri în dragoste, ci piese altfel, profunde, despre lumea în care trăim, atât de pe noul album, cât și de pe cele mai vechi. Cântate cu mare pasiune, convingător, din inimă.

 

Au dat tot ce au putut. Dave a fost memorabil, a cântat cu sufletul, a dansat până la epuizare și ne-a umplut inima și mintea cu extaz, cu fericire pură. Știu, se vede că puterile le scad o dată cu înaintea în vârstă. Este firesc, au peste 50 de ani și un trecut agitat, mai ales Dave, care a trecut prin situații critice, dependeță de.. de toate, depresii, tentative de sinucidere, moarte clinică și probleme grave de sănătate. Toate astea au lăsat urme adânci pe chipul și în vocea lui, dar plăcerea cu care cântă și dansează în fața publicului se simt la fiecare concert. Și mai cred ceva, am convingerea că trupa Depeche Mode are, pentru publicul din România, o simpatie aparte. Ei știu că aici au mulți fani care i-au așteptat ani de zile și care simt cu adevărat muzica lor, astfel încât se simt în largul lor pe scenele din România și chiar dau tot ce pot. Da, au fost sublimi, impecabili, emoționanți.

După intro-ul cu piesa Revolution a celor de la The Beatles, concertul a început în forță, cu Going Backwards și So Much Love de pe noul album. Tot în prima parte am auzit și In Your Room, în timpul căreia pe ecranele mari din stânga și dreapta scenei se derula un alt videoclip decât cel al piesei, un cuplu care dansa la fel de pasional precum piesa In Your Room. Ca de obicei, după primele piese, Dave și-a dat jos sacoul roșu și a rămas în vesta bine cunoscută. Nu prea înțeleg ce e cu cizmele alea roșii, dar, mă rog, nu comentez.
S-au succedat, cu o viteză mult prea mare pentru mine, cântece mai vechi și mai noi, Martin Gore a interpretat atât de frumos A Question of Lust și Home, după care i-am urat, cu toții, La mulți ani. La bis au cântat, printre altele, piesa Heroes a lui David Bowie, ca un omagiu adus regretatului artist, iar Martin a cântat Somebody.

După două ore și jumătate de emoții, am plecat spre casă cu tristețea care mă cuprinde de fiecare dată când se termină un concert al trupei, dar cu atâta bucurie și emoție. Pentru mine a fost al șaselea concert al trupei mele preferate și nu mă satur niciodată să-i văd, concertele lor live sunt atât de… live!

Ploaia care a început în a doua parte și s-a întețit spre final a fost ca lacrimile care îmi țâșnesc din ochi atunci când Depeche Mode iese de pe scenă și mă întreb, de fiecare dată, câți ani vor mai trece până când îi voi revedea, sau dacă îi vor mai vedea vreodată. Pe curând, Dave, Martin și Fletch!

 

Iată setlistul concertului Depeche Mode de la Cluj Arena, din 23 iulie 2017:

Revolution (The Beatles)
Cover Me (remix)
Going Backwards
So Much Love
Barrel of a Gun
A Pain That I’m Used To
Corrupt
In Your Room
World in My Eyes
Cover Me
A Question of Lust
Home

Poison Heart
Where’s the Revolution
Wrong
Everything Counts
Stripped
Enjoy the Silence
Never Let Me Down Again

Bis:
Somebody
Walking in My Shoes
“Heroes” (David Bowie cover)
I Feel You
Personal Jesus

 

FOTO: Arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Cum a fost la concertul Depeche Mode de la București

Rock Werchter 2013

Cum a fost la Depeche Mode la Paris, 2006

Lasa un comentariu