Încă nu mi-e foarte clar dacă denumirea orașului italian Sorrento vine de la cuvântul surâs, dar mie așa-mi place să cred. Și mai cred că de aceea toată lumea e cu zâmbetul pe buze la Sorrento, celebra stațiune de vară din Golful Napoli, udată de Marea Tireniană.
Vesel, colorat, mic – dar cochet, plin de turiști îmbrăcați elegant la ora cinei, Sorrento păstrează mult din luxul de la începutul și mijlocul secolului al XX-lea, când era o stațiune estivală celebră în toată lumea. Chiar dacă nu are o plajă în adevăratul sens al cuvântului, poziția sa – aproape de Napoli, Pompeii sau Amalfi și Positano – l-a ajutat să se mențină ca unul dintre orașele căutate de turiști, mai ales ca bază pentru explorarea acestei frumoase părți de Italie.
În vacanța noastră din aprilie 2016 nu ne-am cazat în Sorrento, speriați puțin de prețurile hotelurilor, ci la Massa Lubrense, o mică localitate aflată la aproximativ 9 km de oraș. Dar la Sorrento începeau și se terminau aproape toate zilele, pentru că de aici am luat trenul spre Napoli sau Pompeii, tot de aici am luat vaporașul spre Amalfi, aici ne-a lăsat autobuzul dinspre Positano și se mai poate ajunge, pe mare, la Positano, pe insulele Capri sau Ischia. Este un nod care face legătura, cu trenul, autobuzul sau vaporul, cu multe destinații din împrejurimi și este, practic, poarta către Coasta Amalfitană.
Ce e de făcut în Sorrento?
Piața centrală a micului oraș poartă numele lui Torquato Tasso – faimosul poet din secolul al XVI-lea, care s-a născut pe aceste meleaguri. Dinspre Piața Tasso se deschide o frumoasă panoramă către Golful Napoli și de aici pornesc, practic, toate drumurile: către marina Grande sau marina Piccola, către Museo Correale (unde puteți vedea colecții de obiecte de artă și artefacte romane, printre altele), către străduțele din centrul istoric al orașului sau către Corso Italia, principală stradă cu magazine și gelaterii din Sorrento.
Piața Tasso
Pe străzile pietonale din centrul istoric al orașului se găsesc restaurante pentru toate gusturile și buzunarele, unde am mâncat pizza, paste și prăjituri cu lămâie memorabile! Nu cred că există un loc în care să nu mănânci bine aici, poate, doar, prețuri prea mari. Și peste tot dai peste chelneri sau barmani români de treabă, muncitori, pretenoși, care îți recomandă ce e mai bun din meniu.
Restaurantul L’Abate din centrul orașului ne-a făcut să revenim, pentru că aici am mâncat paste și pizza delicioase
Pentru că am pomenit de lămâi, Sorrento este locul în care s-a născut limoncello, deliciosul lichior de lămâie! Dar la restaurantele și terasele din zonă sunt și vinuri bune sau lichioruri din portocale, pepene galben și multe alte băuturi locale absolut delicioase.
La capitolul cumpărături, merită să luați lichior din magazinele cu produse tradiționale, dulcețuri, șerbeturi sau bomboane din lămâie. Aici, practic, se prepară aproape orice din celebrele citrice de Sorrento, chiar și friptură sau pizza cu lămâie! Fructele se mai găsesc imprimate pe tot felul de obiecte de bucătărie, care mie îmi plac, chiar dacă uneori sunt la limita bunului gust.
Am lăsat special la urmă deserturile pe care le-am gustat la Sorrento, pentru că mi-e greu să le descriu în cuvinte. Prăjiturile cu cremă și glazură de lămâie, înghețata, sorbeto, deserturile tradiționale cu blat de pandișpan însiropat bine de tot (cu sirop de lămâie, ce altceva?!) și cremă de mascarpone, torturile de ciocolată, portocale și nuci și muuulte alte prăjituri sau fursecuri sunt absolut periculos de bune! Cu ricotta, fistic, căpșuni, nuci, ciocolată sau citrice, pe gustul oricui!
Mi-aș dori să revin, într-o zi, în sudul Italiei, pentru că au rămas încă multe locuri nedescoperite. Orășelele dintre Sorrento și Napoli sau micile porturi din jur sunt locuri de vacanță minunate, în care singurul neajuns sunt kilogramele cu care rămâi după fiecare călătorie în Italia!
FOTO: Arhiva personală.
S-ar putea să vă placă și:
Coasta Amalfitană: Positano și Amalfi
Plimbare pe Coasta Amalfitană și Insula Capri
10 motive pentru care iubesc Italia
Ce am mâncat bun în sudul Italiei
La plimbare prin Roma în 50 de fotografii
Ce poți face în vacanță cu copiii la Roma
Ce am mâncat (și am băut) bun în Sardinia
Și mie mi-a plăcut foarte mult Sorrento, am mers chiar anul acesta în august. Prețurile la cazare sunt într-adevăr cam piperate, dar am închis un pic ochii la prețuri de data asta, când am călătorit în luna de miere.
Gelato a fost demențial, m-aș întoarce aici cu mare bucurie!