Vacanță în Zakynthos: o zi la Porto Limnionas

Când spui Zakynthos te gândești, automat, la celebra plajă Navagio – sau Shipwreck, denumire datorată epavei care stăpânește acest loc unic în lume.
Într-adevăr, cred că primul lucru pe care ar trebui să îl faci când ajungi pe insula ionică Zakynthos este… o baie bună în apele ei limpezi, de un albastru incredibil, iar apoi să iei o excursie la Navagio. Da, este plină de turiști, supraexpusă, dar niciodată supraestimată. Plaja un loc special, desenat în culori incredibile, în care razele soarelui se reflectă în fiecare moment în feluri diferite și cu o liniște și ecouri pe care nu le-am întâlnit nicăieri.
Dar despre Navagio am scris în urmă cu ceva vreme, când am vizitat prima dată Zakynthos. Revenind aici după patru ani, adică în august 2016, am căutat să vedem locuri noi. Și cea mai frumoasă zi din săptămâna de pe insulă a fost cea petrecută la Porto Limnionas.

Zakynthos 16_Porto Limnionas 1

 

Un loc ascuns, sălbatic, izolat, stâncos, unde se ajunge greu, dar de o frumusețe greu de descris. Nu are plajă, există o singură tavernă cu prețuri piperate, este aglomerat și se parchează greu – dar este atât de frumos, încât nimic din toate astea nu contează! Poți petrece aici o zi întreagă și îți vei dori să revii.

La Porto Limnionas lumea vine pentru farmecul locului, pentru a sta la soare într-un peisaj superb, pentru a face baie în apele limpezi și pentru a admira lumina sublimă a apusului. Cum spuneam, nu este plajă cu nisip, ci stânci alunecoase, așa că aveți nevoie de pantofi speciali pentru plajă. Dacă sunteți amatori de snorkeling, neapărat luați măștile și tuburile cu voi! Apa este foarte curată și adâncă, nu sunt foarte mulți pești, dar a face snorkeling aici este o experiență care nu trebuie ratată.
Pentru cei mai curajoși, în micul golf stâncos sunt peșteri interesante, unde puteți avea parte de senzații tari, înotând prin apa rece și întunecată!

Zakynthos 16_Porto Limnionas 2

Zakynthos 16_Porto Limnionas 6

Zakynthos 16_Porto Limnionas 7

Zakynthos 16_Porto Limnionas 8

Zakynthos 16_Porto Limnionas 9

Zakynthos 16_Porto Limnionas 12

Zakynthos 16_Porto Limnionas snorkeling

Zakynthos 16_Porto Limnionas 15

Zakynthos 16_Porto Limnionas 16

Zakynthos 16_Porto Limnionas 13

 

Cum se ajunge? Am stat în Tsilivi, zona de nord-est a insulei Zakynthos, iar Porto Limnionas se află în partea diametral opusă, în vest. Practic, am traversat toată insula, prin micul oraș Agios Leon, trecând pe lângă dealuri cu pini, livezi de măslini și sate tipic grecești, cu mănăstiri curate, flori violet cățărate pe ziduri albe și bătrâni care stau de vorbă în poartă. Dacă drumul nu era atât de îngust și nu eram, un pic, speriată de serpentine, m-aș fi oprit pentru mai multe fotografii.

Drumul către Porto Limnionas traversează muntele

Zakynthos 16_1

Zakynthos 16_3

Zakynthos 16_4

 

  • Bine de știut:
    – Drumul până aici este anevoios, pentru că e îngust, se traversează muntele, sunt serpentine, dar este asfaltat și nu e aglomerat;
    – La Porto Limnionas este o singură tavernă – unde puteți mânca preparate tradiționale din pește, carne, salate și alte mâncăruri grecești, au bere rece și înghețată, dar prețurile nu sunt mici;
    – Luați-vă la voi încălțăminte de plajă (pantofi speciali, nu flip-flops sau sandale), prosoape, cremă de protecție solară. Sunt câteva șezlonguri, dar prea puține pentru câtă lume vine.

Chiar dacă nu găsiți aici facilități și drumul pare descurajant, credeți-mă, merită să veniți la Porto Limnionas!

Zakynthos 16_Porto Limnionas 3

Zakynthos 16_Porto Limnionas 4

Zakynthos 16_Porto Limnionas 5

Zakynthos 16_Porto Limnionas 10

Zakynthos 16_Porto Limnionas 11

Foarte aproape se află un alt loc frumos, pe care nu am apucat să îl vedem: Porto Roxa, cu 3 km înainte, unde este, de asemenea, o tavernă, un golf stâncos, asemănător ca peisaj și un mic port pentru cei care vin aici cu ambarcațiuni.

Zakynthos 16_Porto Limnionas 14

Foto: arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Shipwreck view din Zakynthos: un peisaj amețitor

Keri Caves, Insula Marathonissi și țestoasele din Zakynthos

Shipwrech Beach, Zakynthos: frânturi dintr-o vedere

Plaja Xygia din Zakynthos, un adevărat SPA în aer liber!

Zakynthos: fotografii înecate în albastru

Comentarii

Leaţu Dragos , 9 March 2019 at 3:21 pm

Cred că am fost în Zakinthos de 10 ori…şi tot nu mă satur!…O insulă de vis…O recomand din tot sufletul…Într-un cuvânt…VIS!…Vă doresc vacanță frumoasă!

Lasa un comentariu