Călătoria de 16 zile din august, 2013 a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe de până acum, și asta și datorită preparatelor culinare foarte bune pe care le-am găsit aici, berii mereu proaspete sau vinurilor croate. Prețurile nu sunt, însă, de neglijat, și nici faptul că am revenit acasă cu vreo 3 kg în plus.
Croația este o destinație de vacanță cu multe plusuri: kilometri întregi de plajă (stâncoasă cam peste tot), mare, zeci de insule scăldate în soare, autostrăzi, este aproape de România și are peisaje exotice. La toate acestea se adaugă și o varietate culinară cum nu găsești oriunde, iar amatorii de pește și fructe de mare vor fi pe deplin satisfăcuți!
Bucătăria croată are influențe turcești, ungurești, austriece și italiene și este destul de bine delimitată. În partea nord-continentală (Slavonia și zona Zagreb-ului) predomină preparatele cu iz balcanic. Se mănâncă multă carne (porc, miel sau rață, în special), cârnați, gulaș, mâncărurile sunt mai condimentate și se servesc alături de cartofi copți sau găluște din cartofi (cum am mai întâlnit în Cehia sau Austria, de exemplu). Și deserturile din această zonă amintesc de Austria, în fiecare meniu se găsește ștrudel cu mere și înghețată și multe feluri de clătite dulci.
Ca toți balcanicii, au și ei mititeii lor! Se cheamă cevapcici (ca în Serbia), sunt mai mici decât micii noștri și mai puțin condimentați, nu se simte la fel de puternic gustul de carne de oaie sau cel de usturoi.
Cevapcici la restaurantul Plitvicki Dvori, din zona Lacurilor Plitvice
La Zagreb, am mâncat foarte bine la restaurantul Amfora (situat în Piața Dolac) și la Vallis Aurea (pe Str. Tomiceva nr. 4, chiar la doi pași de stația de coborâre din funicular. Prețurile sunt mărișoare, o porție de mâncare într-un restaurant fără pretenții costă cam 8-10 euro. Cum am mai scris și cu alte ocazii, Croația nu este o țară ieftină. Dar berea costă cam 2 euro și este foarte bună! Mai ales Karlovacko și Ozujsko.
Dorada și macrou la grătar și calamari pane la Amfora (Zagreb)
În zona lacurilor Plitvice am luat prânzuri și cine gustoase la restaurantul hotelului la care am stat: Plitvicki Dvori, un local cu renume în zonă, care era mai mereu plin.
Mergând spre sud, prin Istria și Dalmația, influențele mediteraneene se simt la tot pasul. În zona de coastă se mănâncă – normal – mult pește, fructe de mare, legume și, mai ales, salate delicioase. Am întâlnit foarte multe taverne unde se preparau pește, calamari, sepie sau creveți proaspeți în cele mai simple și gustoase feluri cu putință.
Platouaș cu creveți, pește spadă, calamari și un pește neidentificat, toate la grătar
Prețurile cresc pe măsură ce te apropii de Dubrovnik, unde înfloresc, de-a dreptul! În orașele pline de turiști (Zadar, Split sau Dubrovnik) ai multe alternative la restaurantele care te cam lasă fără bani: lanțuri de patiserii cu sandvișuri foarte bune, ștrudele, plăcinte cu vișine, mere sau brânză, clătite, prăjituri de casă, toate foarte, foarte bune, sățioase și ieftine! Nu de puține ori ni s-a întîmplat să mâncăm pe stradă, la umbră, o plăcintă și un iaurt care, la 37 de grade, au fost mult mai bune decât orice prânz bogat.
Turiști români prin gangurile din Split
La Dubrovnik am mâncat foarte bine, și nu o singură dată, la Lokanda Peskarija, o terasă foarte mare și fără pretenții, în port, mereu aglomerată, vestită pentru mâncarea gustoasă. Prețurile sunt moderate (mici, în comparație cu localurile din jur), e un local gălăgios, tipic meditaranean, unde miroase a pește și fructe de mare la grătar și nu știi niciodată cât vei aștepta… Dar vederea către port, briza și atmosfera locală fac toți banii și tot timpul pierdut aici!
S-ar putea să vă placă și:
Vacanță în Croația (7): Dubrovnik
Vacanță în Croația (6): Lacurile Plitvice
Vacanță în Croația (5): informații utile despre drum și prețuri
Vacanță în Croația (4): o zi la Split
Ca tot ai amintit in acest post de placinta din Croatia, anul acesta cum am fost din nou prin aceasta tara, primul lucru pe care l-am dorit sa-l mananc a fost un burek (placinta) cu spanac 🙂