Keukenhof, cea mai mare grădină a Europei

Keukenhof 15_19

Cu ani în urmă, când am văzut fotografii cu grădinile de la Keukenhof, din Olanda, înflorite primăvara, mi-am spus că așa ceva nu este posibil și am bănuit că pozele sunt fabricate. Așa că mi-am dorit să le văd cu ochii mei, ca să mă conving că ele există.

M-am convins: există și în realitate sunt chiar mai frumoase decât în imagini! Singurul regret pe care îl am, după ce am văzut Keukenhof și câmpurile cu zambile, lalele și narcise înflorite în luna aprilie, este că fotografiile nu pot reda și mirosul. Un aer în care se amestecă mireasma florilor cu cea a pământului reavăn, cu puritatea apei canalelor care întretaie pătratele colorate în zeci de nuanțe de roșu, galben, portocaliu, violet sau roz și parfumul pomilor abia înfloriți. Îți vine să tragi aer puternic în piept și să nu-i mai dai drumul, să rămână acolo pentru totdeauna.

Keukenhof 15_32

 

Visam de ani buni să ajung la Keukenhof și mi-am împlinit acest vis în aprilie 2015. Am avut noroc de o zi caldă, cu mult soare și cer curat, oglindit în pâlcurile de apă, în lacuri și chiar în mare. Dimineața, când am pornit la drum din Amsterdam, nici nu bănuiam că în ziua aceea aveam să văd, pe bicicletă, și Marea Nordului, și dunele de nisip și câmpuri cu lalele și narcise înflorite.

Ca să vizităm grădinile înflorite de la Keukenhof, am ales să mergem cu trenul din Amsterdam până la Leiden și de acolo să luăm autobuzul care duce turiștii direct la Keukenhof. Există și excursii organizate fie din oraș, fie direct de la aeroportul Schipol, găsiți informații chiar la aeroport.

 

Așa se văd, din trenul către Leiden, câmpurile cu flori

Keukenhof 15_6

 

Așteptând autobuzul către Lisse/Keukenhof, în fața gării din Leiden

Keukenhof 15_8

 

Câmpuri cu zambile și narcise văzute din autobuzul către Keukenhof

Keukenhof 15_10

Keukenhof 15_11

 

La intrarea în parc, nu uitați să vă luați harta!

Keukenhof 15_12

Keukenhof 15_13

 

Grădina din Keukenhof – un parc imens, de fapt – este cea mai mare din Europa și a doua ca mărime din lume, după Miracle Garden din Dubai. Parcul este deschis în fiecare an de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lui mai. Anul acesta poate fi vizitat până pe 17 mai, zilnic între 08:00-19:30.

Când intrați în parc, luați de la intrare, gratuit, o hartă, veți avea nevoie nu numai ca să vă orientați, dar și ca să aflați orele la care sunt programate anumite evenimente dedicate, desigur, florilor. La Keukenhof veți găsi în special specii foarte variate de lalele, narcise, zambile și multe flori de primăvară, dar și alte specii de flori de grădină, amenajate cu multă grijă și atenție în valuri de culori și parfumuri îmbătătoare. Printre ele, mici șuvoaie de apă, pomi înfloriți, garduri vii, arbuști, fântâni arteziene, cafenele, locuri de picnic și pavilioane în interiorul cărora se organizează alte expoziții de flori și show-uri programate la anumite ore.

Keukenhof 15_14

Keukenhof 15_15

Keukenhof 15_16

Keukenhof 15_17

Keukenhof 15_18

 

Anul acesta la Keukenhof înfloresc 7 milioane de bulbi de flori diferite, printre care și 800 de specii de lalele

Keukenhof 15_19

Keukenhof 15_20

Keukenhof 15_21

Keukenhof 15_22

Keukenhof 15_24

Keukenhof 15_25

Keukenhof 15_26

Keukenhof 15_27

Keukenhof 15_74

Keukenhof 15_28

Keukenhof 15_29

Keukenhof 15_31

Keukenhof 15_76

Keukenhof 15_33

Keukenhof 15_34

Keukenhof 15_35

Keukenhof 15_36

Keukenhof 15_37

Keukenhof 15_38

Keukenhof 15_40

 

Cum 2015 este anul Van Gogh – pentru că împlinesc 125 de ani de la moartea pictorului – și în fiecare an parcul Keukenhof are o anumită temă, cea din acest an este Van Gogh. Astfel că în parc veți găsi o mulțime de locuri și show-uri dedicate marelui artist, printre care un portret imens al pictorului format din flori (ai căror bulbi au fost plantați în toamna lui 2014), mai multe expoziții de flori cu tema Van Gogh și un loc special pentru… selfie-uri, inspirat tot de opera lui Vincent – intitulat Selfie Area! Este uimitor cum reușesc olandezii să îmbine vechiul cu noul și să atragă tinerii în acest joc al artei.

Selfie Area, cu tema Van Gogh

Keukenhof 15_71

Keukenhof 15_72

Keukenhof 15_73

 

Pregătiri pentru o expoziție dedicată lui Vincent Van Gogh
Keukenhof 15_23

Keukenhof 15_75

Keukenhof 15_70

 

Portretul lui Vincent Van Gogh
Keukenhof 15_30

 

După aproape trei ore în care ne-am plimbat printre milioane de flori, ne-am întrebat unde sunt, totuși, câmpurile cu lalele din poze. Câmpurile nu sunt în interiorul parcului, ci în afara lui și se pot vizita fie cu mașina, fie pe bicicletele închiriate chiar de la intrarea în parc.

Spueam că, în această frumoasă zi de aprilie, nici nu bănuiam că aveam să ajung la Marea Nordului. Pentru că am vrut neapărat să văd câmpurile de flori pentru care este celebră Olanda, am închiriat, pentru câteva ore, biciclete și am pornit pe un traseu absolut minunat, în care am văzut și câmpuri cu flori, și dunele de nisip olandeze, și plaja de la Marea Nordului. Dar despre toate acestea prefer să povestesc într-un alt post!

Informații utile:

  • Trenurile din Amsterdam către Leiden se pot lua din Gara Centrală Amsterdam, sunt patru trenuri pe oră și biletul de tren costă 18 euro/adult dus întors, iar pentru copiii până în 11 ani este 2,50 euro. Biletul pentru copil este valabil toată ziua, pe orice distanțe în Olanda.
  • Călătoria din Amsterdam la Leiden durează 30 de minute cu trenul Intercity.
  • Biletul pentru autobuzul din Leiden la Keukenhof și retur și intrare la grădinile Keukenhof costă 23,5 euro/adult și 12,50 euro/copii până în 11 ani.
  • Informații despre parc găsiți aici.
  • Bicicleta închiriată de la Keukenhof pentru excursii în împrejurimi (câmpuri cu flori, lacuri, Marea Nordului) costă 10 euro/adult și 8 euro/copil pentru o zi întreagă.

 

Foto: arhiva personală.

 

S-ar putea să vă placă și:

City-break la Amsterdam: Van Gogh, canale și lalele

Ce am mâncat și am băut bun la Amsterdam

Vacanță la Amsterdam cu copiii

Ce poți face o zi în orașul belgian Ghent

Comentarii

Carmen , 20 April 2015 at 11:43 am

Cat de frumos este!!!!
Deci in aprilie e cea mai buna perioada de vizitat, ca sa prinzi si lalelele si zambilele inflorite, chiar ma gandeam cand sa te duci.

Cristiana Constantinescu , 20 April 2015 at 1:04 pm

Mulțumesc, este un loc foarte frumos, într-adevăr. Cred că și mai bine e spre sfârșitul lunii aprilie-început de mai, ca să vezi cât mai multe lalele. Acum, la jumătatea lunii aprilie, multe lalele nu înfloriseră încă, dar erau foarte multe zambile și narcise. Zambilele miroseau divin. Călătorie frumoasă!

feli , 17 April 2016 at 10:10 pm

Greu de imaginat,

Alina Eliad , 28 April 2016 at 8:37 am

Parcul Keukenhof este un loc mirific,
zici ca esti în paradis…Nu mi-am imaginat ca poate exista o asa imensitate de flori,toate frumos combinate. Merita vazut… Nu poți exprimă în cuvinte parfumul florilor si nici sentimentul pe care-l simti mergând printre acele lanuri.. 13 Aprilie 2016

Cristiana Constantinescu , 28 April 2016 at 9:56 am

Mulțumim pentru comentariu, Alina, mă bucur foarte mult că ți-a plăcut. Într-adevăr, este un loc mirific.

Varga Claudia , 21 April 2018 at 6:33 pm

Mâine merg și eu cu soțul meu la Keukenhof. Deabea aștept acuma după ce am văzut pozele și am citit despre acest loc minunat. Doamne ajută !

Lasa un comentariu