Vacanță în Sri Lanka: ce poți face în jurul orașului Hikkaduwa

În a doua vacanță în Sri Lanka, din decembrie 2014, vă povesteam că am stat la Hikkaduwa, în sudul insulei, pentru plajele întinse pe câțiva kilometri, atmosfera de vacanță continuă, barurile de pe plajă și pentru împrejurimi, care merită vizitate după două zile de prăjeală la soare.

Pentru o călătorie mai lungă, de peste o săptămână, nu prea aleg locuri liniștite, izolate, departe de civilizație, din simplul motiv că mă plictisesc să fac același lucru în fiecare zi. Sunt o ființă urbană și îmi plac agitația, aglomerația și gălăgia – cu măsură. Iar dacă sunt departe de casă, dorința de a afla mai multe despre locuri, oameni și tradițiile lor mă împinge dincolo de limita hotelului sau stațiunii. Și dacă este vorba despre Asia, pe care o iubesc atât de mult, nevoia de a evada dincolo de confortul resortului este și mai mare!
Hikkaduwa, stațiunea din sudul Sri Lankăi, este un loc numai bun de vacanță, pentru că, după două-trei zile de leneveală la plajă, seri la beach-bars, cocktailuri, bere și fructe de mare, ai ce să faci.
V-am spus cum este să faci snorkeling la Hikkaduwa, am scris despre Galle, frumosul oraș cu aer colonial aflat la 17 km de Hikka, dar au mai rămas destule de făcut! Este de ajuns să vă apropiați de primul tuk tuk din fața hotelului sau a vilei în care stați, pentru a-i spune șoferului că vreți să vizitați împrejurimile. Negociați puțin și pentru câțiva dolari șoferul vă poate sta la dispoziție o zi întreagă și vă duce oriunde doriți. Astfel am reușit să vizităm o exploatare minieră de pietre semiprețioase, Muzeul Victimelor Tsunami-ului din 2004, despre care am scris deja, un templu budist și o crescătorie de țestoase – toate la câțiva kilometri de hotelul la care am stat în Hikkaduwa.

Unul dintre numeroasele temple budiste din apropierea orașului Hikkaduwa

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 12

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 15

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 13

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 14

Seenigama Muhudu Viharaya, un templu budist aflat pe o mică insulă care, în mod miraculos, a rămas neatins în timpul catastrofei din decembrie 2004

Sri Lanka_Hikkaduwa 22

 

Hikkaduwa a fost una dintre zonele grav afectate de tsunami-ul care a urmat cutremurului din Oceanul Indian, din 2004. 40.000 de locuitori ai Sri Lankăi și-au pierdut atunci viața și o mare parte a orașului a fost distrusă. În memoria celor dispăruți s-a înființat Muzeul Victimelor Tsunami-ului și monumentul victimelor tsunami-ului, pe locul cel mai grav afectat de valul ucigaș.

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 29

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 30

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 10

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 11

 

Aproape de monument se află o crescătorie de țestoase – Turtle Hatchery Hikkaduwa, un adăpost pentru broaștele rănite și o mică fermă de țestoase, un loc iubit de copii, în care cei mici pot afla o mulțime de lucruri interesante despre aceste creaturi admirabile, pot vedea ouă și pui de țestoase și pot asista la eliberarea acestora în ocean.

Turtle Hatchery Hikkaduwa (ferma de țestoase din Hikkaduwa)

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 31

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 32

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 33

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 34

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 35

 

La întoarcerea din Galle la Hikkaduwa șoferul tuk tuk-ului ne-a arătat și un centru Ayurveda, destul de turistic, ce-i drept, dar pentru noi, veniți din România, s-a dovedit a fi interesant să vedem cum se cultivă aloe vera, cum crește ananasul, star fruit, scorțișoara și alte mirodenii sau plante aromatice, folosite în medicina tradițională, în bucătărie sau în prepararea produselor cosmetice. De aici puteți cumpăra mirodenii, ulei de cocos pentru păr, creme epilatoare, creme și uleiuri cu aloe vera pentru piele și diverse alte produse, dar nu sunt convinsă că este cea mai bună afacere: prețurile mi s-au părut umflate și calitatea discutabilă, așa că am preferat să rămân cu privitul.

Centrul Ayurveda

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 1

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 2

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 3

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 4

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 5

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 6

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 7

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 8

Deci așa crește ananasul!

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 21

 

Un alt loc ce merită vizitat este mina de exploatare a pietrelor semiprețioase din apropiere de Hikkaduwa. Sri Lanka este una dintre țările bogate în Piatra Lunii (Moon Stone), o piatră semiprețioasă foarte frumoasă, a cărei culoare variază de la alb-gălbui spre diferite nuanțe de albastru, roz sau verde deschis, cu transparențe, din care se confecționează bijuterii sau obiecte de decor. Interesant este faptul că vizitatorii pot vedea, pe parcursul vizitei la mina de Piatra Lunii, tot procesul de extragere și exploatare a zăcămintelor, de la munca asiduă a lucrătorilor din subteran, la temperaturi de peste 35 de grade, până la aducerea pietrelor la lumină, sortarea, spălarea, tăierea, șlefuirea, montarea și comercializarea acestora. Dacă vă plac bijuteriile cu pietre prețioase sau semiprețioase, luați bani la voi când vizitați mina, pentru că aveți ce cumpăra! Pentru obiectele mai scumpe puteți negocia. Tentația de a cumpăra a fost foarte mare, cu atât mai mult cu cât în magazinul din cadrul minei se vând și bijuterii cu safire – extrase din altă zonă a țării. Nu, nu am cumpărat, pentru că m-am dus intenționat cu buzunarele goale, știind ce mă așteaptă!

Din subteran, de la temperaturi foarte mari, minerii scot la suprafață nisip amestecat cu pietre semiprețioase

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 17

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 18

Muncitorii separă pietrele de nisip

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 19

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 20

Pietrele semiprețioase sunt sortate, spălate și pregătite pentru tăiere și șlefuire

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 22

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 23

Pietrele semiprețioase tăiate și șlefuite încep să ia forme gata să fie montate în bijuterii

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 25

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 26

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 27

Sri Lanka_Hikkaduwa surroundings 28

 

Mai sunt multe de făcut în această zonă a insulei Sri Lanka: yoga, pilates, masaje și tratamente la SPA, sporturi de apă, tururi culinare, culturale și multe altele, pe care încă nu le-am testat. Încă!

 

Foto și video: arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Sri Lanka: plajă și snorkeling la Hikkaduwa

Sri Lanka 2015: o zi în orașul Galle

Sri Lanka 2015: ce am mâncat (și am băut) bun

Sri Lanka: 10 ani după tsunami-ul din 2004

FOTO: Sri Lanka reloaded

Sri Lanka (7): snorkeling în Bentota

Sri Lanka (6): la plimbare cu tuk-tuk

Lasa un comentariu