Vacanță în Croația (6): Lacurile Plitvice

Croatia Plitvice_ziua 2_17

16 lacuri, nenumărate cascade, ape în nuanțe incredibile de turcoaz, albastru și verde, căderi de apă ce pulverizează fin răcoarea și multă, multă verdeață. Rezervația Lacurilor Plitvice este locul de care nu te saturi niciodată. Iar pentru mine, este adevărata chemare a Croației, cu toată Adriatica și cu Dubrovnik-ul ei cu tot.

Rezervația Lacurilor Plitvice este Motivul pentru care am ales, în vara lui 2013, Croația. Primul gând pe care l-am avut când am ajuns acolo, în parc, a fost acela că natura ne-a dăruit tot ce a putut ea mai frumos, într-un singur loc. Aici, la Plitvice, peisajele, liniștea, culorile și armonia cu care toate acestea se îmbină sunt așa cum nu le-am întâlnit nicăieri în lume.

Am citit, am ascultat și, mai ales, am văzut multe (în fotografii) despre acest loc atât de frumos și atât de aproape de România, despre care, până acum un an și ceva – recunosc cu rușine – nu știam nimic.

Cred că mai bine am să las fotografiile să vorbească, pentru că drumul e simplu. O dată ajunși în Croația, autostrada te poartă către Zagreb, apoi direcția Karlovac. Indicatoarele te poartă foarte simplu către Nacionalni park Plitvička jezera. De la Zagreb la Plitvice sunt 137 de km, însă nu e numai autostradă, la un moment dat se iese din autostradă și se merge pe un drum foarte frumos, cu câte o bandă pe fiecare sens, dar bun, bine marcat.

Croatia Plitvice 1

Pentru vizitarea parcului lacurilor Plitvice ne-am cazat în localitatea Grabovac, la o distanță de 7 km. Am stat la Plitvicky Dvori, despre care am mai scris și aici.

Parcul este mare. Imens. În funcție de timpul fiecăruia, se poate, vizita într-o zi – ceea ce presupune, însă, un efort destul de mare – sau, mai bine, în două zile, existând și bilete pentru două zile. Există mai multe trasee, explicate la intrare, de câte 2, 4, 6 sau 8 ore. Prețul biletului este mare (foto jos), dar merită. În acest preț intră plimbarea cu vaporașul sau trenulețul electric (de fapt, un fel de autobuz cu mai multe vagoane).

Croatia Plitvice 3

Croatia_Plitvice_preturi

Parcul Național Plitvice are reguli foarte stricte, în sensul în care nu ai voie să te abați de la traseul marcat, trebuie să respecți curățenia și liniștea, să folosești numai locurile special amenajate pentru a lua masa și toaletele din incinta parcului. Partea bună este, însă, aceea că te lasă să intri cu apă și mâncare de acasă (spre deosebire de parcurile americanilor sau emiratezilor, unde trebuie să cumperi numai de la ei).

Nici parcarea nu este ieftină, costă 7 kuna/oră sau 70 kuna/zi (1 euro=7,5 kuna, moneda croată). Există două intrări principale, fiecare cu parcarea sa, suficient de încăpătoare. În prima zi am optat pentru traseul B (și am parcat la intrarea nr. 1), iar a doua zi pentru traseul E (intrarea nr. 2). Cum spuneam, am cumpărat bilete pentru două zile, care au costat 180 kuna/adult și 90 kuna/copil. Au fost trasee pe care le-am făcut în 3-4 ore și a fost o alegere foarte bună, pentru că am mers mult (muuult) pe jos, pe o căldură foarte mare.

Dacă vizitați Plitvice vara, sfatul meu este să porniți de dimineață, devreme, să vă luați încălțăminte comodă (pantofi sport sau de trekking), cu șosete din bumbac – în niciun caz sandale sau flip-flops! Luați-vă apă, ceva de mâncare (găsiți și în incinta parcului, dar numai în anumite locuri), cremă de protecție solară și acoperiți-vă capul.

Plitvice este un loc unic. Este o minune a naturii, acolo m-am simțit ca într-un decor de basm. Realitatea de acolo a depășit așteptările – și așa, destul de mari. Acolo, la Plitvice, am înțeles cu adevărat măreția naturii și i-am mulțumit pentru că a desenat și ne-a lăsat ceva atât de frumos.

Rezervația Lacurilor Plitvice este cel mai vechi parc natural din sud-estul Europei, fondat în anul 1949. Este o zonă protejată, care face parte din Patrimoniul UNESCO. Culorile fabuloase ale lacurilor se datorează depunerilor de travertin, care schimbă periodic cursul apelor. Găsiți tot ce vreți să știți pe www.wikipedia.com. Informații despre prețuri și program găsiți pe site-ul parcului.

Croatia Plitvice 4

Croatia Plitvice 5

Croatia Plitvice 6

Croatia Plitvice 8

Croatia Plitvice 9

Croatia Plitvice 11

Croatia Plitvice 12

Croatia Plitvice 13

Croatia Plitvice 14

Croatia Plitvice 15

Croatia Plitvice 16

Croatia Plitvice 17

Croatia Plitvice 18

Croatia Plitvice 19

Croatia Plitvice 20

Croatia Plitvice 21

Croatia Plitvice 22

Croatia Plitvice 23

Croatia Plitvice 27

Croatia Plitvice 28

Croatia Plitvice 29

Croatia Plitvice 30

Croatia Plitvice 31

Croatia Plitvice 32

Croatia Plitvice 33

Croatia Plitvice 35

Croatia Plitvice 42

Croatia Plitvice 36

Croatia Plitvice 19

Ziua 2

Croatia Plitvice_ziua 2_1

Croatia Plitvice_ziua 2_2

Croatia Plitvice_ziua 2_3

Croatia Plitvice_ziua 2_4

Croatia Plitvice_ziua 2_6

Croatia Plitvice_ziua 2_7

Croatia Plitvice_ziua 2_8

Croatia Plitvice_ziua 2_9

Croatia Plitvice_ziua 2_10

Croatia Plitvice_ziua 2_11

Croatia Plitvice_ziua 2_12

Croatia Plitvice_ziua 2_13

Croatia Plitvice_ziua 2_14

Croatia Plitvice_ziua 2_15

Croatia Plitvice_ziua 2_16

Croatia Plitvice_ziua 2_17

Croatia Plitvice_ziua 2_18

 

Foto: arhiva personală

 

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Croația (5): informații utile despre drum și prețuri

Vacanță în Croația (4): o zi la Split

Vacanță în Croația (3): popas la Zadar

Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb

Comentarii

Bia , 22 August 2013 at 4:00 pm

Da, un loc fabulos în care îmi doresc să ajung, de fapt este MOTIVUL pentru care vreau să ajung în Croatia, el și Zagreb-ul. De mare nu sunt foarte curioasă, dar dacă tot as fi acolo, as trage o fugă de relaxare cateva zile 😀

[…] Vacanță în Croația (6): Lacurile Plitvice […]

Lasa un comentariu