O zi la Versailles: pe urmele Mariei Antoaneta

Paris_Versailles 15Chiar dacă nu vă pasionează muzeele, arta, istoria sau arhitectura, merită să vizitați Castelul Versailles, măcar pentru măreția grădinilor și a parcului care înconjoară acest domeniu imens și pentru a admira una dintre cele mai bogate suburbii ale Parisului.

Abia la a patra vizită la Paris am ales să vizitez Castelul Versailles. Mi-am dorit încă de prima oară, dar realitatea este că sunt atâtea de văzut și de făcut în capitala Franței, încât parcă îți pare rău să petreci o zi (sau jumătate) la câțiva kilometri de acest oraș magnific. Abia după ce am luat la pas Bulevardul Champs Elysees, cartierul Montmartre, Place de la Concorde, cheiurile și podurile Senei sau străduțele boeme de pe Île Saint Louis, după ce am petrecut câteva ore la Musée de l’Orangerie sau Orsay, am simțit că a venit momentul să vizitez și Castelul Versailles. Un loc emblematic atât pentru cultura, cât și pentru istoria Franței, pentru că Versailles a fost, pentru o lungă perioadă, centrul puterii politice a Franței.

Paris_Versailles 1

Paris_Versailles 2

Paris_Versailles 3

Paris_Versailles 4

Ca să vizitezi pe-ndelete Castelul Versailles, grădinile, parcul și clădirile adiacente, ai nevoie de o zi întreagă. Domeniul Versailles se află la 20 de km de Paris, așa că se pierde timp cu drumul, cozile de la intrare, apoi se vizitează interiorul Castelului și parcul din jurul acestuia – o întindere impresionantă. Pentru că, la utima vizită, din octombrie 2013, nu am avut mult timp la dispoziție, am preferat să aleg o vizită organizată, care a durat o zi întreagă și a inclus și casa lui Claude Monet de la Giverny. În general, nu sunt adepta vizitelor în grup, cu turma, în autocar, dar uneori sunt o idee bună. Mai ales atunci când nu ai destul timp și nu știi exact ce să alegi. Sunt mai costisitoare, dar pot fi singura șansă să ajungi în locuri pe care îți dorești să le vezi. Detalii despre excursia pe care am ales-o găsiți aici.

Am călătorit cu autocarul, motiv pentru care am pierdut o oră pe drum, în traficul parizian infernal. Am vizitat mai întâi interiorul Castelului Versailles, cu celebrele saloane și galerii. Salonul Oglinzilor – pe care l-am văzut în atâtea ședințe foto, filme, videoclipuri – este mult mai frumos în realitate. E locul în care s-a semnat, în 1919, Tratatul de la Versailles. Pășind pe holurile imense ale Castelului, trecând, prin ușile masive, înalte de câțiva metri, dintr-o sală în alta, nu poți să nu te gândești la istoria acestui loc, la câte s-au întâmplat, acum câteva sute de ani, între pereții Castelului. Dacă zidurile ar putea vorbi…

Salonul Oglinzilor de la Versailles

Paris_Versailles 5

Paris_Versailles 6

Paris_Versailles 7

Paris_Versailles 8

Am mai vizitat Apartamentele Regale, acolo unde or fi dormit, vreodată, Ludovic al XVI-lea sau Maria Antoaneta. Dacă închizi ochii (și faci abstracție de hoardele de turiști care se fotografiază în fiecare colțișor), poți să auzi coardele clavecinului și foșnetul rochiilor victoriene.

Paris_Versailles 9

Ieșind din Castel, am pornit într-o lungă plimbare pe domeniul Versailles. Dacă aveți de gând să vizitați parcul, pregătiți-vă pentru câteva ore de mers pe jos și luați-vă încălțăminte comodă! Parcul este imens: grădini nesfârșite, fântâni cu statui maiestuoase, alei liniștite – toate merită luate la pas, în drumul către alte clădiri importante de la Versailles: Le Grand Trianon, Le Petit Trianon, L’Hameau de la reine și altele! Am trecut prin fața Le Grand Trianon și Le Petit Trianon, le-am fotografiat și am mers mai departe, pentru că erau, deja, câteva ore bune de când mă aflam pe domeniul Versailles. Am rămas în minte cu imaginea coloanelor masive din marmură roz, de care s-au lovit, cândva, multe crinoline grăbite.

Le Grand Trianon

Paris_Versailles 28

Le Petit Trianon

Paris_Versailles 29

 

Informații utile:

  • La Castelul Versailles se poate ajunge și cu metroul parizian: linia RER C (galbenă) ajunge până la stația Versailles-Rive Gauche (capătul de linie), de unde mai aveți de mers pe jos 5 minute până la Castel, luați-vă după indicatoare.
  • Prețurile biletelor variază în funcție de ceea ce doriți să vizitați, găsiți toate informațiile aici. De obicei sunt cozi mari la casele de bilete și la intrare, așa că e mai bine să cumpărați biletele online.
  • În sezonul rece, grădinile și parcul nu au niciun farmec, așadar, dacă e posibil, programați-vă vizita la Versailles primăvara sau la începutul toamnei (vara este foarte cald și aglomerat).
  • În parc se găsesc toalete și mici chioșcuri de unde puteți cumpăra băuturi răcoritoare și gustări – dar la prețuri de… Versailles!

 

Paris_Versailles 10

Paris_Versailles 11

Paris_Versailles 12

Paris_Versailles 13

Paris_Versailles 15

Paris_Versailles 16

Paris_Versailles 17

Paris_Versailles 18

Paris_Versailles 19

Paris_Versailles 20

Paris_Versailles 22

Paris_Versailles 23

Paris_Versailles 24

Paris_Versailles 25

Paris_Versailles 26

Paris_Versailles 27

S-ar putea să vă placă și:

Giverny, locul în care respiri Monet

FOTO: Paris – Montmartre în 35 de imagini

FOTO: Halloween la Disneyland, Paris

Disneyland Paris în culori de Halloween

Lasa un comentariu