Vacanță la Istanbul (4): Buyukada, insula pe care nu circulă mașini

Istanbul_Buyukada 47Una dintre cele mai frumoase zile petrecute în vacanța de o săptămână la Istanbul, în aprilie 2014, a fost cea în care am vizitat insula Büyükada, din Marea Marmara, una dintre micile insule din apropierea Istanbulului grupate sub denumirea de Princes’ Islands.

Vegetație mediteraneană și, pe alocuri, exotică, multă liniște, aer curat, briză călduță, atmosferă de vacanță și nicio mașină pe străduțele pe care aleargă doar calești trase de cai și biciclete. Nu e un oraș imaginar, ci una dintre insulele din apropierea Istanbulului, Büyükada.

Princes’ Islands, sau Insulele Prinților, au păstrat această denumire pentru că în perioada bizantină prinții sau alți membri ai familiilor regale erau exilați pe aceste insule. Astăzi, aici se află numeroase vile somptuoase de vacanță ale turcilor înstăriți, dar și ale unor personalități ale Turciei (scriitori, filosofi, artiști și alții). Cele nouă insule care formează Princes’ Islands sunt Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kinaliada – cele mai mari – și încă cinci insule mai mici, Sedef Adasi, Yassiada, Sivriada, Kaşık Adasi și Tavşan Adasi.

Am alez să vizităm cea mai mare dintre Princes’ Islands – Büyükada, unde am ajuns cu ferry boat-ul, pe care l-am luat din portul Kabataș, din partea europeană a orașului Istanbul (stația de tramvai Kabataș). Începând cu ora 9.30, sunt vapoare din jumătate în jumătate de oră care ajung la Heybeliada într-o oră, iar pe Büyükada într-o oră și un sfert. Prețul unui bilet este de 5 lire turcești (1 euro=3 lire) și am mers cu un ferry boat al companiei Dentur Avrasya, găsiți detalii despre orar și prețuri aici. Chiar dacă este în limba turcă, vă veți da lesne seama când pleacă de la Kabataș și când ajunge la Büyükada.

Istanbul_Buyukada 1

După ce plecați din portul Kabataș, admirați, de la distanță, Palatul Dolmabahce, Palatul Topkapi, Moscheea Sf. Sofia și o priveliște minunată a orașului Istanbul.

Palatul Dolmabahce

Istanbul_Buyukada 2

Istanbul_Buyukada 4

Prima oprire a ferry boat-ului a fost pe insula Heybeliada, pe care am văzut-o numai de la distanță, pentru că am ales să coborâm pe cea mai mare dintre insule – Büyükada.

Istanbul_Buyukada 6

Istanbul_Buyukada 7

Istanbul_Buyukada 8

Istanbul_Buyukada 10

Istanbul_Buyukada 11

Istanbul_Buyukada 15

 

Odată ajunși pe insula Büyükada, admirați, mai întâi, construcția terminalului de ferry boat, o clădire în stil neo-otoman foarte frumos decorată cu mozaicuri specifice zonei.

Istanbul_Buyukada 20

Mergeți mai departe către mica piață din centrul insulei, unde se află multe magazine, restaurante, cafenele, apoi luați-o spre partea stângă, dacă vreți să vedeți și mai multe magazine și restaurante, sau spre dreapta, ca să admirați casele de vacanță impunătoare.
Din zona comercială a insulei puteți închiria biciclete, pentru 5 lire turcești/oră sau 15 lire/zi, însă trebuie să fiți pregătiți pentru multe străzi înclinate! Din zona centrală puteți alege, de asemenea, o caleașcă trasă de cai, o plimbare costă aproximativ 50-60 de lire, în funcție de lungimea traseului ales.

Istanbul_Buyukada 16

Istanbul_Buyukada 18

Istanbul_Buyukada 19

Istanbul_Buyukada 21

Istanbul_Buyukada 53

Istanbul_Buyukada 22

Istanbul_Buyukada 25

Istanbul_Buyukada 26

Istanbul_Buyukada 27

Istanbul_Buyukada 28

Istanbul_Buyukada 30

Istanbul_Buyukada 31

Istanbul_Buyukada 32

Istanbul_Buyukada 33

Istanbul_Buyukada 35

Istanbul_Buyukada 36

Istanbul_Buyukada 38

Istanbul_Buyukada 39    Istanbul_Buyukada 46

 

 

Istanbul_Buyukada 40

Istanbul_Buyukada 41

Istanbul_Buyukada 42

Istanbul_Buyukada 43

Istanbul_Buyukada 45

Istanbul_Buyukada 47

Istanbul_Buyukada 48

Istanbul_Buyukada 52

 

Istanbul_Buyukada 49

Istanbul_Buyukada 50

Istanbul_Buyukada 51

Istanbul_Buyukada 55

Istanbul_Buyukada 56

Istanbul_Buyukada 57

Și pentru drumul de întoarcere sunt programate ferry boat-uri la ore convenabile, așa că puteți petrece liniștiți o jumătate de zi pe una dintre insulele din jurul orașului Istanbul. Mai ales în zilele calde de vară, o excursie pe una dintre insule este ca o gură de aer proaspăt.

Istanbul_Buyukada 58

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță la Istanbul (1): primele impresii

Vacanță la Istanbul (2): croazieră pe Bosfor

 Vacanță la Istanbul (3): ceramica otomană Iznik

Comentarii

TURKU , 3 December 2014 at 10:29 am

SUPER,AM FOST SI EU ASTA-VARA IUNIE 2014,TRANSPORT ISTANBUL-INSULA BUYUKADA(INSULA PRINTILOR) COSTA DUS-INTORS 15LEI,PE INSULA SE POATE INCHIRIA BICICLETA CU ORA/SAU ZIUA SE NEGOCIAZA,SE POATE FACE OCOLUL INSULEI CU CALEASCA IN JUR DE 100-150LEI.SUNT MULTE TERASE RESTAURANTE ,SE GASESC MULTE SUVENIRURI PENTRU ACASA,DACA VA E FOAME GASITI ORICE !!! va recomand sa mergeti macar o zi pe fiecare din insula,pana la Buyukada sunt 3 stati(3insule)

tamara , 18 September 2017 at 12:12 pm

este un loc magic ; as fi stat acolo o vara intreaga ;
superb peisaj asupra marii , superbe vile cu arhitectura veche ; am fost fascinata ;
am fost pe jos in plimbare , a fost un efort pt ca nu sunt tipul de persoana sportiva dar am cutreierat cu gura cascata ca sa zic asa , aleile lungi si in panta , admirand superbele vile si vegetatia splendida …

recomand aceasta insula pt orice turist care merge la Istanbul .

Cristiana Constantinescu (author) , 18 September 2017 at 12:59 pm

Mulțumim pentru comentariu! Mă bucur că v-a plăcut, într-adevăr, este un loc foarte frumos!

Eduard , 15 February 2018 at 6:15 am

Mergeti pe Büyük ada sa vizitati biserica crestina ….de fapt toate acest insule au asemenea biserici☺

elena , 30 October 2019 at 10:22 pm

m-am intors de o saptamana de acolo si inca sunt cu gandul la frumusetile si clipele minunate petrecute acolo este extraordinar ce puteti vedea exact asa cum este descris mai sus

VIO BUGA , 26 October 2020 at 2:32 pm

SUPERB , SUPERBA DESCRIERE, ESTE INTRADEVAR MINUNAT .MULTUMIM PENTRU COMENTARII .
SUNT FASCINATA DE LINISTEA ACESTUI PARADIS , ASI REVENI ORICIND CU PLACERE. VA RECOMAND.

Lasa un comentariu