Ce am mâncat (și am băut) la Munchen

Ce altceva poți să deguști în tihnă, toamna, în Bavaria, decât celebrii wursteri, stropiți din plin cu bere?! Dimineața, la prânz și seara, bavarezii se delectează cu nenumărate feluri de cârnați cu denumiri complicate, dar atât de gustoși, iar prăjiturile lor tradiționale îți lasă gura apă!

Din păcate (sau din fericire?), rareori ajungi la desert, pentru că supele de vită cu fâșii de clătite, fripturile de porc la tavă sau rumenite la cuptor, servite cu găluști de cartofi și salată caldă de sfeclă roșie sau cârnații prăjiți, fierți sau la grătar asortați cu varză călită nu prea mai lasă loc de nimic altceva. Dar, dacă ar mai încăpea, ștrudelul cu mere și sos cald de vanilie este divin…

Pe la ora prânzului, totul începe, la Munchen, cu delicioșii pretzel (covrigi) și o halbă de bere Paulaner, Augustiner sau Lowe. Se continuă cu o supă de vită (Rindssuppe) cu crutoane, tăiței sau fâșii de clătite, după preferință, iar la felul doi alegerea este dificilă. Restaurantele bavareze servesc felurite tipuri de cârnați, fripturi de porc, vită sau, mai rar, pasăre cu garnituri din cartofi la cuptor, varză călită sau găluști din cartofi (knodel).

Cârnatul tradițional din Munchen este Munchner Weißwurst (White sausage sau cârnat alb), este din carne de vițel și puțin bacon, cu mirodenii din belșug, de culoare albă, fiert. Restaurantele tipic bavareze nu îl servesc după ora 12.00 (la prânz), pentru că așa este tradiția, însă pentru turiști se face o excepție.

Sunt zeci de moduri de a prepara cârnații – din carne de vită, vițel sau porc, prăjiți, fierți sau pe grătar – așa că aveți de unde alege! Și meniurile de fripturi sunt foarte bogate, iar majoritatea restaurantelor din centrul orașului afișează, la intrare, specialitatea sau meniul zilei, care poate fi o sugestie foarte bună și avantajoasă.

Desertul tradițional este ștrudelul cu mere, care se scaldă într-un sos cald de vanilie (se mai pot adăuga înghețată și frișcă, după gust), care se topește în gură! Mai puteți alege dintre multe feluri de clătite (cu dulceață, înghețată, frișcă, brânză dulce și alte umpluturi), prăjituri de casă cu fructe sau brânză sau gogoși umplute cu dulceață sau creme delicioase.

 

Unde am mâncat și ne-a plăcut:

Lowe am Markt (Viktualienmarkt, 110 – este chiar în piața Viktualienmarkt, o piață alimentară din centrul orașului)

Bayerischer Donisl 

Paulaner in Tal 

(Toate trei sunt localuri tipic bavareze, situate în centru, cu prețuri medii pentru centrul Munchen-ului)

Rischart  (Marienplatz) – un lanț de cofetării cu prăjituri și cafea delicioase

 

Prețuri:

Bere Paulaner 0,5 l – 4 euro (prețurile variază între 3-4 euro)

Rindssuppentopferl – 5,50 euro

Roastbeef, fripturile de porc – 13,90 euro

Cârnați cu varză și cartofi – 8-10 euro

Espresso – 2,60 euro

Cappuccino – 3,80 euro

Krapfen (gogoașă) – 1,95 euro

Joghurt-Mandarinen Schnitte (prăjitură cu iaurt și mandarine) – 3,80 euro

 

Donisl

Donisl

 Friptură de porc cu găluște de cartofi

 

Lowe am Markt

Lowe am Markt

 

Weissbier (bere de grâu) & Pretzels

 

Cârnăciori cu varză și cartofi

 

 Apfelstrudel

 

Paulaner im Tal

Roastbeef cu cartofi copți și sos Tartar

Roastbeef

Picior de porc rumenit, cu găluște de cartofi

 

La Rischart (gogoașă cu dulceață de caise și prăjitură cu iaurt și mandarine)

 

 

S-ar putea să vă placă și:

Du-te să mănânci la ferma de midii de la Dalboka!

Ce am mâncat (și am băut) în Grecia

City-break la Munchen (1): Deutsches Museum și Villa Stuck

City-break la Munchen (2): Palatul Nymphenburg și Marienplatz

 

 

 

 

 

Comentarii

[…] Ce am mâncat (și am băut) la Munchen […]

Lasa un comentariu