Vacanță în Croația (7): Dubrovnik

Croatia_Dubrovnik 30

Despre Split am spus că seamănă cu un oraș toscan, Zadar este ca o stațiune luxoasă de pe malul Mării Mediterane, însă Dubrovnik… este Dubrovnik. Nu pot să îl compar cu niciun alt loc, pentru că este unic, are atât de multă personalitate, este cosmopolit, exotic, încărcat de istorie, cald și primitor – cum nu am mai întâlnit nicăieri până acum.

Chiar și croații sau vecinii lor, turiștii veniți de peste tot și ghidurile spun că Dubrovnik este diferit de restul Croației. Și asta se datorează, în mod special, și istoriei lui agitate. Orașul vechi, cu zidurile sale fortificate, care apar în mai toate ilustratele celebre, atașate Croației, este de o frumusețe aparte, are atâta armonie și este de un exotism cum nu am mai văzut nicăieri în Europa. Vizitați Dubrovnik-ul, dacă aveți ocazia, pentru că merită, chiar dacă este un oraș scump, plin de turiști în timpul verii (mai ales din cauza vaselor uriașe de croazieră care acostează în port și din care se revarsă zilnic sute de turiști) și foarte cald în sezonul estival.

Am intrat în orașul vechi prin Poarta Pile – împreună cu hoardele de turiști – și am mers pe frumoasa stradă principală, Stradun, pavată cu piatră albă, strălucitoare și mărginită de restaurante, cafenele, magazine de suveniruri și haine de lux sau galerii de artă.

Poarta Pile

Croatia_Dubrovnik 7

Stradun

Croatia_Dubrovnik 2

Croatia_Dubrovnik 24

Croatia_Dubrovnik 49

Croatia_Dubrovnik 51

Croatia_Dubrovnik 10

Ne-am pierdut prin labirintul de străduțe strâmte, am admirat palatele venețiene și am savurat felii imense de pizza și înghețată delicioasă. Am vizitat zidurile și am ieșit prin Poarta Ploce către port, unde se află înșirate terase cu mâncare buuună de tot – fructe de mare, salate, deserturi locale, înghețată și bere.
În port sunt mulți agenți locali care vă propun excursii pe mare pentru toate gusturile și buzunarele.

Croatia_Dubrovnik 25

Croatia_Dubrovnik 33

Croatia_Dubrovnik 34

Croatia_Dubrovnik 35

Croatia_Dubrovnik 36

Croatia_Dubrovnik 37

Croatia_Dubrovnik 38

Croatia_Dubrovnik 39

Merită să vizitezi zidurile orașului vechi Dubrovnik? Categoric, DA! Este o experiență de neuitat. Intrarea se află imediat după Poarta Pile, în stânga, biletele costă 90 de kuna pentru adulți și 30 de kuna pentru copii (1euro=aproximativ 7,5 kuna), nu se acceptă euro și programul este, în luna august, între 8-19.30, dar variază în funcție de sezon (ora la care răsare sau apune soarele).

Zidurile orașului vechi

Croatia_Dubrovnik 9

Croatia_Dubrovnik 8

Croatia_Dubrovnik 11

Croatia_Dubrovnik 12

Croatia_Dubrovnik 13

Croatia_Dubrovnik 14

Croatia_Dubrovnik 15

Croatia_Dubrovnik 16

Croatia_Dubrovnik 17

Croatia_Dubrovnik 18

Croatia_Dubrovnik 19

Croatia_Dubrovnik 20

Croatia_Dubrovnik 21

Croatia_Dubrovnik 22

O altă experiență care nu trebuie ratată la Dubrovnik este plimbarea cu telegondola deasupra orașului vechi. Stația de telegondolă se află foarte aproape de intrarea în partea veche a Dubrovnik-ului, căutați indicatoarele pentru Dubrovnik Cable Car. Un bilet dus-întors costă 94 de kuna pentru adulți și 40 de kuna pentru copii. Telegondola vă duce, în patru minute, la 405 m deasupra orașului, iar panorama care se deschide de aici este fabuloasă! Sus veți găsi free wi-fi, toalete, un restaurant și un magazin de suveniruri. Și mulți turiști! Găsiți mai multe detalii aici.

Croatia_Dubrovnik 28

Croatia_Dubrovnik 29

Croatia_Dubrovnik 31

Croatia_Dubrovnik 32

 

Dubrovnik a rămas în sufletul meu și, chiar dacă am stat câteva zile aici, am plecat cu impresia că nu l-am cunoscut destul de bine. Vreau să revin la Dubrovnik, măcar pentru priveliștea de deasupra orașului vechi, pentru a mă plimba printre zidurile din piatră sau pentru înghețata delicioasă!

Croatia_Dubrovnik 41

Croatia_Dubrovnik 43

Croatia_Dubrovnik 44

Croatia_Dubrovnik 47

Croatia_Dubrovnik 42

Croatia_Dubrovnik 48

 

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Croația (6): Lacurile Plitvice

Vacanță în Croația (5): informații utile despre drum și prețuri

Vacanță în Croația (4): o zi la Split

Vacanță în Croația (3): popas la Zadar

Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb

Comentarii

[…] Vacanță în Croația (7): Dubrovnik […]

Manu Tanase , 19 May 2017 at 11:11 pm

Mulțumesc mult in primul rând pentru toate postările tale foarte folositoare . Plănuiesc o călătorie in Croația dar după ce călătorim atât prin țara și vizitam tot ce se poate vizita vrem sa ne relaxam câteva zile la plaja . Se poate sa ne recomanzi o locație cu plaja frumoasa ? Mulțumesc

Cristiana Constantinescu (author) , 22 May 2017 at 12:52 pm

Bună, Manu, mulțumesc pentru aprecieri! Referitor la plajă, eu am fost pe Coasta Dalmată, nu și prin insule, iar coasta este stâncoasă, nu prea găsești plaje late, cu nisip, cum ne plac nouă și cum sunt la Marea Neagră. Sincer, nu prea pot să recomand o plajă anume, la Dubrovnik am găsit o plajă numai cu pietre de mărimea unui ou sau una din care săreai de pe stânci în apă – deci, practic, nu era o plajă. La Split am dat de o plajă cu nisip și pietre mari, foarte îngustă. Oricum, recomand papucii speciali de plajă pentru Croația. Deci nu prea pot să recomand o plajă în mod special, pot să spun că în zona Dubrovnik e frumos, sunt hoteluri bune și probabil și plaje mai frumoase. Te sfătuiesc să cauți pe Lonely Planet sau Trip Advisor plaje recomandate de alți turiși, îmi pare rău că nu te pot ajuta mai mult! Vacanță frumoasă!

Lasa un comentariu