Sri Lanka (4): Safari în Parcul Național Uda Walawe

SL_Uda Walawe 15

La 140 km de Bentota si 165 km de Colombo, spre centrul insulei Sri Lanka,  se afla Parcul National Uda Walawe, o rezervatie naturala care se intinde pe câteva zeci de mii de kilometri, in jurul lacului cu acelasi nume. Iubitorii naturii nu vor fi dezamagiti de acest loc minunat, care rivalizeaza cu parcurile naturale din Africa.
Infiintat in 1972, Parcul National Uda Walawe a fost conceput, initial, ca un refugiu pentru elefanti, insa de-a lungul anilor aici si-au gasit adapostul si alte animale salbatice (bivoli, maimute, leoparzi, porci mistreti si multe altele), peste 100 de specii de pasari (in special pasari rapitoare) si reptile.

Va sfatuiesc sa optati, pentru vizitatarea parcului, pentru o excursie de o zi, organizata, care se poate rezerva de la hotel sau prin agentiile locale, pentru ca este aproape imposibil de ajuns pe cont propriu. Drumul de la Bentota pana la Uda Walawe a fost lung si greu (aproape 5 ore la dus si tot atatea la intoarcere) si am avut parte de o zi caniculara, dar a meritat. Am facut pentru prima data ceea ce se cheama jeep safari, adica am mers cu o masina de teren intr-un safari prin tot parcul, insotiti de un ghid al rezervatiei, pentru a observa, de la distanta, animalele.

Parcul nu are o vegetatie inalta abundenta, astfel ca am putut zari foarte bine turme de elefanti (sunt peste 500 de elefanti in tot parcul, in turme de cate 10-12, asa ca am vazut familii intregi, cu pui care pareau din plus), bivoli care se ascundeau de caldura in micile lacuri, un crocodil, cameleoni catarati pe crengile copacilor si sute de pasari, ale caror nume nici nu stiu cum s-ar traduce.

SL_Uda Walawe 2

SL_Uda Walawe 3

SL_Uda Walawe 5

SL_Uda Walawe 6

SL_Uda Walawe 7

SL_Uda Walawe 8

SL_Uda Walawe 10

SL_Uda Walawe 11

SL_Uda Walawe 12

SL_Uda Walawe 13

SL_Uda Walawe 14

SL_Uda Walawe 15

SL_Uda Walawe 17

SL_Uda Walawe 16

SL_Uda Walawe 18

Cameleonul!

SL_Uda Walawe 21

SL_Uda Walawe 19

SL_Uda Walawe 20

SL_Uda Walawe 22

SL_Uda Walawe 9

A fost o zi memorabila, pentru ca, pana sa ajung la Uda Walawe, nu stiam cum arata o rezervatie de asemenea proportii – in care animalele traiesc in salbaticie, omul nu intervine in niciun mod pentru a le asigura hrana sau a le usura traiul. Am vazut pentru prima data familii de elefanti in mediul lor si am ascultat sunetele fascinante ale junglei, in care exista momente de liniste completa urmate de tipetele pasarilor, fosnetul elefantilor care merg sa se adape sau balaceala bivolilor insetati.

Dar, mai ales, am vazut verde. Mult verde, atat de mult cum nu am vazut niciodata. Si nu atat in Parcul National Uda Walawe, cat pe drumul de la Bentota pana aici. Zona deluroasa din interiorul insulei Sri Lanka are un teren si clima propice cultivarii orezului, ceaiului, scortisoarei si arborelui de cauciuc, iar peisajele in care aceste culturi se intrepatrund este fantastic! Ca niste felii imense de tort, avand la baza verdele crud al orezului iesit din mlastini, la mijloc verdele smarald al arbustilor de ceai, iar deasupra verdele mai inchis, copt, al arborilor inalti de cauciuc, cu tulpini groase, drepte. Iar din loc in loc, la orele diminetii, mai ales, peste toate aceste nuante de verde pluteste un strat laptos de ceata umeda, ca o vata de zahar fina.

O imagine care se continua de-a lungul a zeci de kilometri, pe care nu te mai saturi sa o admiri din fuga masinii si pe care ai vrea sa o fotografiezi cadru dupa cadru. De aceea iubesc Asia, intre altele: pentru culorile sale, parfumul florilor sau mirosurile condimentelor!

Arborele de scorțișoară – un condiment originar din Sri Lanka

SL_cinnamon 1

SL_cinnamon 2

Arbori de cauciuc

SL_rubber tree 2

SL_rubber tree 1

 

Culturi de arbori de ceai: celebrul ceai de Ceylon – denumirea oficială a Sri Lankăi până în 1972

SL_tea tree 1

SL_tea tree 2

SL_tea tree 4

SL_tea tree 5

SL_verde 1

SL_verde 2

SL_verde 3

SL_verde 4

SL_Verde 5

Informatii utile:
Pentru excursia la Uda Walawe am apelat la sericiile agentiei locale Sunway Holidays, la recomandarea agentiei din Romania care ne-a ajutat sa organizam vacanta in Sri Lanka, Overseas Travel. Am facut rezervarile pentru excursia de o zi cu o luna inainte si am platit 120 de euro pentru transportul personal, cu sofer si ghid in limba engleza, plus 80 de euro pentru Jeep Safari la Uda Walawe, cu un ghid al parcului. Preturile sunt pentru doi adulti si un copil de 9 ani, in total. La toate acestea se adauga bacsisurile, pe care le asteapta fiecare in parte (cam 2-3 euro pentru ghidul din parc si 5-10 euro pentru ghidul si soferul care ne-au insotit de-a lungul zilei).
Drumul din Bentota pana la Uda Walawe este lung si obositor, cum spuneam, am parcurs 140 de kilometri in aproape 5 ore, cu cate o scurta oprire de 15 minute, iar plimbrea in parc a durat 2 ore. Putea fi si mai lunga, dar erau cam 35 de grade si riscam o insolatie de toata frumusetea, cu toate masurile de protectie solara pe care ni le-am luat.
Atentie: este obligatoriu sa aveti la voi apa de baut, crema de protectie solara, haine din bumbac, care sa va acopere umerii si ceva de purtat pe cap. In interiorul parcului nu exista toalete, magazine sau locuri de luat masa, ci doar la intrare, unde nu sunt bine intretinute. Dar, venind din Romania, nu e ceva ce nu am mai vazut sau experimentat!
S-ar putea sa va placa si:

Sri Lanka (3): croaziera la Mirissa, în căutarea balenelor și snorkeling la Hikkaduwa

Sri Lanka (2): Bentota in 26 de instantanee exotice  

Sri Lanka (1): Primele impresii si fotografii

Plecăm în vacanță în Sri Lanka! Unde vine asta?

 

Comentarii

Oferte speciale de sezon | Prin vacanta , 10 January 2014 at 4:40 pm

[…] Dacă vreți să evadați într-o destinație exotică, puteți să alegeți Dubai. Până la începutul lunii februarie nimeriți în plin sezon al reducerilor, temperatura este de 21-23 de grade celsius, deci numai bună de stat la o terasă și a privi agitația orașului. Am găsit oferte avantajoase aici și aici. Vă recomand sincer compania Flydubai, am fost foarte mulțumită de prețuri și serviciile de pe parcursul zborurilor din vacanța din Sri Lanka. […]

[…] Sri Lanka (4): Safari în Parcul Național Uda Walawe […]

[…] drumul către Sri Lanka, în vacanța de Anul Nou 2014, am ales, din rațiuni pur financiare, să zburăm cu Flydubai, ceea ce a presupus […]

[…] Sri Lanka (4): Safari în Parcul Național Uda Walawe […]

Lasa un comentariu