Unde poți să bei cele mai bune vinuri în Europa

Roșu, alb, rozé, spumant, sec, tânăr, vechi sau dulce? Vin să fie! Dacă vă plac vinurile bune și visați la o călătorie într-o podgorie renumită a Europei, site-ul turistic TripAdvisor a realizat, pe baza recomandărilor venite din partea turiștilor, un top al celor mai încântătoare zone viticole ale Europei.

Top 10 Wine Destinations Europe adună la un loc zece dintre cele mai renumite podgorii europene. Nu e nimic surprinzător în faptul că pe primul loc s-a instalat, confortabil, Toscana. Și nici în acela că jumătate dintre zonele viticole de renume se află în Franța, nu-i așa?

Iată topul realizat de TripAdvisor:

1. Toscana, Italia. Este greu să găsești o sticlă de vin prost în Toscana. Așa își începe site-ul turistic pledoaria pentru primul loc în topul zonelor viticole ale Europei, continuând să ne spună că până și în cea mai modestă trattoria poți bea un excelent vin roșu – vinul casei. Cele mai bune sunt Chianti (în călătoria în Toscana din 2011 am aflat că se fabrică și Chianti alb, dar nu e atât de bun precum cel roșu), Vernaccia di San Gimignano (un vin alb, originar din San Gimignano, cum arată și numele) și alte licori celebre ale zonei. O vizită în Toscana, toamna, este, așadar, genul acela de exepriență care trebuie bifată măcar o dată în viață. Numai când mă gândesc la felul în care asortează micii proprietari de magazine de vinuri sau trattorii brânzeturile de prin partea locului cu vinurile specifice, accesibile (pentru că ieftin nu e un cuvânt pe care să îl asociez cu vinurile toscane) – îmi lasă gura apă! Dar să trecem mai departe.

2. Aquitaine, Franța. Nu vă gâdilă auzul? Dar dacă spun Bordeaux? A, atunci e altceva, nu-i așa? Château d’Yquem, unul dintre cele mai bune vinuri din lume, provine de aici, scrie TripAdvisor. Și multe alte denumiri consacrate care își leagă rezonanța de zona viticolă Bordeaux.

3. Provence, Franța. Nu numai câmpurile de lavandă și soarele provensal sunt renumite în toată lumea. Ci și vinul rozé care provine de aici. Personal, nu sunt fan al vinurilor rozé, chiar nu îmi plac deloc, însă din Provence vine unul dintre cele mai bune vinuri de acest fel. Care se împacă foarte bine cu preparatele culinare din această zonă din sudul Franței, ce conțin usturoi, mai scrie TripAdvisor.

4. Umbria, Italia. Din nou, Italia! Umbria nu are renumele Toscanei, însă și aici se găsesc vinuri bune. Orvietto Classico, un vin alb sec sau dulce, după preferință, este cel mai cunoscut produs al zonei.

5. Sicilia, Italia. Marsala este unul dintre vinurile celebre ale Siciliei, iar în luna noiembrie aici are loc un cunoscut Festival al Vinului!

6. Languedoc-Roussillon, Franța. Peste două miliarde de sticle de vin (alb, roșu, rozé, spumant sau dulce) se fabrică în acestă zonă anual.

7. Burgundia, Franța. Mulți dintre turiștii care au și-au lăsat impresiile pe TripAdvisor recomandă această zonă, în care se cultivă viță de vie de peste două mii de ani, așa că nu putem spune că viticultorii de aici nu au tradiție!

8. Champagne-Ardenne, Franța. Veuve Clicquot, Dom Perignon, Cristal… să mai adaug și altceva? Cred că e de ajuns pentru a trece și această destinație pe lista must-see!

9. Costa de la Luz, Spania. Aici găsești cel mai bun sherry. E bine de știut, dacă îți place această licoare!

10. Porto, Portugalia. Vinul roșu dulce, puternic, cu gust pregnant, este renumit dincolo de granițele Portugaliei. Orice desert servit la Porto trebuie acompaniat de fluidul gros, rubiniu!

 

S-ar putea să vă placă și:

Vacanțe toscane (1): Siena și împrejurimile

Vacanțe toscane (2): Pisa, Lucca și Viareggio

Porto: ziua 2. Catedrala Se, Praca da Liberdade și plaja

 

 

 

Comentarii

Ion , 15 July 2014 at 11:02 pm

Prin Toscana am avut sansa sa ajung si chiar sa particip la o ‘degustare’ de vinuri, ca etapa a unui mini-circuit in zona. Ne-au servit 3 vinuri, toate foarte bune. Am remarcat ca si in poza dvs pe doua sticle (cele cu vin rosu probabil) apare emblema vinurilor din zona, cocosul. Din pacate in magazinele noastre se gasesc multe vinuri cu titulatura ‘Chianti’, a caror calitate nu are nicio legatura cu cele din zona. Am baut chiar si o sticla de ‘Bordeaux’, oribil. In legaura cu cele din hipermarketurile noastre au fost insa si surprize foare placute, si chiar in categoria de preturi mici: 2 vinuri de Ostrov, un vin din Chile si unul spaniol. Au fost cat de cat ok si italienele Montepulciano d’Abruzzo si inca unul din Sicilia.

Lasa un comentariu