Hai-hui, cu bicicleta, printre câmpuri cu flori din Olanda

Olanda este o idee bună în orice anotimp. Dar Olanda primăvara este o idee extraordinară! Ați ghicit, pentru că lalele+bicicletă=LOVE!

OK, am să trec peste clișeul țării lalelelor. De fapt, ar trebui să i se spună și țara zambilelor, a narciselor, a trandafirilor, irișilor… și așa mai departe. Însă o plimbare cu bicicleta prin Olanda primăvara, la țară, când câmpurile nesfârșite cu flori de toate culorile explodează într-un amestec de parfumuri care îți trezește toate simțurile, este una dintre acele experiențe de care îți amintești toată viața zâmbind și pe care ai vrea să o repeți în fiecare primăvară.

Olanda_bicicleta Keukenhof 1

Olanda_bicicleta Keukenhof 5

Olanda_bicicleta Keukenhof 6

 

Dacă nu știți unde să vă petreceți vacanța de primăvară, vă rog eu, duceți-vă în Olanda. Luați trenul sau autobuzul, mergeți la Keukenhof și stați aici o zi întreagă. Sau chiar două, dacă puteți să înnoptați undeva în zonă, în orașele Lisse sau Leiden, de exemplu. Vizitați grădinile celebre în toată lumea (despre care am scris aici) și păstrați-vă câteva ore pentru o plimbare de câteva ore cu bicicleta închiriată. Vă mărturisesc că pentru asta am mers în Olanda în aprilie 2015 și a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe. Mi-au rămas vii în minte imaginile acelei zile însorite de aprilie cu un cer albastru și aer tare, cu milioane de flori colorate în galben, roșu, violet, roz și verde, mult verde, un verde îmbătat de parfumul zambilelor care se credea mai țanțoș decât aroma lalelelor, a narciselor, a pomilor în floare și a pădurilor abia înmugurite.

Olanda_bicicleta Keukenhof 2

Olanda_bicicleta Keukenhof 8

 

Chiar în parcarea din fața intrării în grădinile Keukenhof există un centru de închirieri de biciclete: Rent-a-Bike van Dam, singurul pe care l-am reperat în zonă, deschis în fiecare zi, de la 9:30 la 19:30. După prânz am închiriat de aici 3 biciclete (10 euro/bicicleta/zi), am primit o hartă cu mai multe trasee (pe care le-am amestecat, oricum) și am pornit într-o aventură care habar nu aveam ce o să ne arate! Pentru că, la capătul drumului, am reușit să ajungem la Marea Nordului, printre câmpuri cu flori, un lac de poveste și dune nesfârșite.

În general, Grădinile Keukenhof și, automat, centrul de închiriere a bicicletelor, sunt deschise de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai (pentru siguranță, verificați site-ul). După părerea mea, cea mai bună perioadă este finalul de aprilie-începutul lunii mai, pentru că atunci aveți posibilitatea să vedeți câmpurile înflorite în toată splendoarea lor și, cu puțin noroc, este și mai cald.

Cum spuneam, după ce am închiriat bicicletele am primit, tot de la centrul de închirieri, o hartă cu 4 trasee diferite, cu distanțe între 5 și 25 de km. Care te poartă prin sate cochete, câmpuri de lalele, zambile și narcise de toate culorile, pe marginea râurilor și a unui lac, printre dune de nisip, până la Marea Nordului. Traseul este bine marcat, drumul este destul de pustiu, dar foarte sigur și sunt puține locuri din care poți să cumperi băuturi sau mâncare, dar nu mori nici de sete, nici de foame! Este recomandat să nu vă abateți de la traseu, să nu vă prindă întunericul prin pădure (pentru că e beznă, altfel este foarte sigur) și, mai ales, să nu intrați printre culturile de flori! Inutil să spun că locul lalelelor este acolo, pe câmp, sau în florării, nu pe bicicleta noastră sau în păr!

Olanda_bicicleta Keukenhof 9

Olanda_bicicleta Keukenhof 11

Olanda_bicicleta Keukenhof 12

Olanda_bicicleta Keukenhof 14

Olanda_bicicleta Keukenhof 13

 

Am avut parte de un traseu (de fapt, le-am combinat) superb, de vreo 5 ore. Ne-am rătăcit, ne-am întors, ne-am oprit de zeci de ori ca să fac poze, să privesc florile și, mai ales, să inspir aerul puternic parfumat. Am găsit, pe la mijlocul drumului, un mic restaurant, pe malul unui lac, unde ne-am potolit bine setea cu bere artizanală, apoi iar ne-am rătăcit, am găsit o scurtătură și am ajuns la dune. Dunele Mării Nordului, un peisaj cam arid, rece, bătut de vânt, un drum care părea fără sfârșit, dar cu un ecou din care răzbea, cu forță, sunetul valurilor Mării Nordului. Este impresionant felul în care peisajul se schimbă după ce traversezi o șosea: de la câmpuri frumoase și liniștite cu flori, intri în țara dunelor, unde nu-i nici urmă de floare, parfum sau liniște. Ci un vuiet necontenit, nisip și vânt, mult vânt. Apoi – după o jumătate de oră de pedalat fără întrerupere – a apărut Marea! Mare și frumoasă, cu valuri înspumate, o plajă largă, mulți copii și înghețată! Înghețată și la propriu – și la figurat, pentru că am mâncat un cornet de înghețată și am intrat cu tălpile în apa rece-rece. Noroc că ne potolisem setea, mai devreme, pe marginea lacului.

Olanda_bicicleta Keukenhof 3

Olanda_bicicleta Keukenhof 4

Olanda_bicicleta Keukenhof 7

Olanda_bicicleta Keukenhof 10

Olanda_bicicleta Keukenhof 15

Olanda_bicicleta Keukenhof 16

Când era setea mai mare, ne-a ieșit în cale… un lac! A, și un restaurant cu bere artizanală!

Olanda_bicicleta Keukenhof 17

Olanda_bicicleta Keukenhof 18

Olanda_bicicleta Keukenhof 19

Olanda_bicicleta Keukenhof 20

Olanda_bicicleta Keukenhof 21

Olanda_bicicleta Keukenhof 22

Olanda_bicicleta Keukenhof 23

Bine ați venit în ținutul dunelor de nisip de la Marea Nordului!

Olanda_bicicleta Keukenhof 24

Pe măsură ce te apropii de Marea Nordului peisajul se schimbă radical: câmpurile de flori colorate sunt înlocuite de un tablou arid, vântos, teluric – care are, însă, farmecul său

Olanda_bicicleta Keukenhof 25

Olanda_bicicleta Keukenhof 26

Am ajuns la mare! Merităm măcar o înghețată!

Olanda_bicicleta Keukenhof 27

Olanda_bicicleta Keukenhof 28

Olanda_bicicleta Keukenhof 29

Olanda_bicicleta Keukenhof 30

Nu, nu e rece… Este FOARTE rece!

Olanda_bicicleta Keukenhof 31

Olanda_bicicleta Keukenhof 32

Olanda_bicicleta Keukenhof 33

Olanda_bicicleta Keukenhof 34

Olanda_bicicleta Keukenhof 35

Olanda_bicicleta Keukenhof 36

Olanda_bicicleta Keukenhof 37

După ce ne-am mai rătăcit puțin, ne-am grăbit ca să înapoiem bicicletele înainte de ora închiderii și să prindem autobuzul de la Keukenhof spre gara din Leiden, ca să prindem trenul spre Amsterdam! Noroc că totul merge ca pe roate și distanțele sunt mici

Olanda_bicicleta Keukenhof 38

Olanda_bicicleta Keukenhof 39

Olanda_bicicleta Keukenhof 40

Olanda_bicicleta Keukenhof 41

Olanda_bicicleta Keukenhof 42

 

A fost o zi memorabilă, de care îmi aduc mereu aminte cu mare drag. Și o experiență pe care mi-aș dori să o repet, la un moment dat. Când va veni vremea.

Dacă doriți să aflați cum se ajunge din Amsterdam la Keukehof, am scris aici.

 

Când sunt supărată sau e urât afară îmi aminesc de ziua aceasta și îmi trece!


Olanda_bicicleta Keukenhof 43

Olanda_bicicleta Keukenhof 44

 

Informații utile:

  • Grădinile Keukenhof – și, implicit, centrul de închiriere a bicicletelor – sunt deschise de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai. Verificați site-ul Keukenhof pentru informații exacte.
  • Am închiriat bicicletele din fața intrării la Grădinile Keukenhof, de la centrul Rent-a-Bike van Dam. O bicicletă costă 10 euro/zi, dar există mai multe tarife, în funcție de numărul de zile – găsiți informații aici.
  • Echipați-vă corespunzător, cât mai comod, acoperiți-vă capul dacă este soare, vânt sau plouă și luați la voi o sticlă cu apă și, eventual, o geacă pentru vânt. Și aparatul foto, pentru că aveți ce fotografia!

Olanda_bicicleta Keukenhof 45

Foto: arhiva personală.

 

S-ar putea să vă placă și:

Keukenhof, cea mai mare grădină a Europei

City-break la Amsterdam: Van Gogh, canale și lalele

Ce am mâncat și am băut bun la Amsterdam

Vacanță la Amsterdam cu copiii

Ce poți face o zi în orașul belgian Ghent

 

Comentarii

Monica , 3 March 2019 at 8:29 am

Buna! Mi-a placut mult descrierea ta! Urmeaza sa mergem si noi anul acesta la mijlocul lunii aprilie si voiam sa te intreb daca bicicletele nu se pot lasa la capatul celalalt,la Marea Nordului,in caz ca obosim.😊 Multumesc anticipat pentru raspuns!. Vacante cat mai frumoase!

Cristiana Constantinescu (author) , 3 March 2019 at 11:17 am

Buna, multumesc pentru mesaj si pentru aprecieri. Chiar nu stiu ce sa spun, au si trecut cativa ani de la vacanta noastra acolo, cel mai bine intrebati acolo. Vacanta frumoasa, o sa va placa!

Lasa un comentariu