Vacanță la Istanbul (2): croazieră pe Bosfor

Istanbul_Bosfor cruise 22Clișeul orașului de pe două continente își merită pe deplin faima, în cazul orașului Istanbul. Ideea de a te fâțâi, de-a dreptul (sau, mai bine spus, de-a lungul și de-a latul Strâmtorii Bosfor), între două continente, este fără egal. Așa că o croazieră pe strâmtoarea care desparte Europa de Asia trebuie bifată într-o călătorie la Istanbul.
În orice loc din centrul vechi al orașului te-ai afla, ți se propune o excursie cu vaporul pe Bosfor. Mai lungi sau mai scurte, mai scumpe sau mai ieftine – croazierele sunt una dintre atracțiile acestui oraș care are multe de oferit.
Am ales varianta “de masă”: ca mai toți turiștii, am luat ferryboat-ul operat de Istanbul Șehir Hatlari, din punctul Eminonu și am ales cursa de la 10.35 – Long Bosphorus Tour, însă am luat doar bilet pentru dus, care a costat 15 lire de persoană (dus-întors costă 25 de lire, 1 euro=3 lire turcești). De ce? Pentru că pentru drumul de întoarcere trebuie să aștepți ferry boat-ul trei ore într-un sat în care nu prea ai ce face – Anadolu Kavagi – așa că am preferat să ne întoarcem cu autobuzul până la Uskudar și de acolo să luam ferry-boat-ul înapoi, până la Eminonu. Însă a fost destul de greu, pentru că trebuie schimbate două autobuze (nr. 15 A de la Anadolu Kavagi la Kanlica, apoi 15, 15F sau 15 P de la Kanlica la Uskudar). E complicat, pentru că drumul durează mai bine de o oră în total, șoferii de autobuze nu vorbesc limba engleză, nu se găsesc bilete de autobuz nicăieri – deci, dacă nu vă place să vă amestecați printre localnici, mai bine așeptați să vă întoarceți cu ferry boat-ul.

Croaziera pe Bosfor (care durează 90 de minute de la Eminonu la Anadolu Kavagi, cu mici opriri) este monumentală, pentru că te ajută să îți faci o mică idee despre imensitatea acestui oraș. La dreapta – Asia, la stânga – Europa. La fiecare pas – vile somptuoase, castele, palate, reședințe ale sultanilor și poduri impresionante, care te poartă într-un du-te – vino al istoriei așa cum nicăieri nu am văzut. Pe scurt, merită cu vârf și îndesat să vă plimbați pe Bosfor, mai ales într-o zi însorită, dar, atenție, o să vă doriți să ajungeți în și mai multe locuri și să descoperiți și mai multe atracții ale orașului!

Dimineața, la ora 10, mare aglomerație în port

Istanbul_Bosfor cruise 1

 În depărtare, Moscheea Sf. Sofia

Istanbul_Bosfor cruise 2

Istanbul_Bosfor cruise

 La dreapta – Asia, la stânga – Europa. În față: Podul Bosfor, în strâmtoarea cu același nume, care leagă Marea Marmara de Marea Neagră

Istanbul_Bosfor cruise 3

Malul asiaticIstanbul_Bosfor cruise 5
Partea europeanăIstanbul_Bosfor cruise 6
Istanbul_Bosfor cruise 8
Al doilea pod: Fatih Sultan Mehmet. În depărtare: Fortăreața Rumelia, pe malul european

Istanbul_Bosfor cruise 7

Istanbul_Bosfor cruise 9
Istanbul_Bosfor cruise 10
Istanbul_Bosfor cruise 11
Istanbul_Bosfor cruise 12
Acolo, în depărtare, se termină Strâmtoarea Bosfor și începe Marea NeagrăIstanbul_Bosfor cruise 13
Anadolu Kavagi, punctul terminus al croazierei pe Bosfor

Istanbul_Bosfor cruise 14

Istanbul_Bosfor cruise 17
La întoarcere, am luat ferry boat-ul de la Uskudar la EminonuIstanbul_Bosfor cruise 18
Istanbul_Bosfor cruise 19
Istanbul_Bosfor cruise 20
Istanbul_Bosfor cruise 21
Istanbul_Bosfor cruise 22
Istanbul_Bosfor cruise 23
Istanbul_Bosfor cruise 24
Sub Podul Galata, restaurantele cu specific pescăresc sunt pentru toate gusturile și buzunareleIstanbul_Bosfor cruise 25

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță la Istanbul: Bazilica Sf. Sofia și Moscheea Albastră

Vacanță la Istanbul (1): primele impresii

Comentarii

Ștefan Soare , 3 October 2022 at 9:12 am

Îl contrazic pe autorul articolului care susține că în Anadolu Kavagi nu este nimic de văzut. În Anadolu Kavagi se poate urca pînă la ruinele cetății Yoros situată pe vîrful unui deal cu priveliște spre Marea Neagră.

Lasa un comentariu