Sri Lanka 2015: ce am mâncat (și am băut) bun

Sri Lanka 14 JLH seafod basket 1

Peștele și fructele de mare sunt atât de proaspete și de gustoase în Sri Lanka, încât aș putea trăi hrănindu-mă numai așa. Desigur, alături de orez sau paste de orez – noodles.
Dacă, în prima vacanță în Sri Lanka, din decembrie 2013-ianuarie 2014, am gustat curry-ul tradițional – și m-am convins că e prea condimentat pentru papilele mele europene – în a doua călătorie în fostul Ceylon am descoperit supele locale! În fine, nu știu cât de locale sunt, având în vedere că am locuit într-o zonă foarte turistică, localitatea Hikkaduwa, în sudul Sri Lankăi, frecventată de mulți europeni (nordici, nemți și britanici în mod special). Dar nu a trecut nicio zi fără a savura o supă de creveți sau fructe de mare, cremă de crab, supă de legume și alte delicatese. Sunt foarte gustoase, diferite de supele cu care suntem obișnuiți: mai consistente, mai cremoase, sățioase, drese cu ou sau smântână. Gustul legumelor proaspete le dă o savoare nemaipomenită, iar fructele de mare “înoată” din abundență în fiecare polonic. Am găsit, la restaurantul J.L.H. din Hikkaduwa, două pagini din meniu numai cu supe, pentru toate gusturile, de toate felurile. J.L.H. a fost și restaurantul nostru preferat din acest sejur, aici am mâncat cele mai bune preparate din pește sau fructe de mare. În plus, are o terasă nemaimpomenită la 3 metri de mare, de unde am văzut apusuri de soare în culori greu de pus în cuvinte.

Restaurantul J.L.H. din Hikkaduwa

Sri Lanka 14 JLH terrace

Sri Lanka 14 JLH

Supă cu fructe de mare – 2,50$

Sri Lanka 14 JLH seafood soup 2

Sri Lanka 14 JLH shrimp soup

Sri Lanka 14 JLH seafood soup 1

Vedere de pe terasa restaurantului J.L.H. Sri Lanka 14 JLH sunset

 

Pe locul întâi într-un top al celor mai bune preparate de la J.L.H. stă relaxat un “platouaș” cu homar, stridii (oysters), midii (mussels), scoici (clams), pește-spadă și rechin la grătar, alături de o salată din varză albă, ananas și porumb. Din platoul pentru două persoane am mâncat trei pe săturate!

Tot la restaurantul J.L.H. din Hikkduwa am mâncat calamari cu sos de lămâie cu un gust foarte special, datorită condimentelor specifice locului, pe care mi-a fost greu să le identific. Dar totul foarte bun și foarte proaspăt.

Seafood basket (platou cu fructe de mare) – 20$

Sri Lanka 14 JLH seafod basket 1

Calamari cu sos de lămâie – 7$ porția
Sri Lanka 14 JLH calamari with lime sauce
Calamari am încercat și la restaurantul Refresh din Hikkaduwa, de această dată pane, dar nu a fost nimic impresionant.

Sri Lanka 14 Refresh crab

Sri Lanka 14 Refresh fried calamari and seafood fried rice

 

Un pește foarte bun este para fish, pregătit la grătar și apoi servit cu un sos de unt și usturoi, alături de orez fiert la abur. Este un pește marin alb, gustos, suculent, care se topește în gură!

La fel de bune au fost și pastele de orez (noodles) sau orezul prăjit (fried rice) cu ou, cu legume, cu pui, cu fructe de mare sau mixte, servite ca fel pricipal sau garnitură pentru pește sau fructe de mare.

Recunosc, ar fi trebuit să profit mai mult de gustul local, de curry-ul atât de special, alături de orez roșu sau orez cu șofran. Dar mâncarea locală este atât de iute și condimentată încât, dupa prima îmbucătură, nu mai simți gustul mâncării. Au trecut pe lîngă noi farfurii cu noodles cu sambal (un sos roșu, cu mult ardei iute, foarte iute), lamprais (orez cu curry din carne) sau pittu (orez cu cocos), dar, sincer, le-am lăsat să treacă mai departe, pentru că știu sigur că nu aș mai fi ieșit din camera de hotel două zile. Stomacul nostru de europeni nu e pregătit pentru așa ceva, oricât de mare ar fi curiozitatea gastronomică.

Hug Inn

Sri Lanka 14 Hug Inn

Salată de avocado, la Hug Inn – 6$ porția

ri Lanka 14 Hug Inn avocado salad

Calamari și orez fiert la abur, la Hugg Inn – 7$

ri Lanka 14 Hug Inn calamari

Egg fried noodles (Paste de orez prăjite cu ou) – 7$ porția, la Hug Inn

ri Lanka 14 Hug Inn fried rice

Blue Moon, un loc în care poți să faci plajă (paturile de plajă sunt gratis), să iei masa, iar seara să bei bere sau cocktailuri

Sri Lanka 14 Blue Moon 2

Creveți la grătar și orez fiert la abur – 7$ porția, la Blue Moon

Sri Lanka 14 Blue Moon Shrimps 1

Sri Lanka 14 Blue Moon 1

Moon Shadow, beach bar și restaurant în Hikkaduwa

Sri Lanka 14 Moon Shadow 1

Sri Lanka 14 Moon Shadow 2

Pește la grătar (Para fish) cu sos de unt și orez, orez fiert la abur și noodles cu creveți, la Moon Shadow

Sri Lanka 14 Moon Shadow para fish and fried noodles

Neela’s Guest House&Restaurant, un loc în care se mănâncă foarte bine

Sri Lanka 14 Neelas 1

Sri Lanka 14 Neelas 2

Orez prăjit și noodles mixte (cu pui și fructe de mare) – 7$ porția, la Neela’s

Sri Lanka 14 Neelas fried noodles and rice

Sri Lanka 14 Neelas fried rice

La capitolul băuturi, ne-am delectat din plin cu berea locală Lion, la sticlă, dar și cu sucuri de fructe proaspăt stoarse – de pepene roșu, lămâie verde, starfruit, avocado, portocale, mango sau papaya. Atât de gustoase și de răcoroase, la prețuri imbatabile: 200-400 de rupii SL, adică 2-4 $ (1$=aprox. 130 rupii SL).

De altfel, totul are prețuri bune în Sri Lanka, o masă bogată cu fructe de mare și pește, pentru două persoane, costă aproximativ 3500 de rupii, adică 27 de dolari, cu bacșișul inclus. În majoritatea localurilor bacșișul este 10% și apare pe nota de plată.
Am mai încercat și lassi, o băutură locală fără alcool, foarte bună: un fel de iaurt lichid, din lapte de bivoliță, simplu sau cu fructe. Este proaspăt, mereu rece și răcoritor.
Iată și alte prețuri: berea Lion la sticlă este 2$, supa de fructe de mare – 2,50$, salată de avocado – 3$, orez prăjit cu fructe de mare – 7$, paste de orez (noodles) prăjite, cu fructe de mare – 7$, o porție de creveți la grătar cu garnitură și salată – 7,5$, pește la grătar (un pește întreg, captura zilei) – 7$, un espresso (sau ceva asemănător cu cafeaua) – 3$, o sticlă mare de apă plată – 2$.
Restaurante recomandate din Hikkaduwa: de departe JLH este pe primul loc, apoi Neela’s, Blue Moon, Hug Inn sau The Den.

Suc proaspăt de mango (dreapta) și papaya, la JLH

Sri Lanka 14 JLH juices

Suc de avocado și plain lassi

Sri Lanka 14 Neelas juices

Pina colada în nucă de cocos și mojito, la Harbour Beach Bar, locul în care am petrecut și Revelionul. Cocktail-urile costă 5-6$

Sri Lanka_Pina colada at Harbor

Restaurantele pe care le-aș recomanda în Hikkaduwa sunt: de departe, JLH este pe primul loc, apoi Neela’s, Blue Moon, Hug Inn sau The Den. Am auzit (mulțumesc Iulia și Noni pentru ponturi!) că se mănâncă bine și la Drunken Monkey.

Dacă vi se face dor de gustul cafelei de acasă mergeți la Nordic Cafe, unde mai găsiți și cartofi prăjiți și alte mâncăruri europene, de care m-am ferit în această vacanță. Atmosfera de la Nordic Cafe este, însă, foarte plăcută, mai ales după-amiaza, când e cald și vrei să bei o cafea sau un ceai cu multă gheață.

 

Sri Lanka 14 Nordic Cafe 1

Sri Lanka mancare preturi

Foto: arhiva personală

 

 

S-ar putea să vă placă și:

Sri Lanka: 10 ani după tsunami-ul din 2004

FOTO: Sri Lanka reloaded

Sri Lanka (7): snorkeling în Bentota

Sri Lanka (6): la plimbare cu tuk-tuk

Sri Lanka (5): ce am mâncat (și am băut) bun  

Sri Lanka (4): Safari în Parcul Național Uda Walawe

Sri Lanka (3): croaziera la Mirissa, în căutarea balenelor și snorkeling la Hikkaduwa

Sri Lanka (2): Bentota in 26 de instantanee exotice  

Sri Lanka (1): Primele impresii si fotografii

Plecăm în vacanță în Sri Lanka! Unde vine asta?

 

Comentarii

Cristi , 13 January 2016 at 5:28 pm

Imi este de mare ajutor ce ai scris,..plec peste doua saptamani la Hikkaduwa 12zile si in colombo stam 5.sunt cazat chiar la hug inn.multumesc foarte mult ca ai impartasit experienta ta.

Cristiana Constantinescu , 14 January 2016 at 10:44 am

Wow, ce frumos! Mulțumesc și eu pentru mesaj. 🙂 Este o perioadă foarte bună pentru Sri Lanka, la Hug Inn e frumos, mâncare bună, terasa direct pe nisip… Vacanță minunată, drum bun!

Lasa un comentariu