Italia+Mâncare=Infinit. Despre gastronomia italiană aș putea să scriu fără să mă opresc. Noroc că, la un moment dat, mi s-ar face atât de foame, încât aș pleca să-mi fierb niște paste, să tai niște roșii cu mozzarella sau să înmoi o baghetă proaspătă în ulei de măsline.
Mâncarea este ridicată la rang de artă în Italia și, așa cum această țară este prima care îmi vine în minte atunci când spun cuvântul vacanță – la fel, termenul de mâncare este sinonim cu preparatele italiene, din punctul meu de vedere. Iar sudul Italiei a adunat crema gusturilor din toată țara. Pizza s-a născut la Napoli. Salata Caprese vine… din Capri, certo! Limoncello cel mai bun se face din lămâile de Sorrento. Cele mai gustoase roșii din lume sunt, fără exagerare, roșile San Marzano, care vin tot din sudul Italiei. Deci nu ratați o pizza margherita la Napoli, un limoncello (sau mai multe) sau salata Caprese în zona Sorrento!
Salată Caprese
Sudul Italiei este foarte generos în preparatele din fructe de mare, care sunt proaspete, delicioase, gătite simplu și nu au prețuri mari, așa cum v-ați aștepta! Trebuie să mâncați midii (Cozze) dacă vizitați Coasta Amalfitană sau zona Sorrento: cu sos roșu, în unt, în suc propriu cu piper sau picante, după gustul fiecăruia, au un gust divin! Specialitățile locale sunt Cozze marinara (cu sos de roșii, puțin ardei iute și pătrunjel, servite cu felii de pâine prăjită) și Impepata di Cozze – un fel de mâncare foarte simplu, în care midiile proaspete sunt fierte în suc propriu cu piper. Peștele este mai scump, dar foarte gustos, proaspăt și gătit simplu, cu legume și ierburi care în această parte de lume au un gust autentic.
Cozze Marinara, alături de Spaghetti alle vongole (spaghete cu scoici)
Creveți la grătar
Tot legumele și condimentele sunt de vină și pentru gustul unic al pastelor făcute în casă din zona Napoli-Sorrento-Amalfi. Am testat Cannelloni cu ricotta și sos de roșii – pastele în formă de clătite, umplute cu brânză, carne de vită și roșii, tortellini și ravioli – paste umplute cu carne sau brânză, sos de roșii și busuioc – foarte, foarte bune. Și pastele cu scoici (Pasta alle vongole) merită încercate!
Cannelloni cu ricotta, carne tocată, roșii și busuioc
Tortellini caprese
Ravioli caprese
Pasta alle vongole (Paste cu scoici)
Gnocchi (paste pufoase făcute din cartofi) cu spanac și somon
Ca să vizităm Sorrento, Coasta Amalfitană, Napoli, Pompei și împrejurimile am stat, în vacanța de primăvară din 2016, într-o mică localitate de lîngă orașul Sorrento – Massa Lubrense. În portul acestui oraș am găsit un restaurant foarte bun: Funiculi Funicula, unde am ales un “platouaș” cu pește și fructe de mare.
Când vine vorba despre pizza (fac ce fac și revin tot la pizza, dar dă dependență!) – alegeți pizza Margherita. Veți avea surpriza să descoperiți că este altfel decât pe la noi, are un blat mai gros, bucăți mari de mozzarella gustoasă și elastică, roșii cherry tăiate pe jumătate și presărate din belșug, puțin busuioc proaspăt și… atât! Nu pot să descriu gustul divin…
Pizza margherita cu anchois
Adevăratul dușman al taliei sunt, însă, deserturile din sudul Italiei. Peste tot veți da de celebrele Sfogliatelle – un produs de patiserie cu muulte straturi de foitaj, umplut cu ricotta și pudrat cu zahăr care mie, personal, mi sa părut mult prea dulce. Dar când vine vorba despre Baba al Rhum… nu mă pot abține: prăjitura dintr-un aluat de cozonac simplu, înecat în rom, este unul dintre deserturile mele preferate din toată lumea! Vă povesteam despre lămâile de Sorrento, care sunt celebre pentru sucul abundent, aroma și parfumul speciale. Nu se putea să nu inventeze italienii ăștia și deserturi cu lămâi, evident. Așa că merită să încercați (adică să înfulecați, mai pe românește) Delizie al Limone, o prăjitură cu puțin aluat de chec și muuultă cremă de lămâie.
Prăjitură cu lămâie și tartă cu căpșuni
Sigur, veți găsi tort de lămâie, fursecuri cu lămâie, tarte, înghețată, iaurt, sorbet, chiar și pizza cu lămâi de Sorrento în tot sudul Italiei! Apoi, multe tarte cu fructe de sezon și cremă de vanilie ușoară și dulce, tort cu brânză ricotta și pere și, bineînțeles, înghețată fabuloasă, care însoțește tot felul de budinci fierbinți cu ciocolată sau fructe.
Tiramisu cu înghețată de ciocolată
Budincă cu cremă și înghețată de vanilie
Souffle de ciocolată cu înghețată de mango
Orice masă se încheie cu limoncello, nu uitați! Așa se și începe, iar între mese, la cafea, tot limoncello, cum altfel?! Câtă lipsă de imaginație…
Prețurile variază foarte mult de la un oraș la altul sau dintr-un local în altul. În Napoli, în centrul vechi al orașului, puteți mânca fără griji pizza la felie din aproape orice loc vă place, la prețuri mici. Midiile nu sunt scumpe, chiar și la restaurant puteți găsi un meniu cu midii și o băutură, sub 10 euro. La restaurant, o pizza generoasă pornește de la 5 euro și poate ajunge până la 2, depinde de zone și pretențiile localurilor. Prăjiturile sunt cam 3-5 euro.
Unul dintre cele mai bune restautante la care am revenit la Sorrento este L’Abate, în Piazza Sant Antonio nr. 24 (foto jos). Să nu fiți surprinși dacă în majoritatea localurilor veți fi întrebat în limba română ce doriți să serviți!
FOTO: Arhiva personală.
S-ar putea să vă placă și:
O zi la Pompeii, printre ruinele orașului dispărut
La plimbare prin Roma în 50 de fotogafii
Ce poți face în vacanță cu copiii la Roma
Ce poți face în cinci zile la Roma
10 motive pentru care iubesc Italia
Daca inca n-ai ajuns acolo, recomand cu multa caldura Sicilia. Din punct de vedere gastronomic cred ca acela e locul unde poti spune ca intalnesti cea mai buna bucatarie din lume. Vreau sa merg cat de curand si la Napoli, se spune ca intre zona Napoli si Sicilia se da batalia pentru locul 1 in lume 🙂
In Sicilia am mancat cel mai bun sos de rosii; atat de bun incat nici nu mi-am imaginat vreodata ca exista asa ceva, asadar pizza are un altfel de gust decat ceea ce stim noi. Am mancat vinete atat de bune incat m-am mirat ca pana acum nu am stiut legumele astea pot avea si gustul asta. In general tot ce inseamna legume in Sicilia a fost la superlativ, unic de-a dreptul.
Combinatia cu paste si fructe de mare proaspete e pur si simplu letala; am mancat mult de tot, bine de tot iar la final m-am intors cu 1kg mai putin :d
Multumesc, Andrei, pentru sugestii, sunt foarte bine venite. Nu am ajuns inca in Sicilia, e pe lista, daca nu anul acesta, la anul sper sa ajung. Vacante frumoase iti doresc!
Plec maine la Sorrento ! Mi-am luat notite din descrierile tale. Multumesc,
Calin
Ma bucur, vacanta frumoasa! Te asteptam cu impresii sau recomandari!
Buna,
Frumoasa descriere.
In decembrie vom merge la Napoli, Sorrento si Altomonte(Calabria).
Ce fructe ai mancat acolo?
Am inteles ca lamiile sunt super bune.
Smochine, rodii ai gasit locale?
Multumesc
Buna, in zona asta sunt portocale foarte bune, deci am mancat citrice multe si preparate cu citrice. Sunt si smochine, da, si rodii. Rosiile din zona Napoli sunt cele mai gustoase din lume. Stiu ca nu sunt fructe :), dar merita gustate. Alte fructe in afara de citrice si mere foarte gustoase nu am incercat. Vacanta frumoasa!