La schi în Austria: Ghețarul Kitzsteinhorn din zona Kaprun

Vă spun, de la bun început, că eu nu schiez și, dacă nu am făcut-o până la 42 de ani, nici nu cred că sunt șanse. Dar după o săptămână petrecută la Kaprun, în Austria, am revenit mai relaxată și mai plăcut impresionată decât mi s-a întâmplat după multe alte vacanțe.
Dacă mă gândesc bine, aș fi putut pleca la mijloc de februarie la căldură, la plajă sau pe o insulă din Mediterana. Dar pentru că fiica și soțul meu schiază și nu au făcut asta niciodată în afara Văii Prahovei, am ales să mergem în Austria. Bine, Austria, dar unde? Ne-a luat cam o săptămână să alegem, habar nu aveam cum sunt pârtiile, ce facilități există sau ce mai poți face în afară de schi, așa că am ales după cateva criterii: prețurile la zboruri și cazare și facilități pentru familii cu copii. Iar faptul că la Kaprun există un SPA celebru în zonă ne-au determinat să alegem acest oraș.

Kaprun se află în regiunea Pinzgau, landul Salzburg, la aproximativ 80 km de orașul Salzburg. Foarte aproape se află și stațiunea Zell am See, o altă variantă pentru cazare. Am zburat până la Munchen, aflat la 180 de km, de acolo am închiriat o mașină și în două ore și 45 de minute am ajuns la Kaprun.

Kaprun

Ne-am cazat la Hotelul Mitteregger, în centrul orașului Kaprun, pe care îl recomand cu căldură

 

Prima oprire a fost la SPA, desigur, cea mai bună ocupație pentru cei care nu schiază. După trei ore petrecute aici, în apă caldă de 36 de grade, la saună, masaje și moțăială, te simți ca un bebeluș! Tauern Spa Kaprun este la un kilometru de orașul Kaprun, deci se poate merge cu ușurință pe jos. Puteți alege între mai multe tipuri de bilete de intrare, pentru o zi, 3 ore, cu acces la bazine sau la toate facilitățile complexului. Condițiile sunt excelente, dar după-amiaza, după ora 17, când se întoarce toată lumea de pe pârtiile de schi, este foarte aglomerat. Dimineața, însă, aveți parte de relaxare totală, liniște și spațiu. Preferatele mele au fost bazinele în aer liber, cu apă caldă: senzația de a înota sau a sta cu fața la soare în apă caldă, când afară sunt 5 grade, este fără egal!
Găsiți informații legate de prețuri și program aici.

Tauern Spa Kaprun. Din păcate, bazinul acela sexy este accesibil numai pentru cei cazați în hotel, dar există și alte bazine care merită vizita la spa

 

Revenind la schi, din Kaprun puteți schia pe pârtiile locale – zona Maiskogel, potrivită pentru copii sau schiori începători, pe ghețarul Kitzsteinhorn, aflat la 10 minute de mers cu mașina sau cu autobuzul sau la Schmitten, lângă Zell am See. Despre zona din urmă o să vă povestesc cu altă ocazie, la Maiskogel nu am ajuns, iar în continuare vă invit să vedeți cât de frumos este la Kitzsteinhorn, unde se schiază din octombrie până în iulie.

Pe masivul Kitzsteinhorn sunt aproximativ 20 de mijloace de transport cu cablu care leagă câteva zeci de pârtii cu grade de dificultate diferite, ce însumează 41 de kilometri. Bref, zăpada e bună, pârtiile sunt impecabile, peisajul e fantastic, chef și bani de schi să ai! Informații despre prețuri găsiți aici 

 

Și dacă nu schiezi? Te oprești la Alpincenter – adică la bar, pe pârtie. Plus restaurant, magazin Intersport, punct cu Wi-Fi, locuri de cazare, punct de prim ajutor, șezlonguri la soare, schnapsuri, bere și mâncare. După ce te încălzești, trebuie – e musai! – să iei telecabina până la Gipfelwelt, punctul cel mai apropiat de vârful ghețarului Kitzsteinhorn, aflat la 3029 de metri. Și schiorii pot urca aici cu telecabina, apoi iau un tramvai care îi duce la pârtie, în câteva zeci de metri.
Panorama către domeniul schiabil și toată valea care se deschide de la cei 3029 de metri îți taie respirația, pur și simplu. Alegeți o zi cu soare, pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea peisajului și de culorile munților, ale norilor și cerului, pentru că veți rămâne mult timp cu această imagine întipărită în minte.

Telecabina către Gipfel

Panorama de la 3029 de metri

Nu, nu am să intru în capcana comparației pârtiilor de pe Valea Prahovei cu acestea și nici nu am să mă întreb de ce ei pot și noi nu, e un subiect care mă doare prea tare. Tot ce pot să spun este că am plecat în Austria fără niciun fel de așteptări. Când ne apropiam de locul din care trebuia să lăsăm mașina și să luăm telegondola și vedeam sute de metri de mașini parcate pe patru rânduri, mă apuca groaza cozilor la telegondolă. Da, erau cozi mici care mergeau repede și mai mult de două minute nu așteptam. Parchezi acolo unde îți spun angajații, nu unde te taie capul, de la parcare la telegondolă ai autobuz gratuit (de fapt, inclus in ski-pass, ca și parcarea, nimic nu e gratis și nici nu costă puțin). Inutil să mai spun cât de civilizați sunt schiorii, faptul că sunt mulți români la fel de civilizați și că e o adevărată plăcere să te uiți la bucuria de pe fețele celor care alunecă pe schiuri… Aproape că îi invidiez!

 

FOTO: Arhiva personală.

S-ar putea să vă placă și:

FOTO: City-break la Viena

5 lucruri de făcut în vacanță cu copiii la Viena

Lasa un comentariu