Keri Caves, Insula Marathonissi și țestoasele din Zakynthos

Zakynthos_Keri Caves 3

Simț albastru și văz turcoaz: mintea mi-e inundată de azuriul apelor Mării Ionice, după câteva ore petrecute în jurul insulei grecești Zakynthos. Am avut parte de o zi în care aș fi vrut să opresc timpul în loc, măcar pentru câteva ore, să mai rămân în mijlocul apelor de un albastru neverosimil, de la Keri Caves, Insula Marathonissi și Oasis Beach din Zakynthos.

În Zakynthos, organizatorii de excursii de toate felurile te îmbie din zece în zece metri să vizitezi împrejurimile cu ambarcațiunile lor. De aceea, este greu să alegi și probabil foarte ușor să cazi în plasa profitorilor. Am ascultat, însă, sfatul cuiva care a mai fost pe acolo și criteriul principal în alegerea excursiei a fost dimenisiunea ambarcațiunii: nu mai mult de 50 de persoane la bord. Cum nu stăm prea mult timp în Zakynthos, am ales două excursii, prima fiind observarea broaștelor țestoase și vizitarea Keri Caves, a insulei Marathonissi și a Oasis Beach.

Am plecat din Tsilivi (plaja aflată în partea de nord a insulei, unde ne-am cazat) la 11.45, cu un autocar care ne-a lăsat, după o jumătate de oră, în portul Agios Sotis, de lângă Laganas, în sud-est (zona în care am aflat că viața de noapte e intensă, motiv pentru care e frecventată în mod special de tineri amatori de distracții nocturne! Nu e cazul nostru…). În port ne aștepta un vas de dimensiuni reduse, care poate primi maximum 70 de persoane, noi eram în total 46.

Zakynthos_testoase 1

Zakynthos_testoase 2

Zakynthos_testoase 3

Am mers spre locul din care pot fi observate broaște țestoase, în perimetrul National Marine Park Zakynthos, o zonă închisă publicului larg, în care țestoasele sunt protejate.

Zakynthos_testoase 4

Am observat și am fotografiat țestoasele, apoi ne-am îndreptat către insula Marathonissi (foto jos), o mică insulă nelocuită, din Golful Laganas, în care broaștele țestoase din specia Caretta caretta își depun ouăle. I se mai spune și Turtle Island (are chiar și forma unei broaște țestoase). Am zărit de pe mare cuiburile de țestoase, apoi am mai mers puțin în jurul insulei și vasul a ancorat, tot pe Marathonissi, în fața unor grote săpate în stâncă. Timp de o jumătate de oră, am înotat în apele adânci și limpezi, printre bancuri de pești (este o zonă potrivită pentru amatorii de snorkelling) și am trecut printr-o spărtură a grotei direct pe o mică plajă albă, pe care se spărgeau, cu un mic ecou, valurile turcoaz. Am trăit o senzație de libertate totală, de sălbăticie și frumusețe naturală pe care nu am avut-o nicăieri în lume. Apa era foarte calmă, caldă și curată. Acolo te simți rupt de lume și chiar că ai vrea să oprești timpul în loc, măcar pentru câteva minute.

Am mers apoi spre Keri Caves – în partea de sud a insulei Zakynthos – niște grote săpate de apa mării în stâncile albe calcaroase, care creează un spectacol natural fascinant. Nuanțele extraorinare ale albastrului apei se datorează modului în care se reflectă lumina soarelui în calcarul stâncilor și în abisul mării. Și Keri Caves sunt potrivite pentru snorkelling, bărcile de mici dimensiuni pătrund în grotele legate între ele prin canale, iar cei mai curajoși pot înota și ajunge în locuri cu adevărat uluitoare.

Zakynthos_Keri Caves 25

Zakynthos-Keri Caves 14 res

 

Senzația de izolare de cotidian am avut-o și când am coborât de pe vas a doua oară, într-un loc și mai frumos, pe Oasis Beach: o fâșie îngustă de plajă cu pietre albe ca niște bucăți rotunde de brânză, udată de valuri turcoaz-verzui și plină de pești curioși, prieteni cu turiștii. Un alt loc foarte bun pentru snorkeling!

Zakynthos-Keri Caves 13 res

 

Am revenit, însă, la realitate, după câteva zeci de minute, când am mers pe drumul de întoarcere și am văzut o parte a insulei Zakynthos, în sud, cuprinsă de incendii. Focul s-a extins foarte repede, au ars păduri întregi și am văzut pentru prima dată de aproape avioanele care luau apă din mare și o aruncau deasupra flăcărilor.

Zakynthos_Keri Caves 7

 

La sfârștul zilei (la ora 16 ne-am întors) mi-a rămas întipărită în minte culoarea turcoaz a apei și albul stâncilor, sub cerul albastru.

Zakynthos_Keri Caves 14

Zakynthos_Keri Caves 26

 

  • Informații utile:

Pentru excursia de observare a broaștelor țestoase, vizitarea Keri Caves și Oasis Beach am ales compania Nefis Travel (și am fost mulțumiți). Biletele au costat 19 euro/adult și 12 euro/copil. Excursia a duat ân total patru ore și jumătate.
Pentru acest gen de excursii e recomandat să iei cu tine apă de băut, o gustare pentru prânz (la bordul ambarcațiunii se găseau sucuri, înghețată și ronțăieli nesănătoase), costume de baie, prosoape și neapărat cremă de protecție solară. Dacă te pasionează snorkeling-ul, merită să iei și masca de diving, papuci pentru plaja cu pietre și aparate foto subacvatice.

  • S-ar putea să vă placă și:

Cum am ajuns în Zakynthos

Shipwreck View din Zakynthos: un peisaj amețitor

Shipwreck Beach: frânturi dintr-o vedere

Ce am mâncat (și am băut) în Grecia

 

Comentarii

[…] cura (neimpusă) de pește și fructe de mare, din timpul vacanței de o săptămână în insula Zakynthos, am constatat că aș putea trăi liniștită fără carne, dacă nu aș fi înconjurată de […]

[…] Beach: frânturi dintr-o vedere Keri Caves și țestoasele din Zakynthos Cum am ajuns în […]

[…] Keri Caves, Insula Marathonissi și țestoasele din Zakynthos […]

[…] povestit cum am ajuns în Zakynthos, cum a fost excursia la Insula Țestoaselor și Keri Caves, cea de la Shipwreck Beach sau cum se vede epava de la înălțime, din dreptul locului numit […]

Lasa un comentariu