Cum am ajuns în Zakynthos

Așa cum există albastrul de Voroneț, ar trebui să existe și un albastru de Zakynthos! E adevărat ce se spune, culoarea Mării Ionice în jurul insulei grecești este unică. Am ajuns în Zakynthos după două zile, 1300 de km de drum cu mașina și o oră și un sfert de mers cu ferryboat-ul. Un drum lung, dar frumos, care ne-a adus într-un petic de rai de culoarea turcoazelor.

Am plecat din București sâmbătă dimineață, la ora 6.30, spre Sofia, Kulata și am ajuns la Salonic pe la ora 16.30. Am regăsit același oraș vesel și plin de turiști, dar vizibil lovit de criză. Periferia parcă e pustiită, multe magazine sunt închise, iar sărăcia se simte din plin. La bulgari, m-a suprins plăcut șoseaua de centură a Sofiei (refăcută, lărgită, asfaltată cum trebuie) și încă o bucată de austradă nouă, după Sofia, care nu exista acum patru ani, când am trecut ultima oară pe aici, și care scurtează un pic drumul, ca timp.

Duminică am plecat din Salonic (foto sus) la 8.00 și am ajuns în portul Killini la 14.45, prin Larissa, Lamia, Amfissa și Patra. Podul dintre Antirio și Rio (care face trecerea către Peloponez) este spectaculos, la fel ca și drumul printre munți, la altitudine, pe serpentine, care pornește după Lamia, când se termină autostrada. Când te apropii de Killini trebuie să fii, însă, cu ochii în patru, pentru că drumul către port este destul de prost semnalizat și trece prin niște străduțe înguste, pe care ai impresia că ai greșit drumul. Killini este, practic, un sat care se termină cu portul din care pleacă ferryboat-uri către mai multe destinații.

Din Killini, spre Zakynthos sunt câteva curse pe zi, în funcție de perioada anului. Biletele erau rezervate (cu o lună înainte) pentru ferryboat-ul de la ora 17.15, însă am avut noroc și le-am putut schimba pentru cel care urma să plece la 15.15, așa că am pus mașina la coadă și ne-am îmbarcat pe ferryboat! Drumul durează cam o oră și un sfert și este foarte frumos, mai ales datorită culorilor mării: de la un albastru ca cerneala, pe măsură ce vasul se îndepărtează de Killini, până la un turcoaz cu irizații verzui, limpede și calmă, când se apropie de Zakynthos. Este un peisaj minunat, iar odată ajuns pe insulă, îți vine să nu mai pleci!

Cât a costat? Mai puțin decât am fi plătit pentru biletele de avion, pentru trei persoane, dar nu mi se pare ieftin. Biletele pentru ferryboat costă, în total, pentru 2 adulți, un copil și autoturism, dus întos, 112 euro (rezervate online, cu o lună înainte): 8 euro/adult, 4 euro/copil și 36 euro/mașina – pentru un singur drum. Am mers cu compania Ionian Ferries și am luat biletele de aici.
La aceste prețuri se mai adaugă autostrada – din loc în loc am plătit, între Salonic și Killini, în total, 15.50 euro, iar traversarea podului către Peloponez costă 13.20 euro. Toate astea doar pentru drumul până la Zakynthos. O insulă mică, dar care are multe de oferit, mai ales plaje de o frumusețe rară și peisaje ca decupate din fotografii.

S-ar putea să vă placă și:

Keri Caves, Insula Marathonissi și țestoasele din Zakynthos

Shipwreck View din Zakynthos: un peisaj amețitor

Plaja Xygia din Zakynthos, un adevărat SPA în aer liber!

Zakynthos: fotografii înecate în albastru 

 

 

 

 

Comentarii

[…] Simț albastru și văz turcoaz: creierul mi-e inundat de azuriul apelor Mării Ionice, după câteva ore petrecute în jurul insulei Zakynthos. Am avut parte de o zi în care aș fi vrut să opresc timpul în loc, măcar pentru câteva ore, să mai rămân în mijlocul apelor de un albastru neverosimil, de la Keri Caves și Oasis Beach din Zakynthos. […]

[…] Cum am ajuns în Zakynthos […]

[…] să îmi propun în mod special, în vacanța petrecută în luna august, în insula Zakynthos, din Marea Ionică, Grecia, am ocolit cu desăvârșire mâncărurile din carne. Am reușit să […]

andrei , 19 October 2012 at 3:15 pm

Am ajuns si noi anul acesta pe insula si am ramas placut impresionati 🙂 felicitari pentru postare.

[…] povestit cum am ajuns în Zakynthos, cum a fost excursia la Insula Țestoaselor și Keri Caves, cea de la Shipwreck Beach sau cum se […]

Catalin Diaconu , 18 May 2014 at 7:43 pm

Salutare. Felicitari pentru articol. Foarte util pentru cei ce urmeaza sa isi petreaca vacanta acolo.
Noi urmeaza sa petrecem un sejur in Zakynthos in iunie anul acesta. Am o oarecare nedumerire vizavi de tariful pentru ferry. Pe linkul indicat de dvs. ( http://www.ionianferries.gr/prices.asp ) pretul afisat pentru Zakynthos ar fi de 10 euro / masina si 5.6 euro/ pers ceea ce mi se pare prea putin. N-ar fi rau sa fie asa dar mi-e greu sa cred. Pe un alt site imi da ceva in jur de 14 euro / masina.
Calculele noi le-am facut tot asa in jurul valorii de 36 euro/masina.
Avem in plan si varianta de a inchiria din Romania un microbuz de 8+1 (vehicul care intra la categoria B din pct de vedere al legislatiei). Aveti idee careva daca cei de la ferry il taxeaza diferit?
va multumesc

Cristiana Constantinescu , 20 May 2014 at 6:18 pm

Bună ziua, mulțumesc pentru mesaj și pentru aprecieri. Prețurile din articol sunt de acum 2 ani (din 2012), deci între timp probabil că au mai crescut. Îmi pare, rău, nu știu cum taxează cei de la ferry microbuzul, cred că cel mai bine este să le scrieți un e-mail (sigur găsiți adresa pe site) și să îi întrebați direct. Mulțumesc, vacanță frumoasă!

ilasi alexandru , 11 June 2017 at 10:47 pm

Buna ziua, urmeaza sa imi petrec vacanta pe insula zakynthos. Am o nedumerire in privinta ferry-ului, este obligatoriu sa fac rezervare? Sau pot sa merg fara si sa imi cumpar bilete din port ?
Multumesc mult !

Cristiana Constantinescu (author) , 11 June 2017 at 11:05 pm

Buna ziua, nu este obligatoriu, dar depinde de perioada, riscati sa nu mai gasiti bilete. Se pot cumpara si din port, dar ferry-ul are un numar limitat de locuri. Deci depinde de cat de aglomerat e in ziua respectiva, de exemplu noi am ajuns o data mai devreme cu cateva ore si am putut sa schimbam biletele in port, pentru alta ora. Dar, cum spuneam, numarul de locuri este limitat si exista riscul sa nu mai prindeti bilete in ziua si la ora dorita. Drum bun si vacanta frunoasa!

Lasa un comentariu