Vacanță în Toscana: o zi la Arezzo

Timp de aproape o săptămână, la mijloc de toamnă, în octombrie 2016, am cutreierat dealurile Toscanei. Fără un scop (foarte) precis, greșind drumul și descoperind întâmplător căi frumoase de-ți tăiau răsuflarea, am avut parte de o vacanță relaxată, cu bucate și vinuri alese.

arezzo-15

În estul Toscanei, la 80 de km de Florența, se află micul oraș Arezzo, cu o istorie bogată, care ajunge până în vremurile etruscilor. În epoca medievală, Arezzo rivaliza cu Siena și Florența și este locul prin care au trecut mari personalități ale Italiei: Petrarca, Michelangelo sau pictorul și arhitectul Giorgio Vasari, printre alții.
Arezzo mai este celebru datorită festivalului medieval intitulat Giostra del Saracino, care se desfășoară de două ori pe an, în iunie și septembrie, un turnir care îmbracă tot orașul în sărbătoare și care are loc în Piazza Grande. Cavaleri în costume medievale iau parte la jocuri și lupte tradiționale, într-un spectacol unic.

Piazza Grande din Arezzo

arezzo_piazza-grande_1

arezzo_piazza-grande_2

arezzo_piazza-grande_3

arezzo_piazza-grande_4

arezzo_piazza-grande_5

arezzo_piazza-grande_pano-1

arezzo_piazza-grande_pano-2

arezzo_piazza-grande_pano-3

De altfel, Piazza Grande este punctul central al micului oraș toscan, o piață medievală cu formă neregulată, străjuită de clădiri importante ale orașului: Palazzo delle Logge, Palazzo della Fraternita dei Laici sau Palazzo del Tribunale. Plus cafenele, restaurante, magazine de suveniruri și terase pe care merită să vă opriți ca să admirați farmecul întregii piețe.
Din Piazza Grande puteți să o luați pe Corso Italia, spre Dom, trecând pe lângă frumoase biserici franciscane și case medievale. În Arezzo mai puteți vizita Muzeul de Artă Medievală și Muzeul Arheologic.

arezzo-1

arezzo-2

arezzo-3

arezzo-4

arezzo-5

arezzo-6

arezzo-7

arezzo-10

arezzo-11

arezzo-12

arezzo-13

Domul din Arezzo

arezzo-14

Când am planificat vacanța din octombie 2016 – a treia vizită în Toscana – am fost foarte aproape de a ne stabili “tabăra” la Arezzo, pentru a vizita zona Chianti. După puțină documentare, am ales Cortona și bine am făcut, pentru că este un oraș mai mic și mai turistic, dar mult mai pitoresc, cocoțat în vârful unui deal, cu o panoramă foarte frumoasă. Arezzo este ceva mai agitat decât Cortona, cu trafic, oameni grăbiți și atmosferă “de lucru”, deci alegeți ceea ce credeți că vi se potrivește mai bine! Orice ați alege, însă, purtați încălțăminte comodă, pentru că străzile pietruite care urcă și coboară cer pantofi comozi!

FOTO: Arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Ce puteți face într-un city-break la Florența

Vacanță în Toscana: Castello di Brolio

Zâmbete la Sorrento

Lasa un comentariu