Vacanță la Istanbul (2): croazieră pe Bosfor

Istanbul_Bosfor cruise 22Clișeul orașului de pe două continente își merită pe deplin faima, în cazul orașului Istanbul. Ideea de a te fâțâi, de-a dreptul (sau, mai bine spus, de-a lungul și de-a latul Strâmtorii Bosfor), între două continente, este fără egal. Așa că o croazieră pe strâmtoarea care desparte Europa de Asia trebuie bifată într-o călătorie la Istanbul.
În orice loc din centrul vechi al orașului te-ai afla, ți se propune o excursie cu vaporul pe Bosfor. Mai lungi sau mai scurte, mai scumpe sau mai ieftine – croazierele sunt una dintre atracțiile acestui oraș care are multe de oferit.
Am ales varianta “de masă”: ca mai toți turiștii, am luat ferryboat-ul operat de Istanbul Șehir Hatlari, din punctul Eminonu și am ales cursa de la 10.35 – Long Bosphorus Tour, însă am luat doar bilet pentru dus, care a costat 15 lire de persoană (dus-întors costă 25 de lire, 1 euro=3 lire turcești). De ce? Pentru că pentru drumul de întoarcere trebuie să aștepți ferry boat-ul trei ore într-un sat în care nu prea ai ce face – Anadolu Kavagi – așa că am preferat să ne întoarcem cu autobuzul până la Uskudar și de acolo să luam ferry-boat-ul înapoi, până la Eminonu. Însă a fost destul de greu, pentru că trebuie schimbate două autobuze (nr. 15 A de la Anadolu Kavagi la Kanlica, apoi 15, 15F sau 15 P de la Kanlica la Uskudar). E complicat, pentru că drumul durează mai bine de o oră în total, șoferii de autobuze nu vorbesc limba engleză, nu se găsesc bilete de autobuz nicăieri – deci, dacă nu vă place să vă amestecați printre localnici, mai bine așeptați să vă întoarceți cu ferry boat-ul.

Croaziera pe Bosfor (care durează 90 de minute de la Eminonu la Anadolu Kavagi, cu mici opriri) este monumentală, pentru că te ajută să îți faci o mică idee despre imensitatea acestui oraș. La dreapta – Asia, la stânga – Europa. La fiecare pas – vile somptuoase, castele, palate, reședințe ale sultanilor și poduri impresionante, care te poartă într-un du-te – vino al istoriei așa cum nicăieri nu am văzut. Pe scurt, merită cu vârf și îndesat să vă plimbați pe Bosfor, mai ales într-o zi însorită, dar, atenție, o să vă doriți să ajungeți în și mai multe locuri și să descoperiți și mai multe atracții ale orașului!

Dimineața, la ora 10, mare aglomerație în port

Istanbul_Bosfor cruise 1

 În depărtare, Moscheea Sf. Sofia

Istanbul_Bosfor cruise 2

Istanbul_Bosfor cruise

 La dreapta – Asia, la stânga – Europa. În față: Podul Bosfor, în strâmtoarea cu același nume, care leagă Marea Marmara de Marea Neagră

Istanbul_Bosfor cruise 3

Malul asiaticIstanbul_Bosfor cruise 5
Partea europeanăIstanbul_Bosfor cruise 6
Istanbul_Bosfor cruise 8
Al doilea pod: Fatih Sultan Mehmet. În depărtare: Fortăreața Rumelia, pe malul european

Istanbul_Bosfor cruise 7

Istanbul_Bosfor cruise 9
Istanbul_Bosfor cruise 10
Istanbul_Bosfor cruise 11
Istanbul_Bosfor cruise 12
Acolo, în depărtare, se termină Strâmtoarea Bosfor și începe Marea NeagrăIstanbul_Bosfor cruise 13
Anadolu Kavagi, punctul terminus al croazierei pe Bosfor

Istanbul_Bosfor cruise 14

Istanbul_Bosfor cruise 17
La întoarcere, am luat ferry boat-ul de la Uskudar la EminonuIstanbul_Bosfor cruise 18
Istanbul_Bosfor cruise 19
Istanbul_Bosfor cruise 20
Istanbul_Bosfor cruise 21
Istanbul_Bosfor cruise 22
Istanbul_Bosfor cruise 23
Istanbul_Bosfor cruise 24
Sub Podul Galata, restaurantele cu specific pescăresc sunt pentru toate gusturile și buzunareleIstanbul_Bosfor cruise 25

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță la Istanbul: Bazilica Sf. Sofia și Moscheea Albastră

Vacanță la Istanbul (1): primele impresii

Lasa un comentariu