Homos, haloumi, shaorma, homos, haloumi, shaorma și iar la fel, în fiecare seară. Mâncarea arăbească – mai precis, cea libaneză – este delicioasă, așa că am profitat la maximum de restaurantele libaneze din Dubai. Păcat, însă, că nu poți să stropești o masă în oraș cu o bere bună!
Mâncarea arăbească este familiară românilor care ar savura oricând o shaorma “cu de toate”. Și mie îmi place shaorma, mai ales cea de la Genin, de pe Floreasca! Cea pe care am mâncat-o în Dubai nu este foarte diferită. Poate, doar, nu trăsnește a usturoi de la un metru și e un pic mai fină, însă gustul se apropie. Și dacă tot am pomenit de alternative bucureștene, am testat mai multe restaurante cu specific libanez de pe la noi și pot să spun că Four Seasons, de lângă Piața Gemeni, este cel mai apropiat de gustul autentic, iar serviciul este mereu impecabil (și prețurile pe măsură, însă).
Motto-ul nostru în această vacanță a fost, însă: nicio masă fără homos! Pasta de năut cu sau fără muguri de pin, bucățele de carne sau mirodenii picante a fost nelipsită de la fiecare masă. La fel și ayran-ul, iaurtul subțire, cu mentă.
Arabii mai au preparate delicioase din orez cu pui, legume sau pește, care seamănă la gust cu paella spaniolilor. Mai au multe salate – am mâncat Fatoush, cu ardei, roșii, castraveți, fasole boabe și un fel de crutoane din lipie libaneză sau Tabouleh, cu mult pătrunjel, dar au salate pentru toate gusturile. Un alt fel de mâncare care ne-a plăcut mult este haloumi, brânza de capră pe grătar. Calitatea brânzei este mult mai bună decât în restaurantele de pe la noi, unde, în majoritatea cazurilor, este foarte sărată. Știu că haloumi este, de fapt, de origine cipriotă, dar se regăsește și în meniul arăbesc.
Deserturile sunt exagerat de dulci, așa că nu le-am prea testat. În magazine se găsesc bomboane din nuga sau susan, cu diferite arome: fistic, trandafiri, cu alune, migdale sau stafide, însă sunt foarte tari și mult prea dulci și parfumate, au gust de săpun. Pe scurt, nu mi s-au părut bune. Cele de calitate bună costă peste 100 de dirhami/kg (un dirham este aproape echivalentul unui leu).
Foarte gustoase sunt, însă, nucile, stafidele, arahidele, alunele de pădure, fisticul, semințele de pin și multe alte feluri de nuci și alune de care nu am mai auzit. Se găsesc în bazarul sau magazinele de mirodenii și nu costă foarte mult.
La capitolul băuturi – tristețe mare! La restaurantele din oraș sau terase nu se servește alcool, doar în localurile din hoteluri. Unde este foarte scump: o sticlă de bere pornește de la 30 de dirhami, un pahar de vin – la fel. Așa că am savurat cina alături de un pahar de ayran (iaurt cu mentă), urmând ca, după masă, să ne oprim la barul hotelului pentru o bere. Da, una singură, care costa 40 de dirhami.
Dacă mâncarea arăbească nu este pe gustul vostru, în Dubai găsiți restaurante cu orice specific: chinezesc, mexican, italian, fast food-uri, pizzerii – orice vă place. Într-una din seri am încercat restaurantul chinezesc din cadrul hotelului Atlantis, Asia Republic, care a fost delicios. Nu, nu am intrat la Nobu!
Am stat în zona The Walk – Dubai Marina, unde am și mâncat în fiecare zi. Pot să vă recomand localul Jedoudna, cu specific libanez, din apropierea hotelului Hilton (Dubai Marina), care are mâncare bună și prețuri decente. Dacă vreți să vă răsfățați, mergeți în Madinat Jumeirah! Un loc cu mult farmec local, preferat de europenii cu dare de mână sau veniți cu afaceri. La Madinat Jumeirah veți găsi multe restaurante pentru toate gusturile, dar pregătiți-vă să plătiți cel puțin 100 de dirhami de persoană. Pentru că este în zona hotelului Jumeirah, aici se servește și alcool.
Haloumi (brânză de capră la grătar), aprox. 25 de dirhami/porția
Homos cu shaorma, 30 de dirhami/porția
Ayran (iaurt cu mentă), 20 de dirhami
Orez cantonez și noodles cu pui, la restaurantul Asia Republic, din cadrul hotelului Atlantis, Dubai
Deserturi arăbești (bomboane cu nuga și arome variate)
Nuci și alune de toate felurile, foarte gustoase
Madinat Jumeirah
S-ar putea să vă placă și:
Dubai (1): primele impresii din Emiratele Arabe Unite
Dubai (2): prânzul cu un beduin. Despre tradiții și islam
Dubai (3): FOTO – contrastul între vechi și nou
Foto: Arhiva personală. Utilizarea fotografiilor și textului sunt interzise fără acordul autorului.
Foarte prezentabile si delicioase par aceste feluri de macare. La prima vizita in Dubai am sa incerc aceste specialitati.
[…] Dubai (5): Ce am mâncat în Emiratele Arabe Unite […]
[…] Dubai (5): Ce am mâncat în Emiratele Arabe Unite […]
[…] Dubai (5): Ce am mâncat în Emiratele Arabe Unite […]
[…] Dubai (5): Ce am mâncat în Emiratele Arabe Unite […]
Doamne dumnezeule, numai prostii postati, daca nu stit oe ce lume traiti macar nu mai postat aiureli.A trait o viaa in emirate, Nu exista dragilor ‘mincare arabeasca” pina si Shaorma TOT mincare indiana este, totul e acolo deorigine indiana, pina in 1979 pinasi bacnotele care sefoloseau erau rupii indiene, nu ati uinteles inca faptul ca UAE este parte , araba e drept, a ….Indiei, ce dracu tot bateti saua cu mincaruri “arabe’ si traditii arabe ? IN afara de islam Nu au NIMIC arabesc acolo , e o tara de scursuri si si adunaturi din luma mare , nu e o tara cu un popor care a dainuit de-a lungul istorie, nu exista om care sa poata afirma ca el este ’emiratez” la origini , nimeni nu e “emiratez”ci imigrant de dracu stie unde !!!!
Sint putini romani care cunosc emiratele mai bine ca mine, am lucra o viata acolo asa ca nu mai postati aiureli si mincinuni despre lucruri pe care nu le cunoasteti!!!! Auzi la ei, sofer “arab”in sens de localnic , la Jeep-u cu care s-au dat pe dune, daca v-ar auzi un arab localnic , v-ar taia gitul e cea mai mare rusine pt ei , sa conduca o masina in care sa stea ne-musulmani Mai aveti de stat acolo mii de ani pina sa-i intelegeti daca asa de gre pricepeti lucrurie, sint un popor de ingimfati extrem de violenti cu stranii , pe care nu-i plac delo9c si intotdeaua ei au dreptate , caci sint in tara lor…..