În tribune la un meci NBA: patriotismul american la el acasă

NBA 2Zilele trecute, un bun prieten a fost în tribune la meciul de baschet din NBA Boston Celtics – Chicago Bulls și a avut bunăvoința să împărtășească și cu noi această experiență, care m-a convins că americanii știu să facă show din orice, dar și că patriotismul american este “pe bune”.

Pe 30 martie 2014, amicul meu a avut șansa să asiste, live, la un meci de baschet din NBA: Boston Celtics – Chicago Bulls. Desfășurat în Boston, în arena Boston Celtics, între orele 19.00-22.00, în 4 reprize. Dar… mai bine îl las să vă povestească prin propriile cuvinte.

Dacă te pasionează baschetul profesionist, sau vrei să îți petreci câteva ore ca un adevărat american, merită să plătești 150$ pe un bilet la un meci NBA. Am cumpărat biletele cu câteva zile înainte, de pe ticketmaster.com, am ajuns la arenă cu un sfert de oră înainte de începerea partidei și am fost destul de mirat că nu ne-au controlat la intrare. Ne-au îndrumat către locurile noastre, pe care le-am găsit în câteva minute. Meciul a început la 19:00, bineînțeles, cu imnul cântat de un grup de eleve al unei școli locale.

Toată lumea s-a ridicat în picioare fără să le spună nimeni nimic, pe toate display-urile au apărut culorile drapelului american și toată lumea și-a descoperit capul. Înainte de a începe imnul american, în difuzoare s-a auzit: let’s celebrate our heroes. Apoi a început imnul, interpretat doar de corul de fete, fără acompaniamentul unei orchestre, și absolut toată lumea – americani sau invitați, în tribune sau loje – toată lumea era în picioare. Pentru americani, este în natura lor, nu fac nimic la comandă sau de complezență, este un sentiment natural, o fac cu sinceritate și autenticitate.

Apoi a început meciul, încheiat cu victoria oaspeților. Pe parcursul meciului, nu ai voie să te miști în tribune, doar în pauze. În fiecare pauză erau filmați oameni din public, care dansau așa cum se pricepeau mai bine. Sunt oameni care vin special ca să fie filmați, pentru că imaginea lor apare pe ecranele de deasupra arenei și aplauzometrul le măsoară succesul dansului. Desigur, există și un premiu pentru cei mai aplaudați: 500 $! Mercantilismul nu se oprește aici: în toată arena (care are 18.000 de locuri) există un sistem de servire similar oricărui restaurant. Sunt chelneri care preiau comenzi de sucuri, bere (6-7$), alune, popcorn (5 $), sandvișuri sau pizza, la prețuri destul de piperate. Comanda este livrată “din mână în mână, până… la destinatar”! Plata se face cash sau cu cardul și dacă plătești cu cardul, deschizi nota la început și plătești la finalul partidei.

Muzica are un rol foarte important pe parcursul meciului, iar întreaga arenă formează o adevărată galerie. În pauze se aude Aerosmith, Bon Jovi, AC/DC, Queen și alte trupe rock, care însuflețesc audiența.

NBA 4

În fiecare pauză are loc câte un mic eveniment, nu se pierde nicio secundă: de exemplu, trag la sorți un loc din toată arena, iar posesorul locului respectiv are șansa de a arunca la coș și poate câștiga de la 500 la 1250$! Mai sunt prezentate acțiuni umanitare, de voluntariat sau se promovează alte obiective umanitare“.

A asista la un meci NBA este o experiență în sine. Pe lîngă spectacolul sportiv, ai ocazia să-i vezi pe americani în elementul lor. Așa cum sunt în aceste momente: civilizați, veseli, politicoși, alături de tot neamul (copiii sunt educați de mici în spiritul sportiv) și patrioți. Nouă ne e frică de acest cuvânt, sau poate că îl considerăm desuet. Dar cred că nu este nicio rușine în a respecta drapelul și imnul țării sau a-ți cinsti eroii.

NBA 1

 Text și foto: Horia Constantinescu

S-ar putea să vă placă și:

Ce bine e să fii turist în America!

Nicăieri nu e mai bun homarul decât la Boston!

Boston: orașul american cu parfum european

 

 

Comentarii

Ioana Georgescu , 3 April 2014 at 10:18 pm

Si asa se intampla la fiecare eveniment sportiv, fie ca este vorba despre un meci de fotbal American, baseball, marathon, atmosfera este extraordinara, iar patriotismul lor fara limite!!!!

Lasa un comentariu