Empire State Building, stăpâna New York-ului

Postul cu nr. 100 merita ceva special! De aceea am ales unul dintre cele mai frumoase locuri din New York City, orașul meu preferat. Chiar dacă nu mai este de multă vreme cea mai înaltă clădire din S.U.A., Empire State Building rămâne unul dintre simbolurile orașului. Somptuoasă, impunătoare, impresionantă, iluminată variat și vizibilă din aproape orice punct al New York-ului, Empire State Building atrage în fiecare an 3,8 milioane de vizitatori.

Puntea de observație de la etajul 86 al Empire State Building este unul dintre cele mai romantice locuri din New York City. Pentru că de aici se deschide o panoramă uluitoare asupra orașului – motiv pentru care ai nevoie de o zi sau noapte senină, ca să admiri Manhattan-ul, Hudson River și East River în toată splendoarea lor. O vizită pe timp de noapte este, de asemenea, obligatorie, ca să simți, de deasupra, pulsul orașului care nu doarme niciodată. De acolo, de sus, simți freamătul metropolei, îi auzi bătăile inimii, îi percepi respirația. Recunoști, ca pe o hartă pe care o ții în palmă, principalele bulevarde, clădiri sau parcuri. Clădirile Chrysler, Flatiron sau MetLife par niște machete, iar Central Park apare ca un tablou verde, dreptunghiular, așezat în mijlocul Manhattan-ului. Tot de acolo se văd minunatele poduri de peste East River.

Empire State Building a fost construită între 1929 și 1931 și, până în 1972, a fost cea mai înaltă clădire din lume. Înălțimea construcției este de 381 m, iar cea totală, incluzând antena, este de 443,2 m. Este a 15-a clădire din lume ca înălțime, pe primul loc fiind situată Burj Khalifa, din Dubai, care ajunge la 829,84 m.

Construită în stil Art Deco, Empire State Building are 102 etaje. La etajul 86 se află The Main Deck (puntea de observație), de unde se deschide o panoramă de 360 de grade asupra Manhattan-ului. Câteva dintre cele mai romantice filme își leagă acțiunea de celebra clădire americană: An Affair to Remember (din 1957, cu Deborah Kerr și Cary Grant), Sleepless in Seattle (1993, cu Tom Hanks și Meg Ryan), Love Affair (din 1994, cu Warren Beatty și Annette Bening). Ce poate fi mai romantic decât să îți dai întâlnire la miezul nopții deasupra Manhattan-ului?

Exteriorul Empire State Building este colorat în mod diferit de la o zi sau săptămână la alta, însă culorile nu sunt alese la întâmplare, ci ținând seama de evenimentele momentului sau perioada anului. De exemplu, pe 3 și 4 iulie, Empire State Building este întotdeauna colorată în roșu, alb și albastru (culorile drapelului american), în onoarea Zilei Independenței, iar în ziua deschiderii turneului de tenis U.S. Open, în galben. Iată aici calendarul culorilor clădirii din 2012!

În prezent, Empire State Building găzduiește birouri. Este situată în Manhattan, la intersecția străzilor Fifth Avenue nr. 350 și West 34th Street, iar intrarea se face prin Fifth Avenue.

  • Program:

Empire State Building este deschisă zilnic, indiferent de vreme, între 8.00 – 2.00 (dimineața). Ultimul lift: la ora 1.15 AM.

De obicei, sunt cozi mari la casele de bilete și la intrare, mai ales în perioadele de vacanță. Cele mai bune ore de vizitare, ca să eviți înghesuiala, sunt: dimineața la 8 sau după prânz, în jurul orelor 14-15.

  • Prețuri:

Pentru vizita până la puntea de observație de la etajul 86 (The Main Deck)
25$/adulți, 22$/pensionari și 19$/copii

Main Deck+Top Deck (etajul 102)
42$/adulți, 39$/pensionari și 36$/copii

  • Informații:

http://www.esbnyc.com/


 

 

Citiți și:

De ce e New York City orașul meu preferat

Iubirea, în stil Manhattan

Expoziție dedicată lui Warhol la Met, New York City

 

Foto:

arhiva personală,

photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/7119411829/”>nasa hq photo</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/”>cc</a>

photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/laughingsquid/4119344742/”>Scott Beale</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/”>cc</a>

 

Comentarii

[…] Empire State Building, stăpâna New York-ului […]

FOTO: New York City, 2007 | Prin vacanta , 3 May 2013 at 12:28 am

[…] Empire State Building, stăpâna New York-ului […]

[…] Empire State Building, stăpâna New York-ului […]

[…] Empire State Building, stăpâna New York-ului […]

Lasa un comentariu