Shipwreck Beach, Zakynthos: frânturi dintr-o vedere

Zakynthos Shipwreck View 4Este una dintre cele mai spectaculoase plaje din lume, fotografia ei este cartea de vizită a insulei Zakynthos și recent apare, într-un top TripAdvisor, pe primul loc între cele mai furmoase plaje din Europa: Shipwreck (sau Navagio, în limba greacă), din Zakynthos, Grecia, pe care am văzut-o nu numai de sus, din balconul special amenajat, ci am pășit pe ea sosind pe mare.

Cu siguranță, dacă nu era stăpânită de epava care îi dă atâta personalitate, plaja din micul golf al insulei Ionice Zakynthos nu ar fi fost atât de vizitată de turiști din toate colțurile lumii. Însă Panagiotis, vasul eșuat aici în anul 1980, acum o epavă ruginită și fragilă, pe care vizitatorii și-au scrijelit numele, atrage turiștii mai mult decât o fac apele cristaline și pietrișul alb ca laptele.

Ca să ajungem pe plaja Shipwreck, am ales o excursie dis-de-dimineață, cu o ambarcațiune de mici dimensiuni (speed boat), ca să evităm hoardele de turiști, căldura excesivă și să ajungem printre primii în golf. Am plecat la 7.30 din apropierea hotelului, cu un autocar care ne-a lăsat la câțiva kilometri mai departe, în partea de nord a insulei, unde ne așteptau două bărci cu motor. Grupul s-a împărțit în două și am pornit spre plaja Shipwreck.

Am trecut de Blue Caves (Grotele Albastre, pe care le-am vizitat la întoarcere și despre care voi scrie în curând) și, după vreo 40 de minute, apa a început să își schimbe, treptat, culoarea, iar silueta navei ruginite și-a făcut apariția în zare, ca o insectă gigantică tolănită între doi pereți albi înalți, stâncoși, în mijlocul apei. Este un peisaj parcă rupt dintr-un tablou, mai ales datorită culorilor ireale: apa turcoaz, cristalină, stâncile albe, epava maronie, verdele de deasupra stâncilor și, din nou, cerul albastru.

Barca noastră ne-a lăsat, pentru o oră, la mal, pe Shipwreck Beach. Nu-mi venea să cred că am pășit pe golful pe care l-am văzut de zeci de ori în fotografii despre care aș fi jurat că sunt photoshopate. Am privit de la distanță epava, care e foarte ruginită și poate să se prăbușească oricând, ne-am scăldat în apa de o culoare ireală, am făcut puțină plajă pe pietrele albe și am văzut cum, pe măsură ce lumina soarelui își schimba direcția, apa mării trecea prin nuanțe incredibile de albastru.

 

Care e treaba cu nava eșuată?

Pe drum am aflat și povestea epavei. În 1980, nava Panagiotis, încărcată cu țigări, alcool de contrabandă și chestii care se fumează la Amsterdam – ca să o citez pe cea care a fost ghidul nostru în această excursie – călătorea din Turcia către Italia, pentru a duce, se pare, marfa către membri ai mafiei italiene. Însă vremea s-a înrăutățit, nava a avut probleme tehnice și a eșuat în acest golf, rămânând pentru totdeauna aici. Căpitanul și echipajul navei au fost prinși de poliție, pentru că nu aveau cum să fugă din acest golf stâncos, iar toată încărcătura a fost furată, în câteva zile, de locuitorii din zonă. Se pare că toată insula ține minte petrecerile care au durat, atunci, zile în șir! Iar în Zakynthos nu s-au mai vândut alcool și țigări timp de câteva luni bune!

Informații utile:

– Dacă vreți să vă tihnească vizita pe Shipwreck Beach, mergeți cu o ambarcațiune de mici dimensiuni și evitați grupurile mari. Plaja e mică și se aglomerează foarte ușor când acostează vapoarele cu zeci sau sute de turiști.

– Epava e ruginită și șubredă, nu vă aventurați în interiorul ei, pentru că este periculos.

– Este o plajă complet neamenajată, mică, nu vă așteptați să găsiți mâncare, băutură, toalete publice sau coșuri de gunoi. Veniți pregătiți cu apă și mâncare.

– Pentru această excursie am plătit 30 euro/adult și 18 euro/copil, am mers prin Nefis Travel (http://www.nefis-travel.com/en ) și am fost foarte mulțumiți de servicii. Excursia a mai inclus o oprire la Blue Caves și una la Plaja Xigia, bogată în sulf și colagen, despre care voi povesti cu altă ocazie. Am plecat la 7.30 dimineața și ne-am întors la hotel pe la 15.00. Dar, dacă aș mai merge o dată acolo (și îmi doresc să mai ajung) aș merge cu o barcă și mai mică, privată, care să ne lase mai multă libertate. Aș fi stat două ore, nu una, la Shipwreck și aș fi făcut mai mult snorkelling la Blue Caves, unde poți să pătrunzi în interiorul grotelor, dacă ești într-o barcă mai mică. Data viitoare!

Comentarii

[…] Shipwreck Beach: frânturi dintr-o vedere Keri Caves și țestoasele din Zakynthos Cum am ajuns în Zakynthos […]

Lasa un comentariu