Vacanță în Sardinia (4): două zile la Alghero

Sardinia_Alghero 12

În vacanța petrecută în Sardinia în iulie 2014 am vizitat, în treacăt, și orașul Alghero, de pe coasta vestică a insulei, și am descoperit o mică localitate cochetă, cu o istorie vastă.

Alghero a fost, pentru noi, un punct de tranzit, așa că nu am zăbovit mai mult de câteva ore în acest oraș din provincia Sassari, din vestul Sardiniei. Dar pot să vă spun că are o plajă lungă și frumoasă, un centru cu străduțe înguste, piațete cu statui, fântâni arteziene și case galbene cu obloane verzi, în stil mediteranean și frumoase clădiri în stil maur. Pentru că, datorită poziției sale din Marea Mediterană, Sardinia a fost, timp de mai mulți ani, colonie catalană. De altfel, catalana este, alături de italiană, limbă oficială a orașului Alghero – un aspect unic în Italia.

Sardinia_Alghero 2

Sardinia_Alghero 3

Alghero este un oraș destul de liniștit, potrivit pentru familii sau găști de tineri care nu caută destinații cu o viață de noapte trepidantă. Este locul în care veți găsi o plajă întinsă, un port din care puteți face numeroase excursii în jur și un centru plin de cafenele, restaurante, pizzerii, magazine de suveniruri, gelaterii și boutique-uri elegante. Dacă vă place agitația, mergeți pe coasta de est a Sardiniei! Iar dacă vreți și mai multă liniște, duceți-vă la Bosa, la aproximativ 55 de km de Alghero.

Merită să faceți o plimbare prin centrul vechi al orașului, ca să admirați clădirile vechi de sute de ani, bisericile în stil gotic, zidurile groase ale fortăreței sau unul dintre frumoasele turnuri străvechi ale orașului, care se păstrează surprinzător de bine. Iar apoi să vă “premiați” cu o înghețată de la Gelateria Artigianale Piter, de pe Via Carlo Alberto, sau cu o felie de pizza savurată pe stradă. Pizza la felie, cumpărată din micile pizzerii fără mese, doar cu o tejghea unsuroasă, care costă între 1-4 euro/felia, este atât de bună, încât nu te poți opri din mâncat!

Alghero nu este un oraș mare, are 44.000 de locuitori, iar în lunile iulie și august populația sa se dublează, ca urmare a invaziei turiștilor. Are un aeroport situat la numai 10 km. Oferte avantajoase la biletele de avion găsiți pe bileteavion.ro.

Torre Sulis, unul dintre turnurile care par că veghează orașul Alghero

Sardinia_Alghero 1

Sardinia_Alghero 6

Sardinia_Alghero 7

Sardinia_Alghero 8

Sardinia_Alghero 9

Sardinia_Alghero 10

Sardinia_Alghero 13

Sardinia_Alghero 15

Sardinia_Alghero 16

Sardinia_Alghero 18

Sardinia_Alghero 19

Sardinia_Alghero 21

Sardinia_Alghero 20

Sardinia_Alghero 22

Sardinia_Alghero 23

Sardinia_Alghero 26

Sardinia_Alghero 27

La Gelateria Artigianale Piter, de pe Via Carlo Alberto, găsiți cea mai bună înghețată italiană!
Sardinia_Alghero 4

Sardinia_Alghero 17

 

Portul din Alghero este, de asemenea, un punct de atracție pentru turiști, pentru că de aici pleacă, zilnic, ambarcațiuni de diferite dimensiuni, cu prețuri variate, către Grota lui Neptun și multe alte atracții ale zonei. Din păcate, nu vă pot da mai multe detalii, pentru că nu am fost în niciuna dintre excursii, dar dacă faceți o simplă plimbare prin port vă puteți forma rapid o idee despre destinații și prețuri și puteți alege în funcție de dorințe, timp, bani și gusturi. La orice oră găsiți oferte pentru excursii pe mare sau cu autocarul în împrejurimi.

Sardinia_Alghero 11

Sardinia_Alghero 12

 

Dacă vă place coralul, orice model și orice culoare – aici este locul din care puteți cumpăra bijuterii cu coral! Centrul vechi al orașului Alghero este plin de magazine de bjuterii pentru toate buzunarele, în vitrinele cărora puteți admira monturi grațioase în aur sau argint, cu coral de diferite culori – chiar și negru! – și alte pietre semiprețioase sau perle.

Sardinia_Alghero 5

 

La întoarcerea cu avionul din Alghero, am avut parte de un cer atât de senin, încât am văzut albastrul mării Mediterane, portul și zidurile gălbui ale fortăreței în toată splendoarea lor. Ca și cum aș fi desenat o hartă, pe care am așezat case, bărcuțe cu pânze, alei și valuri înspumate, o plajă lungă și faleze nesfârșite. Iubesc Italia.

Sardinia_Alghero 28

Sardinia_Alghero 29

Sardinia_Alghero 32

Sardinia_Alghero 33

Sardinia_Alghero 34

Sardinia_Alghero 35

Sardinia_Alghero 36

 

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Sardinia (1): trei zile la Bosa

Vacanță în Sardinia (2): croazieră pe mare, la San Teodoro

Vacanță în Sardinia (3): o zi la Porto Cervo

Ce am mâncat (și am băut) bun în Sardinia

Lasa un comentariu