Dubai (4): “Desert safari”, o experiență unică

Dubai_Desert safari 21A fost o zi pe care nu am s-o uit curând: am pornit în ceea ce se cheamă desert safari, o excursie de o jumătate de zi în deșertul din Emiratele Arabe Unite, aproape de Dubai, unde, printre altele, am mers cu mașinile de teren pe dune, am văzut o crescătoare de cămile și am luat cina în acorduri de muzică arăbească, privind dansuri tradiționale.

Cel mai mult mi-a plăcut deșertul. Mi-aș fi dorit să fie o experiență mai puțin zgomotoasă și aglomerată, dar nu am ajuns încă să ne permitem tururi private, așa că am ales o excursie de o jumătate de zi prin deșert.

Șoferul nostru – un arab charismatic – ne-a luat de la hotel, cu o Toyota Land Cruiser, la ora 15.00, am mers cam 45 de minute spre emiratul Sharjah, pe autostradă, ne-am reunit și cu alte (multe) mașini pe drum, iar la un moment dat am părăsit, brusc, șoseaua asfaltată. Șoferii au dezumflat, pe jumătate, roțile mașinilor 4×4, ca să nu se împotmolească în nisip, și a început aventura prin deșert. Am aflat, cu această ocazie, ce înseamnă dune bashing: un fel de surfing cu mașina de teren printre dunele de nisip, în care te simți ca într-un roller-coaster. Mi-a plăcut la nebunie! Deși nu mă împac bine nici cu viteza, nici cu sporturile extreme și nici cu senzațiile tari la volan. Dar să faci surfing pe creasta dunelor de nisip roșiatic, într-o caravană de șase mașini, in the middle of nowhere, la apus de soare, este fantastic! O experiență cu care nu te întâlnești în fiecare zi.

Dubai_Desert safari 3

Dubai_Desert safari 4

Dubai_Desert safari 7

Dubai_Desert safari 6

Dubai_Desert safari 16

Dubai_Desert safari 15

Dubai_Desert safari 14

Dubai_Desert safari 18

Dubai_Desert safari 19

Dubai_Desert safari 11

Dune bashing a durat cam 35 de minute, după care am ajuns la o crescătorie de cămile, pentru fotografii. Din nou, liniștea deșertului, se auzea doar vântul fierbinte, care îți șuieră tăios pe la urechi – și, din când în când, motoarele convoiului nostru. Mi-a rămas nisip în ochi, pe piele și printre dinți, m-a ars soarele purtat de vântul aprig, însă e atât de bine să simți cum ți se afundă picioarele în nisipul fin, roșiatic, cald, crestat de vânt… E frumos în deșert.

Dubai_Desert safari 24

Dubai_Desert safari 25

Aproape de asfințit, înainte de ora 19.00, am ajuns la tabăra unde urma să luăm cina și să participăm la tot felul de experiențe pregătite pentru grupul – deja mare – de turiști. Aici poți să călărești cămile, să te plimbi cu ATV-ul prin deșert, să faci sandboarding, să joci volei, să îmbraci hainele tradiționale arăbești, să te tatuezi cu henna, să mănânci și să bei! Surprinzător, contra cost, se servesc chiar și băuturi alcoolice. În rest, cu excepția ATV-urilor, totul este inclus în prețul excursiei (230 dirhami/adult și 145/copil; un dirham este aproximativ cât un leu). Am ales să îmi fac un tatuaj cu henna, dar pentru că am vrut un model mai elaborat, a trebuit să scot din buzunar 20 de dirhami, fără târguială.

Dubai_Desert safari 26

Dubai_Desert safari 27

Dubai_Desert safari 28

Dubai_Desert safari 29

Dubai_Desert safari 30

Dubai_Desert safari 33

Dubai_Desert safari 34

În continuare, am luat cina (mâncare tradițională arăbească), am privit dansul unui derviș și mișcările lascive ale unei dansatoare din buric, iar pe la ora 20.30 ne-am urcat din nou în mașinile care ne-au adus în deșert. Am mai trecut puțin prin senzații tari, când am mai făcut dune bashing – dar, de data aceasta, în întuneric, și la 21.15 am fost înapoi la hotel.

Pentru desert safari am făcut rezervări cu câteva zile înainte, online, prin compania Desert Knight Tourism, însă este o excursie pe care o includ toate companiile locale de turism în programele lor. Mai fac și cei de la Arabian Adventures, North Tours, Dubai Dune Bashing și multe alte companii locale.

 

S-ar putea să vă placă și:

Dubai (1): primele impresii din Emiratele Arabe Unite
Dubai (2): prânzul cu un beduin. Despre tradiții și islam
Dubai (3): FOTO – contrastul între vechi și nou

Foto: Arhiva personală. Utilizarea fotografiilor și textului sunt interzise fără acordul autorului.

Comentarii

[…] Dubai (4): “Desert safari”, o experiență unică […]

Dubai Desert Safari , 26 July 2013 at 10:42 pm

Historically, henna was used for cosmetic purposes in the Roman Empire, Convivencia-period Iberia and Ancient Egypt, as well as other parts of North Africa, the Horn of Africa, the Arabian Peninsula, the Near East and South Asia. It was also popular among women in 19th-century Europe. Today, bridal henna nights remain an important tradition in many of these areas.

[…] în Dubai și decolării către Colombo, capitala statului Sri Lanka. Atunci când am aterizat în Dubai a trebuit să mai facem câteva ocoluri deasupra orașului, pentru că nu aveam loc de parcare, așa […]

[…] Dubai (4): “Desert safari”, o experiență unică […]

[…] Dubai (4): “Desert safari”, o experiență unică […]

Lasa un comentariu